Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 11

Paryžiuje – visų laikų rekordininku tapusio N.Džokovičiaus triumfas

Statistiškai geriausio visų tenisininko statusą užtvirtinti siekiantis Novakas Džokovičius (ATP-3) laimėjo atvirąsias Prancūzijos teniso pirmenybes ir vėl pakeitė teniso istoriją.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Finale serbas per 3 valandas ir 13 minučių rezultatu 7:6(1), 6:3, 7:5 nugalėjo norvegą Casperą Ruudą (ATP-4) ir trečią kartą triumfavo prestižiniame „Roland Garros“ turnyre.

36-erių tenisininkui apskritai tai jau 23-iasis karjeros „Didžiojo kirčio“ titulas, po kurio jis tapo visų laikų rekordininku. Amžinas serbo varžovas Rafaelis Nadalis savo kraityje turi 22, bet dėl traumų kenčiantis ispanas šiemet nerungtyniaus, o kiti metai jam greičiausiai bus paskutiniai.

Kita teniso legenda Rogeris Federeris turi 20 šios kategorijos trofėjų, bet šveicaras karjerą baigė praėjusiais metais, todėl panašu, kad šio sąrašo viršūnėje Novakas atsidurs ilgam laikui.

Pergalė Paryžiuje serbui atvėrė duris ir į dar vieną svarbų pasiekimą – sugrįžimą į pirmą ATP reitingo vietą. Per šias dvi savaites tenisininkas už savęs paliko tiek į trečią poziciją nukritusį Daniilą Medvedevą, tiek iš ATP reitingo sosto išstumtą Carlosą Alcarazą.

Susitikimo pradžioje abiejų tenisininkų veiksmuose jautėsi finalinė įtampa. Serbijos teniso titanas niekuomet negarsėjo puikiais smash'ais ir tai dar kartą pademonstravo šioje dvikovoje, o viena iš tokių klaidų jam kainavo ir pralaimėtus savo padavimus.

C.Ruudas pirmavo 4:1 ir buvo arti laimėto pirmojo seto prieš Novaką per penkis tarpusavio susitikimus, tačiau nelaimė nutiko ir norvegui – tenisininkas grąžino skolą oponentui taip pat nepataikydamas ganėtinai paprasto aukšto smūgio.

Po atstatyto break'o rezultatas po kelių akimirkų tapo lygus (4:4), bet žemiau reitinguotas tenisininkas toliau drąsiai kovėsi ir kėsinosi į pirmąjį setą. Pirmaudamas 5:4 ir priimdamas Casperas suorganizavo ir vieną gražiausių taškų finale, kuomet atliko efektyvų smūgį tarp kojų stovėdamas nugara į varžovą.

Nepaisant norvego pastangų, pirmoji žaidimo partija galiausiai nusikėlė į pratęsimą, kuriame N.Džokovičius ir vėl pavirto superherojumi – absoliučiai jokių klaidų ir tiesiog nuostabūs smūgiai jam garantavo pergalę rezultatu 7:1.

Įdomu tai, kad per pastarąsias dvi savaites Paryžiuje serbas žaidė šešis tiebreak'us, kuriuose atrodė tiesiog fenomenaliai – per 55 taškus nepadarė nė vienos neišprovokuotos klaidus ir visus šešis laimėjo.

Net 82 minutes trukęs pirmasis setas tapo kertiniu šiame mače, po kurio dvikovos favoritas nebesidairė atgal. Antrosios partijos pradžioje Nolė iš karto laimėjo varžovo padavimus ir nurūko į priekį.

Trečiajame sete C.Ruudui kovoje pavyko išsilaikyti kiek ilgiau, tačiau oponento pranašumas buvo nenuginčijamas, o lemiamas break'as pasiektas 11-tajame geime.

21 mačą paeiliui „Didžiojo kirčio“ pirmenybėse laimėjęs N.Džokovičius ir toliau pretenduoja į kalendorinį „Grand Slam“, kuomet per kalendorinius metus yra laimimi visi keturi tokio tipo turnyrai. Paskutinį kartą vyrų tarpe tai padarė australas Rod Laveris (1969 m.), o prieš du metus Nolei iki šio pasiekimo trūko vienintelės pergalės.

Serbijos tenisininkas taip pat tapo pirmuoju per visą žaidimo istoriją, kuris kiekviename „Didžiojo kirčio“ turnyre triumfavo bent po tris sykius – 10 titulų Melburne, 7 – Vimbldone, po 3 – Paryžiuje ir Niujorke.

Be 2000 ATP reitingo taškų čempionui atiteks ir įspūdingas 2,3 mln. JAV dolerių čekis.

Savo ruožtu C.Ruudui tai trečiasis pralaimėtas „Didžiojo kirčio“ finalas iš tiek pat galimų. Nors pirmojo titulo 24-erių tenisininkui dar reikės palaukti, norvegas didžiausiuose metų turnyruose žaidžia pavyzdingai ir pasiekė trečią titulinį mūšį iš paskutinių keturių „Grand Slam“ pirmenybių.

Vicečempionui atiteks 1200 ATP reitingo taškų ir 1,15 mln. JAV dolerių čekis.

Vyrų vienetų finalo susitikimą Paryžiuje stebėjo ir gausybė sporto pasaulio žvaigždžių, tarp kurių buvo ir futbolininkai Kylianas Mbappe, Zlatanas Ibrahimovičius bei Olivier Giroud, o N.Džokovičiaus ložėje su serbo artimiausiais žmonėmis sėdėjo ir NFL legenda Tomas Brady.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas