Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 02

Auksinė proga: kodėl Andy Murray gali tapti „Roland Garros“ čempionu?

Net kai prieš kelias savaites Andy Murray Romos „Masters“ turnyro finale 6:3, 6:3 lengvai įveikė Novaką Džokovičių, Serbijos tenisininkas vis tiek buvo įvardijamas kaip aiškus „Roland Garros“ čempionato favoritas. Dėl traumos pasitraukę Rafaelis Nadalis ir Jo-Wilfriedas Tsonga šias kalbas paskatino dar labiau. Tačiau taip buvo iki pirmadienį Paryžių skalauti pradėjusio lietaus, kuris geriausiam Didžiosios Britanijos tenisininkui suteikė didelį pranašumą. Pažvelkime, kodėl antroji pasaulio raketė, o ne N.Džokovičius, gali tapti šio „Didžiojo kirčio“ turnyro čempionu.
Andy Murray
Andy Murray / „Scanpix“ nuotr.

Kai gegužės 20 dieną buvo ištraukti „Roland Garros“ čempionato burtai, visi A.Murray gerbėjai pradėjo griebtis už galvų, esą jei tai būtų krepšinis ar futbolas, geriausio Didžiosios Birtanijos tenisininko priešininkus būtų galima pavadinti mirtininkų grupe. Net ir pats škotas susirūpino, jog veikiausiai jo metai triumfuoti Paryžiuje dar neatėjo.

Pirmame šio „Didžiojo kirčio“ turnyro etape antroji pasaulio raketė susikovė su nenuspėjamu veteranu Radeku Štepaneku, o antrame rate A.Murray iššūkį metė atkaklusis prancūzas Mathiasas Bourgue – abu tenisininkai iš 29-erių metų brito pareikalavo penkių setų.

Trečiame etape ir aštuntfinalyje A.Murray nesunkiai susitvarkė su padavimų meistrais Ivo Karlovičiuimi ir Johnu Isneriu. Štai nuo čia ir turėjo prasidėti tikrieji antrosios pasaulio raketės vargai, tačiau jų geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas kiek netikėtai išvengė.

Ketvirtfinalyje numatyta A.Murray ir Kei Nishikorio dvikova neįvyko, nes pastarasis krito prieš vietos aistruolių stipriai palaikomą Richardą Gasquet. Jei akistatos su puikiai ant grunto šiemet žaidžiančiu geriausiu Japonijos tenisininku britas laukė neramiai kramtydamas nagus, prieš mačą su R.Gasquet A.Murray spinduliavo ramybe ir teigė, jog nori suvaidinti blogiečio vaidmenį.

„Man patinka, kai aistruoliai mane nušvilpia. Dažniausiu atveju tai reiškia, jog jie nemato to, ko tikėjosi, – BBC žurnalistams teigė A.Murray. – Visų pirma tai bus kova su pačiu savimi. Tokiose dvikovose per visą savo karjerą žaidžiau ne kartą ir visada man sekėsi neblogai.“

Kaip ir tikėtasi, nors pirmuose dviejuose setuose teko paplušėti, A.Murray R.Gasquet sudorojo be didelio vargo – 5:7, 7:6(7:3), 6:0, 6:2. Nuo trečio seto siautėti pradėjęs geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas užtikrintai žengė į ketvirtfinalį, kuriame jo laukia S.Wawrinka.

Pergalės prieš S.Wawrinką atveju A.Murray antrame finale iš eilės turėtų laukti „karjeros kirtį“ nuskinti ketinantis geriausias pasaulio tenisininkas Novakas Džokovičius. Skamba grėsmingai, tačiau štai čia reikia atsižvelgti į… orą.

Savaitės pradžioje (pirmadienį ir antradienį) „Roland Garros“ čempionato tvarkaraštį ardė lietus, tačiau, anot turnyro direktoriaus Guy Forgeto, varžybos turėtų baigtis kaip ir tikėtasi – sekmadienį.

Primename, kad Atvirąjį Prancūzijos čempionatą pirmieji pradėjo apatinėje lentelės dalyje esantys tenisininkai. Jie, tarp kurių ir A.Murray, sekmadienį spėjo sužaisti aštuntfinalių mačus, o štai pirmadienį šio etapo dvikovas pradėti turėjo N.Džokovičius ir kiti. Tačiau to padaryti jiems neleido jau minėtas prastas oras Prancūzijoje.

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius prieš Roberto Bautista-Agutą
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius prieš Roberto Bautista-Agutą

Galiausiai visi aštuntfinaliai baigėsi tik trečiadienį (!), tačiau tai menka paguoda geriausiam pasaulio tenisininkui N.Džokovičiui, kuris turėjo padirbėti iš peties prieš Roberto Bautista-Agutą, kurį įveikė 3:6, 6:4, 6:1, 7:5.

Skaičiuojant logiškai, kadangi aštuntfinaliai vyko trečiadienį, o G.Forgetas tvirtina, jog turnyras baigsis sekmadienį, tai reiškia, kad N.Džokovičiui per penkias dienas (skaičiuojant nuo trečiadienio) reikės sužaisti keturis mačus iki trijų laimėtų setų. Be abejo, A.Murray, kuriam per penkias dienas reikės sužaisti tris mačus, už viršutinėje lentelės dalyje esantį finalininką bus sukaupęs kur kas daugiau jėgų. Net jei G.Forgetas N.Džokovičiui duos dieną pailsėti, britas vis tiek turės pranašumą.

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray prieš Johną Isnerį
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray prieš Johną Isnerį

O tų jėgų, apie kurias kalbama, gali daug netekti pirmoji pasaulio raketė. O jei N.Džokovičiui darkart teks žaisti pliaupiant lietui, jis gali būti sustabdytas dar nespėjus prasidėti finalui.

Jei matėte antradienį prasidėjusią ketvirtfinalio dvikovą tarp serbo ir R.B.Aguto, tikriausiai pastebėjote, kad geriausias pasaulio tenisininkas sunkiai tvarkosi su oro ir aikštelės sąlygomis.

Atletiškumas ir gynyba (iš kurios N.Džokovičius pereina į puolimą) – pagrindiniai N.Džokovičiaus ginklai. Tačiau kai grunto kortai nėra gerai išdžiuvę, šis 29-erių metų serbo arsenalas netenka labai daug vertės, nes tenisininkas praranda suvokimą, kaip tinkamai judėti korte. Galiausiai esant šaltesniam klimatui stygos sukietėja ir kamuoliukas įgauna mažesnį sukimosi greitį. Akivaizdu, kad tokiu atveju geriausio pasaulio tenisininko žaidimas, paremtas puikia gynyba, nėra toks veiksnus, o žaidėjas, kuris propaguoja atakuojančią taktiką, tampa kur kas pavojingesnis.

Yra didelė galimybė, kad būtent toks N.Džokovičiui nepalankus scenarijus susiklostys likusių „Roland Garros“ dvikovų metu. Netinkamas judėjimas korte ir tik trečiadienį pasibaigęs keturių setų aštuntfinalis iš N.Džokovičiaus turėjo pareikalauti daug jėgų, o ketvirtfinalyje pirmosios pasaulio raketės ketvirtadienį lauks puikiai rungtyniaujantis Tomašas Berdychas, kuris trijuose setuose 6:3, 7:5, 6:3 lengvai įveikė Davidą Ferrerą.

„Scanpix“ nuotr./Stanas Wawrinka
„Scanpix“ nuotr./Stanas Wawrinka

Visi šie faktoriai yra labai palankūs geriausiam Didžiosios Britanijos tenisininkui, kuriam atsirado puiki galimybė ne tik patekti į pirmąjį „Roland Garros“ čempionato finalą karjeroje, bet ir tapti 16-u tenisininku istorijoje, triumfavusiu trijuose skirtinguose „Didžiojo kirčio“ turnyruose.

„Pernai šį turnyrą pasitikau taip pat puikiai rungtyniaudamas ant grunto. Tikiu, jog man gali pavykti tapti čempionu. Nuo titulo mane skiria dvi dvikovos. Likusiuose mačuose atiduosiu visą save,“ – po triumfo ketvirtfinalyje prieš R.Gasquet teigė A.Murray.

Bet kokiu atveju, kad ir kas – A.Murray ar S.Wawrinka – pateks į „Roland Garros“ finalą, jis turės sukaupęs daug daugiau jėgų už tą, kuris į finalą paklius iš viršutinės lentelės dalies. O tai dvikovoje dėl titulo gali turėti daug įtakos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas