Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 17

Novaką Džokovičių deportavus iš Australijos, sujudo teniso pasaulis

Novakas Džokovičius buvo deportuotas iš Australijos po to, kai jo vizą panaikino šalies imigracijos ministras. Kelias savaites trukusi geriausio pasaulio tenisininko skandalinga istorija sulaukė daugybės atgarsių.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Scanpix“ nuotr.

Nevakcinuotas sportininkas tikėjosi gauti išimtį Australijoje ir dalyvauti „Australian Open“ turnyre. Iš pradžių jo viza atšaukta dėl netikslumų pildant imigracijos formą, bet šį sprendimą teismas panaikino.

N.Džokovičius buvo išleistas į laisvę iš imigrantų viešbučio, bet teise panaikinti jo vizą pasinaudojo imigracijos ministras.

Kaip žinia, nevakcinuotiems asmenims yra draudžiama patekti į Australiją, jei šie nepateikia įrodymų, jog negali skiepytis dėl medicininių priežasčių.

Ir antrąjį sprendimą panaikinti vizą serbas skundė, tačiau šįkart teisėjai buvo ne jo pusėje – geriausias pasaulyje deportuotas iš Australijos.

„Dabar skirsiu laiko poilsiui ir atsistatymui, kurį laiką jokių komentarų apie šią situaciją nebus, – rašė N.Džokovičius. – Esu labai nusivylęs teismo sprendimu.“

„Esame labai nusivylę Federalinio teismo sprendimu ir faktu, kad Novakas turi palikti Australiją, – teigė sportininko šeimos nariai. – Ši situacija susijusi ne tik su sportu ir dalyvavimu turnyre, kuriame Novakas dominavo dešimtmetį, tačiau ir su politika bei kitais suinteresuotais žmonėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Serbija piktinasi N.Džokovičiaus deportavimu iš Australijos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Serbija piktinasi N.Džokovičiaus deportavimu iš Australijos

Nepaisant skandalingo elgesio Novako atžvilgiu, tikime, kad sportas laimės.“

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas buvo patenkintas imigracijos ministro sprendimu: „Dabar laikas susikoncentruoti į turnyrą ir mėgautis tenisu visą vasarą.“

O štai Serbijos politikai buvo aštrūs.

„Kalbėjau su Džokovičiumi ir pasakiau, kad laukiu mūsų susitikimo. Pasakiau, kad jis visada yra laukiamas Serbijoje“, – teigė prezidentas Aleksandras Vučičius.

„Scanpix“/AP nuotr./Ana Brnabič
„Scanpix“/AP nuotr./Ana Brnabič

„Manau, kad teisėjo sprendimas yra skandalingas, – teigė Serbijos premjerė Ana Brnabič. – Esu nusivylusi, manau, kad pamatėme, kaip taisyklės funkcionuoja, o tiksliau nefunkcionuoja kai kuriose šalyse.“

Britų tenisininkas, buvusi pirmoji pasaulio raketė Andy Murray'us BBC teigė, kad toks Australijos sprendimas nėra geras tenisui ir „Australian Open“ turnyrui, nes jame nedalyvaus geriausias planetos tenisininkas.

„Novaką pažįstu nuo tada, kai man buvo 12 metų, jis yra žmogus, kurį gerbiu, prieš kurį yra tekę varžytis. Man nepatiko ši situacija, nepatiko, kad jis buvo sulaikytas.

Ši situacija niekam nėra gera. Atrodo, kad sprendimai buvo priimti paskutinę akimirką. Taigi visa situacija tapo betvarke“, – sakė tenisininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius palieka Melburną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius palieka Melburną

Buvęs žaidėjas, daug skambių pergalių pasiekęs Matsas Wilanderis „Eurosport“ teigė, jog yra nustebęs ir šokiruotas.

„Esu kiek išsekęs nuo žinių, kurias gaudavome visą savaitę. Daug komplimentų skrieja Novakui dėl bandymų, tačiau jis žinojo, kad yra tokia tikimybė. Taisyklės sako, kad turi būti vakcinuotas.

Ar galime turėti naują geriausią pasaulyje tenisininką? Taip, tai įmanoma. Manau, kad daug priklausys nuo to, ar Novakui bus leidžiama keliauti laisvai ateityje, kiek turnyrų jis galės sužaisti. Ir ar jis privalės skiepytis? Jo karjera yra ant ribos, gali būti, kad jam teks padaryti tai, ko jis daryti nenori“, – apie vakcinaciją užsiminė M.Wlanderis.

Buvęs Australijos premjeras Kevinas Ruddas ironiškai sakė, jog baigėsi savaitę trukęs politinis cirkas.

Kanados tenisininkas Vasekas Pospisilas mano, kad N.Džokovičius tikrai nebūtų vykęs į Australiją, jei nebūtų gavęs patikinimo, jog išimtis bus suteikta.

„Jis būtų praleidęs turnyrą ir buvęs namuose su šeima, niekam nereikėtų kalbėti apie šią betvarkę“, – sakė V.Pospisilas.

Dar didelė dalis teniso pasaulio žmonių taip pat reiškė paramą N.Džokovičiui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius palieka Melburną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius palieka Melburną

„Per mažai žinau, kad galėčiau ką nors sakyti, – teigė Prancūzijos tenisininkė Alize Cornet. – Žinau, kad Novakas visada palaiko kitus tenisininkus, bet šįkart niekas iš mūsų jo neapgynė.“

„Labai liūdna diena teniso istorijoje, – kalbėjo ukrainietis Sergejus Stachovskis. – Tai momentas, kada politika nugali viską. Tvarka galioja visiems, tačiau interpretacijos... Gėdinga uždėti taikinį ant vieno žmogaus dėl jo įsitikinimų, kurie nesutampa su kitų.“

„Nole visada bus ryškiausias, – teigė amerikietis Johnas Isneris. – Jis absoliuti legenda, atidavusi tiek daug milijonams žmonių visame pasaulyje. Tai nėra teisinga.“

„Visi teniso pasaulio žmonės: žaidėjai, treneriai, žurnalistai, komentatoriai... Tiesiog pasistenkime suteikti visą reikiamą dėmesį besivaržantiems tenisininkams per ateinančias dvi savaites, – ragino buvęs žaidėjas, dabar treneriu dirbantis Danielis Vallverdu. – Jie visi treniravosi mėnesius ir jų laikas atėjo. Sėkmės visiems!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas