Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 28

R.Berankio kelyje – 11 mln. šalies superžvaigždė, metusi tenisą dėl ledo gamybos verslo

Dar niekada susitikimo „Roland Garros“ turnyre nelaimėjęs Ričardas Berankis antradienį septintą kartą bandys nutraukti šį užkeikimą. Pajėgiausiam Lietuvos tenisininkui tą padaryti mėgins sukliudyti Hugo Dellienas – Bolivijos teniso žvaigždė, vos prieš kelerius metus iš nevilties baigusi karjerą ir pasukusi į ledo verslą.
Ričardas Berankis ir Hugo Dellienas
Ričardas Berankis ir Hugo Dellienas / „Scanpix“ nuotr.

2013, 2015, 2016, 2017, 2018 ir 2019 m. R.Berankis stojo į pirmojo atvirojo Prancūzijos čempionato rato dvikovą, bet visus šešis sykius grunto kortus buvo priverstas palikti nuleidęs galvą.

Raudonosios dangos nemėgstantis lietuvis tik kartą iš šešių bandymų sugebėjo laimėti bent vieną setą – tą jis padarė dar 2013-aisiais, kai galiausiai vis tiek po keturių setų nusileido prancūzui Julienui Benneteau.

Pernai ir užpernai R.Berankiui nesisekė ne tik korte, bet ir burtų traukimo ceremonijoje, nes jau pirmajame „Roland Garros“ etape jam teko žaisti prieš pirmojo dešimtuko žaidėjus – Alexanderį Zverevą ir Davidą Goffiną. Tiek prieš vokietį, tiek prieš belgą lietuvis per visą mačą laimėjo vos keturis geimus.

Šįkart su burtais pasisekė labiau – pirmajame rate R.Berankio laukia tik 104-ąją vietą pasaulyje užimantis Hugo Dellienas.

Tenisininkų palyginimas
Ričardas Berankis Hugo Dellienas
30 Amžius 27
175 cm Ūgis 180 cm
106/122 Pergalės/pralaimėjimai ATP ture 26/29
0/2 ATP titulai/finalai 0/0
7/20 Pasirodymai ant grunto dangos 21/19
50 (2016 m.) Aukščiausia reitingo vieta 72 (2020 m.)
Pirmas etapas (2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 m.) Geriausias pasirodymas „Roland Garros“ Antras etapas (2019 m.)

15min kviečia iš artimiau pažinti būsimąjį R.Berankio varžovą Paryžiuje.

Iš nevilties baigė karjerą

27-erių bolivietis H.Dellienas niekada nebuvo teniso elito atstovas, bet žemiausią tašką savo karjeroje jis priėjo prieš ketverius metus.

Ankstyvojoje karjeros stadijoje pakeliavęs po užsienį, būdamas 23-ejų H.Dellienas bandė sugrįžti į gimtinę, kur tikėjosi pratęsti karjerą, tačiau nesulaukė jokio palaikymo ir galiausiai spjovęs į viską baigė karjerą.

Bolivietis susirado merginą, susigrąžino prarastą laiką su draugais ir su tėvu įkūrė ledo gamybos kompaniją. Tuo metu 743-ąją vietą ATP reitinge užėmęs tenisininkas į ją investavo sutaupytus 15 tūkst. JAV dolerių.

„Gyvenau normalų gyvenimą. Pirmieji du mėnesiai buvo nuostabūs, – neseniai kalbėdamas su ATP svetaine sakė H.Dellienas. – Tačiau netrukus pradėjau jausti, kad tai nėra gyvenimas, kurio trokštu.“

Netrukus pradėjau jausti, kad tai nėra gyvenimas, kurio trokštu.

Apie galimybę sugrįžti bolivietis ėmė galvoti per gimtinėje, Santa Kruzo mieste, vykusį tarptautinį turnyrą, kuriame žaidė ir jo brolis.

Atėję pasižiūrėti teniso, aistruoliai išvydo H.Dellieną ir ėmė jį kamantinėti.

„Kodėl nebežaidi teniso?“ – klausė didžioji dalis bolivietį užkalbinusių jo tautiečių.

Daugelis Bolivijos jaunųjų tenisininkų į H.Dellieną žvelgė kaip į pavyzdį ir tuo metu negalėjo suprasti, kaip toks jaunas ir pakankamai talentingas žaidėjas galėjo baigti karjerą.

H.Dellienas neatsakė į sirgalių klausimus, bet giliai viduje ėmė jausti ilgesį dienoms, kai varžydavosi teniso kortuose.

Ilgesys tik dar labiau sustiprėjo, kai vieną dieną nuėjęs nusiimti pinigų į bankomatą H.Dellienas savo sąskaitoje išvydo nulį. Tuo metu 23-ejų jaunuolis buvo priverstas prašyti pinigų iš tėvo.

„Tai mane labai sugėdino ir privertė pagalvoti apie tai, ką turėčiau daryti“, – prisiminė H.Dellienas.

Pasiekęs dugną, bolivietis atsigręžė į pažįstamą sritį – tenisą. Persikėlęs į Meksiką jis treniravosi su treneriu Eduardo Medica, kuris jam leido nemokėti nuomos ir gyventi už dyką. „Amžinai liksiu jam dėkingas“, – sakė H.Dellienas.

Sugrįžęs į tenisą 2017 m. sausį, H.Dellienas iš karto laimėjo „Futures“ serijos turnyrą Floridoje, o per 12 mėnesių iš 743 ATP reitingo vietos palypėjo į 241-ąją.

Nacionalinio lygio žvaigždė

Nors pasauliniu mastu H.Dellienas yra menkai žinomas, gimtinėje jis yra tikra sporto žvaigždė.

Šių metų pradžioje jis užkilo net iki 72 vietos ATP reitinge, o per visą Bolivijos istoriją buvo tik vienas sėkmingesnis teniso žaidėjas – 1984-aisiais iki 32 vietos planetoje prisikasęs Mario Martinezas.

Pernai H.Dellienas kaip tik „Roland Garros“ turnyre iškovojo pirmąją savo pergalę „Didžiojo kirčio“ varžybose, kuri tapo ir pirmąja Bolivijos tenisininko pergale viename iš keturių didžiųjų teniso turnyrų nuo 1984-ųjų, kuomet tame pačiame „Roland Garros“ turnyre laimėjo ir M.Martinezas.

„Visi mano rezultatai yra lyginami su tuo, kas nutiko prieš daugiau negu 30 metų“, – tuomet juokėsi H.Dellienas.

Kitos pergalės „Didžiojo kirčio“ turnyre Bolivijai ir H.Dellienui laukti 35 metus jau nereikėjo – 2019 m. rugsėjį 11 mln. gyventojų turinčios Pietų Amerikos valstybės atstovas „US Open“ turnyre taip pat pasiekė antrąjį ratą, o šių metų sausį tapo kone nacionalinės Bolivijos šventės priežastimi.

„Australian Open“ turnyro burtai lėmė, kad H.Dellienas jau pirmajame rate žaidė prieš Rafaelį Nadalį, o šis, atrodytų, menkos reikšmės susitikimas, prikaustė visos šalies dėmesį.

„Bolivijoje mano mačas prieš Nadalį prilygsta pasaulio futbolo čempionato finalui“, – prieš istorinę akistatą sakė H.Dellienas.

Bolivietis Rafai neįkando – pralaimėjo 2:6, 3:6, 0:6, bet jo statuso gimtinėje tai nepakeitė – H.Dellienas vis tiek buvo sutiktas lyg didvyris bei sulaukė net šalies prezidento linkėjimų.

Galima neabejoti, kad daug vilčių į savo žvaigždę boliviečiai deda ir prieš „Roland Garros“ turnyrą, mat pergalės prieš R.Berankį prizas – ne tik bilietas į antrąjį etapą, bet ir galima akistata su pirmąja planetos rakete Novaku Džokovičiumi, kurią lėmė atvirojo Prancūzijos čempionato burtai.

Mėgaujasi gruntu

Kaip ir nemaža dalis Pietų Amerikos tenisininkų, H.Dellienas yra tikras grunto dangos mėgėjas. Nenuostabu, kad būtent ant šios dangos augęs ir iškilęs tenisininkas visus didžiausius savo karjeros laimėjimus pasiekė būtent ant raudonojo paviršiaus.

Per karjerą 29 finaluose (aštuoniuose „Challenger“ turnyruose ir 21-ame „Futures“ serijos turnyre) žaidęs H.Dellienas visais atvejais iki lemiamos dvikovos nužengė rungtyniaudamas ant grunto. Penkis „Challenger“ ir 16 „Futures“ turnyrų finalų jis laimėjo.

Gruntas yra vienintelė danga, ant kurios H.Dellienas turi teigiamą karjeros pergalių ir pralaimėjimų santykį – ATP turnyruose ant raudonojo molio jis yra laimėjęs 21 kartą, o pralaimėjęs – 19. Palyginimui, ant kietosios dangos boliviečio santykis – 5-9, o ant žolės – viso labo 0-1.

Pats H.Dellienas, vertindamas save kaip tenisininką, labiausiai išskiria kovingumą.

„Scanpix“ nuotr./Hugo Dellienas
„Scanpix“ nuotr./Hugo Dellienas

„Matau save kaip žmogų, kuris visuomet siekia savo svajonės – nesvarbu kokia kaina. Nėra lengva įveikti iškylančias kliūtis, o man dar sunkiau dėl šalies, iš kurios esu kilęs. Neturiu omenyje nieko blogo, bet sporte nesame panašiame lygyje, kaip galingosios pasaulio šalys. Dėl šio fakto aš turiu gyventi ir treniruotis svetur, bet aš kovoju ir daug ką aukoju, kad galėčiau pasiekti tai, ką pasiekiau. Kiekviename mače atiduotu 100 procentų, nesvarbu, kas bebūtų mano oponentu“, – sakė H.Dellienas.

Laikas ir prognozės

Lietuvos ir Bolivijos pirmųjų rakečių dvikova turėtų prasidėti antradienį apie 13.30 val.

Nežymiu šio mačo favoritu laikomas H.Dellienas, kuriam kur kas geriau sekasi žaisti ant grunto.

Įdomu tai, kad atsisakęs dalyvauti turnyre Hamburge, lietuvis į Paryžių išvyko be grunto turnyrų praktikos – akistata su H.Dellienu jam bus pirmoji šiemet ant raudonosios dangos.

Palyginimui, bolivietis jau žaidė „Masters“ serijos turnyre Romoje, iš kurio iškrito po dviejų susitikimų.

Visgi po koronaviruso pandemijos žaidybinės praktikos R.Berankiui trūkti neturėtų – jis spėjo pažaisti ir „Western & Southern Open“ varžybose, kur įskaitant kvalifikaciją sužaidė net penkis mačus, ir „US Open“ turnyre, kur lietuvis iki iškritimo sutiko tris varžovus.

„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis
„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis

Savo ruožtu H.Dellieno sugrįžimas nebuvo rožėmis klotas – rugpjūtį, prieš pat jam startuojant „Western & Southern Open“ turnyre, bolivietis buvo priverstas pasitraukti iš turnyro ir karantinuotis dėl jo treneriui nustatyto COVID-19.

Galbūt Ričardui pagelbės ir tai, kad „Roland Garros“ turnyras vyksta neįprastu laiku – dėl koronaviruso pandemijos iš vasaros pradžios jis buvo perkeltas į rudenį.

Tai reiškia ne tik susijaukusį teniso kalendorių, bet ir gerokai vėsesnį orą atvirajame Prancūzijos teniso čempionate.

Pirmosiomis dienomis Paryžių šildė viso labo 15-17 laipsnių šiluma, o būrys tenisininkų socialiniuose tinkluose demonstravo įvairiausius būdus, kaip sušildyti savo kūną vėsiame ore.

Ar R.Berankiui pavyks pasinaudoti netradicinėmis aplinkybėmis, paaiškės jau antradienį, kai du skirtingo profilio tenisininkai stos į kovą dėl vietos antrajame rate ir galimybės mesti iššūkį N.Džokovičiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai