Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 19

Ričardo Berankio kelyje – rusų milijardieriaus remiamas Rublis

Pirmą barjerą „Australian Open“ turnyre peršokęs Ričardas Berankis (ATP-93) ruošiasi antrajam iššūkiui Melburne. O jis bus gerokai rimtesnis už pirmąjį – lietuviui kelią bandys pastoti kylanti Rusijos teniso žvaigždė Andrejus Rubliovas, pernai ATP reitinge šoktelėjęs į pirmąjį geriausių pasaulio tenisininkų penketą.
Andrejus Rubliovas
Andrejus Rubliovas / „Scanpix“ nuotr.

Po 3 valandų ir 43 minučių alinančios kovos prieš ispaną Roberto Carballesą Baeną antradienį triumfavęs R.Berankis bandys paneigti prognozes ir antrą kartą karjeroje nukauti maskvietį A.Rubliovą.

Lietuvos ir Rusijos tenisininkai tarpusavyje yra žaidę du kartus, o vienintelę pergalę prieš varžovą R.Berankis iškovojo 2014 metais, kai nugalėjo tuo metu dar tik 16-metį rusą „Challenger“ serijos turnyre Kazachstane.

Visgi subrendęs A.Rubliovas atsirevanšavo lietuviui po penkerių metų Sankt Peterburge.

Dabar tenisininkai santykius aiškinsis trečią kartą, o ryškiu dvikovos favoritu laikomas 24-erių rusas, pastaraisiais metais užkilęs į pasaulio teniso elitą.

15min pristato antrąjį R.Berankio varžovą „Australian Open“ turnyre.

Sportininkų šeima ir meilė krepšiniui

Andrejus Rubliovas užaugo sportininkų šeimoje, tad niekam nepadarė nuostabos jo pasirinkimas tapti tenisininku.

„Rubliu“ vadinamo tenisininko tėtis buvo boksininkas, o austriškų šaknų turinti Marina iki šiol dirba teniso trenere. Savo laiku M.Rubliova treniravo net ir vieną garsiausių Rusijos tenisininkių Aną Kurnikovą.

„Scanpix“ nuotr./Ana Kurnikova
„Scanpix“ nuotr./Ana Kurnikova

Tuo pačiu keliu pasekė ir Andrejaus sesuo Arina, iš pradžių pati žaidusi tenisą, o dabar treniruojanti jaunuosius teniso žaidėjus.

Buvusią pirmąją planetos raketę Maratą Safiną vaikystėje garbinęs A.Rubliovas teniso raketę paėmė į rankas vos trejų ir ilgai jos nepaleido iš rankų.

Nepaleido net ir tiesiogine šio žodžio prasme, nes A.Rubliovo tėvai mena, jog vaikystėje būsimoji žvaigždė dažnai miegodavo apsikabinęs teniso raketę.

Tenisininkų palyginimas
Ričardas Berankis Andrejus Rubliovas
31 Amžius 24
175 cm Ūgis 188 cm
122-142 Pergalės-pralaimėjimai ATP ture 185-112
0/2 ATP titulai/finalai 8/13
105-98 Pasirodymai ant kietos dangos 140-84
50 Aukščiausia reitingo vieta 5
4,264 mln. dolerių Per karjerą uždirbti pinigai 9,997 mln. dolerių
Trečias etapas (2011, 2013 m.) Geriausias pasirodymas „Australian Open“ Ketvirtfinalis (2021 m.)
1 Tarpusavio mačų istorija 1

Mokomas mamos ir teniso specialistų Rusijoje, A.Rubliovas greitai atskleidė savo talentus, o 14-os jį treniruoti ėmėsi Fernando Vicente. 14-os jis pirmąsyk sutiko ir Rafaelį Nadalį, su kuriuo netikėtai gavo progą pasitreniruoti stovykloje Ispanijoje.

A.Rubliovą tuomet sutikę tenisininkai prisimena, kad rusas paauglystėje buvo karštakošis. Teniso kortuose jis sulaužė ne vieną raketę, iš įsiūčio net valgydavo grunto dangos molį, o tai jam trukdė atskleisti visus savo talentus.

„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas nevaldė emocijų.
„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas nevaldė emocijų.

Tačiau galiausiai su branda atėjo ir supratimas, jog per didelės emocijos korte kenkia, o ne padeda siekti pergalių. Ir nors dabar A.Rubliovas kartais dar pasikarščiuoja, jis jau gerokai ramesnis negu prieš maždaug 10 metų.

„Prie to prisidėjo mano mama. Kai karščiuodavausi, žiūrėjau per petį į tai, kaip ji į tai reaguodavo. O ji mane mėgdžiodavo, parodydama, kaip kvailai aš atrodau. Prireikė laiko, bet galiausiai supratau jos žinutę“, – yra sakęs Rublis.

Įdomu tai, kad A.Rubliovo gyvenime svarbų vaidmenį užima ne tik tenisas ar boksas, kurį į jo gyvenimą atnešė tėtis, bet ir krepšinis.

Rusas ne sykį yra minėjęs, jog labai mėgsta šią sporto šaką, pats ja yra užsiėmęs vaikystėje, o NBA lygoje palaiko „Golden State Warriors“ komandą.

Pilnėjanti trofėjų lentyna

Link teniso elito A.Rubliovas ėmė veržtis 2017 metais.

Būdamas 20-ties jis laimėjo pirmąjį ATP turnyrą Kroatijoje ir pirmąsyk pakilo į pirmąjį ATP reitingo šimtuką, aukščiausiai užkildamas iki 35 vietos.

Vėlesniais metais jį stabdė traumos – 2018-aisiais rusas tris mėnesius nežaidė dėl nugaros skausmų, o 2019-aisiais beveik dviem mėnesiams iškrito iš rikiuotės dėl riešo traumos.

Bet išsilaižęs žaizdas 2019-ųjų pabaigoje jis pradėjo kilimą į teniso elitą.

„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas
„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas

2019 metus A.Rubliovas pažymėjo laimėdamas Kremliaus taurę ir pakildamas iki 23 ATP reitingo vietos, o 2020-aisiais į taupyklę pridėjo net penkis ATP titulus Vienoje, Sankt Peterburge, Hamburge, Adelaidėje ir Dohoje.

Rublis pranešė apie save ir „Didžiojo kirčio“ turnyruose, kai pateko į ketvirtfinalius „Roland Garros“ ir „US Open“ varžybose, o metų pabaigoje jis jau puikavosi 8 vieta ATP reitinge.

Pernai per visus metus A.Rubliovas išvengė traumų ir pamažu kilo aukštyn, kol rugsėjį pasiekė kol kas aukščiausią karjeros tašką – penktąją vietą geriausių pasaulio žaidėjų sąraše. Šiuo metu jis ATP reitinge yra šeštas, lenkdamas net ir tokią teniso pažibą kaip Rafaelis Nadalis.

Beje, pastarąjį jis jau sykį nugalėjo, kaip ir Rogerį Federerį, Andy Murray, Danilą Medvedevą ir didžiąją dalį kitų elitinių žaidėjų. Vienintelis tenisininkas, kurio A.Rubliovui įveikti dar nepavyko, yra pirmoji planetos raketė Novakas Džokovičius, nedalyvaujantis Melburne vykstančiame „Australian Open“ turnyre dėl atšauktos vizos.

Korte 188 cm ūgio A.Rubliovas pasižymi monstrišku padavimu dešine ranka ir yra giriamas už pavyzdinę darbo etiką, kurią jam įskiepijo mama.

Persirgo koronavirusu

Į Australiją A.Rubliovas atvyko nusimetęs nuo kupros koronaviruso naštą.

Rusas užsikrėtė COVID-19 metų pabaigoje, po to, kai sudalyvavo parodomajame teniso turnyre Abu Dabyje.

„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas
„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas

Jį laimėjęs A.Rubliovas po turnyro pajautė koronaviruso simptomus ir sulaukė teigiamo testo rezultato, prisijungdamas prie krūvos kitų Abu Dabyje užsikrėtusių tenisininkų – Rafaelio Nadalio, Deniso Shapovalovo, Belindos Benčič ir Ons Jabeur.

Dėl koronaviruso A.Rubliovui sausio pradžioje teko praleisti ATP taurės turnyrą, kuriame jis būtų atstovavęs Rusijos rinktinei, bet Rublis spėjo pasveikti prieš „Australian Open“ pradžią.

„Didžiojo kirčio“ turnyro starte rusas 6:3, 6:2, 6:2 susitvarkė su italu Gianluca Mageriu (ATP-65), parodydamas, kad koronaviruso įtaką paliko praeityje.

„Buvau truputį pavargęs prieš pirmąjį mačą, kadangi sirgau COVID-19, bet dabar viskas gerai, – po pirmosios pergalės Melburne reziumavo A.Rubliovas. – Nežinojau, kaip man seksis pirmajame mače. Nelengva įsivažiuoti viename geriausių turnyrų po to, kai nesi žaidęs kelias savaites. Bet esu patenkintas tuo, kaip viskas klostėsi.“

„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas
„Scanpix“ nuotr./Andrejus Rubliovas

Melburne jis siekia pagerinti pernai užfiksuotą geriausią karjeros pasiekimą, kai Rusijos teniso žvaigždė žengė iki ketvirtfinalio ir ten trijų setų kovoje suklupo prieš tautietį Danilą Medvedevą.

Remia vienas turtingiausių Rusijos žmonių

A.Rubliovą, kaip ir keletą kitų talentingų Rusijos tenisininkų, karjeroje lydi vieno turtingiausių šalies žmonių Andrejaus Bokariovo pinigai.

Didžiausios lokomotyvų ir geležinkelių įrangos gamintojos Rusijoje „Transmashholding“ įmonės savininkas „Forbes“ žurnalo duomenimis yra laikomas 56-u turtingiausiu žmogumi Rusijoje, kurio turtas vertinamas net 2,3 mlrd. JAV dolerių.

Teniso entuziastas anksčiau rėmė kitą Rusijos žvaigždę M.Safiną, o pastaruoju metu daug investavo į A.Rubliovo karjerą.

„Scanpix“ nuotr./Maratas Safinas ir Novakas Džokovičius
„Scanpix“ nuotr./Maratas Safinas ir Novakas Džokovičius

Ypač stipriai prie tenisininko sėkmės A.Bokariovas prisidėjo jo karjeros pradžioje, o dabar šeštoji planetos raketė jau užsidirba pakankamai pats, kad padengtų savo išlaidas, kurios kasmet siekia apie milijoną dolerių.

Tiesa, susitarimas tarp teniso žvaigždės ir milijardieriaus išlieka. Viename interviu A.Rubliovas užsiminė, kad mainais už finansinę paramą A.Bokariovas jo prašo kasmet dalyvauti Kremliaus taurės turnyre Maskvoje. A.Rubliovas šį turnyrą laimėjo 2019-aisiais, o 2017 m. jo finale varžėsi ir R.Berankis, nusileidęs bosniui Damirui Džumhurui.

Įdomu tai, kad A.Bokariovas leidžia pinigus ne tik tenisui – jis yra ir Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentas. Jo valdomos kompanijos svariai prisidėjo ir prie 2014 m. Sočio olimpinių objektų statybų, kurie vėliau buvo perduoti Rusijos vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas