Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 04

„Roland Garros“ finalas: penki dalykai, kuriuos turi padaryti Serena Williams

Kol Garbine Muguruza sau pasišvilpaudama keliavo į „Roland Garros“ čempionato finalą, Serena Williams turėjo išlaikyti ne itin lengvus egzaminus. Akivaizdu, kad kovoje dėl titulo geriausia pasaulio tenisininkė susidurs su dar rimtesniu iššūkiu. Tačiau jei pirmoji pasaulio raketė iš JAV vadovausis šiais penkiais žingsniais, ji turėtų pirmą kartą karjeroje sėkmingai apginti Atvirojo Prancūzijos čempionato nugalėtojos titulą.
Serena Williams
Serena Williams / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Serena Williams

Kai iš „Roland Garros“ netikėtai pasitraukė Angelique Kerber, Viktorija Azarenka, Timea Bacsinszky, o dėl dopingo vartojimo poilsiaujanti Marija Šarapova gali tik stebėti Atvirojo Prancūzijos čempionato kovas, visi manė, kad S.Williams iškovoti šio „Didžiojo kirčio“ turnyro titulą bus tarsi atimti saldainį iš vaiko.

Tačiau taip anaiptol nebuvo!

Ketvirtfinalyje 5:7, 6:4, 6:1 išvargusi pergalę prieš Yulią Putincevą, o pusfinalyje, kuris galėjo pasisukti įvairiomis kryptimis, 7:6(9:7), 6:4 nugalėjusi Kiki Bertens, S.Williams „Roland Garros“ finale susikaus su G.Muguruza – Ispanijos tenisininke, kuri pirmąją pasaulio raketę Paryžiuje netikėtai išvijo lauk prieš dvejus metus antrame etape.

Ši „Roland Garros“ finalo dvikova bus labai svarbi tiek G.Muguruzai, tiek S.Williams. Ketvirtajai pasaulio raketei tai būtų pirmas šios kategorijos trofėjus karjeroje, o amerikietė pergalės atveju pagal „Didžiojo kirčio“ titulus (22) pagaliau pasivytų rekordininkę Steffi Graf.

Žinoma, tą padaryti geriausiai pasaulio tenisininkei nebus lengva, tačiau jei ji įvykdys šiuos penkis nurodymus, istorinis titulas turėtų atsidurti jos kišenėje:

Gerai priimti padavimus

Jei G.Muguruza „Roland Garros“ čempionate parodė bent vieną silpną vietą, tai, be abjeo, yra jos laimėtų antrųjų padavimų rodiklis. Tai – labai gera naujiena S.Williams. Daugelio apžvalgininkų nuomone, jaunosios ispanės padavimai turėtų būti kertinis faktorius „Roland Garros“ finale.

Viso turnyro metu 22-ejų metų ketvirtoji pasaulio raketė laimėjo nei daug, nei (labai) mažai savo antrųjų padavimų – 48,3 procento. Tačiau kai kitoje korto pusėje stovi atakuojanti tenisininkė, G.Muguruza susiduria su rimtomis problemomis. Tarkim, penktadienį pusfinalyje, kuriame ji kovėsi su Sam Stosur, geriausia Ispanijos tenisininkė laimėjo vos 41 procentą antrųjų padavimų.

S.Williams WTA ture yra pagarsėjusi kaip viena iš geriausių padavimų priėmėjų tiek iš dešinės, tiek iš kairės pusės. Grunto kortai abiems tenisininkėms suteiks daugiau galimybių gerai priimti padavimus, tačiau žinant, jog 34-erių metų amerikietė yra stipriausia moteris ture, tai jai suteiks labai didelį pranašumą.

„Scanpix“ nuotr./Serena Williams – „Roland Garros“ finale
„Scanpix“ nuotr./Serena Williams – „Roland Garros“ finale

Geras padavimo priėmimas pirmajai pasaulio raketei gali ne tik leisti perimti taškų kontrolę, bet ir pradėti erzinti jaunąją savo varžovę, ypač “Didžiojo kirčio” turnyro finale.

Ir S.Williams, ir G.Muguruza pasižymi geru pirmu padavimu. Šiame „Roland Garros“ čempionate geriausia pasaulio tenisininkė pagal padavimus be atsako (29) užima pirmą vietą, 22-ejų metų ispanė (23) rikiuojasi trečioje pozicijoje. Tiesa, G.Muguruza yra padariusi net 23 dvigubas klaidas. Tuo tarpu S.Williams šių padarė vos 11.

Vengti apsikeitimų

„Scanpix“ nuotr./Garbine Muguruza prieš Samanthą Stosur
„Scanpix“ nuotr./Garbine Muguruza prieš Samanthą Stosur

S.Williams tai bus ketvirta dvikovos diena iš eilės. Akivaizdu, jog antra „Roland Garros“ čempionato savaitė amerikietę turėjo išvarginti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Tokiais atvejais atrodo, kad kamuoliukai yra sunkesni nei įprasta, o mosikavimas rakete gali atsiliepti rankai, ypač alkūnei. Pirmosios pasaulio raketės kojos yra stipresnės, tačiau G.Muguruzos jaunesnės ir ilgesnės, padedančios greičiau suspėti užsiimti tinkamą poziciją korte.

Suprantama, kad tai ne pats geriausias metas 34-erių metų S.Williams įrodinėti, jog ji gali apsikeitinėti smūgiais su jaunąja ispane. Ilgus apsikeitimus smūgiais kur kas dažniau turėtų laimėti G.Muguruza, kuri nuo galinės linijos yra turbūt pati stipriausia pirmo penketuko narė.

S.Williams šeštadienį privalės iš kišenės išsitraukti savo garsujį padavimą, ir jei jis amerikietei nepadės greitai užbaigti taško, jos smūgiai turės būti „aštrūs“ ir G.Muguruzą išvedantys iš korto ribų.

Nepridaryti neišprovokuotų klaidų

Ketvirtfinalio dvikovoje su Yulia Putinceva S.Williams paduodama pirmavo 5:5 ir 40:0, tačiau sugebėjo pralaimėti padavimus. Penktadienį JAV tenisininkė pirmo seto pratęsime Kiki Bertens laikė už vadžių, kaip pirmavo 5:2, tačiau olandė staiga išsiveržė į priekį 7:6 ir savo padavimais galėjo užbaigti reikalus. Abu kartus kalta buvo pati S.Williams, arba jos neišprovokuotos klaidos.

Tokie amerikietės pasivažinėjimai amerikietiškais kalneliais šių metų „Roland Garros“ čempionate – ne naujiena. Galbūt tam įtakos turi amžius, o galbūt S.Williams jaučia spaudimą, nes dar niekad nėra apgynusi šio „Didžiojo kirčio“ čempionės titulo.

Viso Atvirojo Prancūzijos čempionato metu geriausia pasaulio tenisininkė už G.Muguruzą padarė trimis neišprovokuotomis klaidomis daugiau – 144-141. Vis dėlto S.Williams už finalo varžovę atliko kur kas daugiau smūgių be atsako – 183-155.

Nuo vadžių paleisti padavimą

Viena iš daugiausiai nuomonių pritraukiančių „Roland Garros“ čempionato temų yra S.Williams padavimai. Šių metų čempionate jie yra kitokie: nuo grynų padavimų be atsako iki įvairovės ir nenuspėjamų krypčių.

Tačiau galbūt bandymas pakeisti savo padavimų taktiką nėra pats geriausias amerikietės sprendimas. Šiame „Roland Garros“ čempionate pirmoji pasaulio raketė atliko 29 padavimus be atsako, t.y. 6 daugiau nei G.Muguruza. Didžiausių susirūpinimą kelia tai, jog S.Williams yra laimėjusi tiek pat procentų (75) pirmųjų padavimų, kaip ir 4-ą vietą WTA reitinge užimanti ispanė.

Žinoma, finalo dvikovoje, juolab ant grunto, S.Williams nebus lengva vieną po kito laidyti padavimus be atsako. Tačiau viena aišku: amerikietė privalo išpešti kiek įmanoma daugiau naudos iš galingiausio savo ginklo.

„Scanpix“ nuotr./Serena Williams – „Roland Garros“ finale
„Scanpix“ nuotr./Serena Williams – „Roland Garros“ finale

Pasitelkti įvairovę

Padavimų įvairovė nėra labai geras S.Williams sprendimas. Tačiau šį ginklą ji turi išnaudoti atlikdama paprastus smūgius. „Roland Garros“ kortus šią savaitę vis merkė lietus, o šaltokas oras kamuoliukui neleidžia atsimušus įgauti didesnio pagreičio. 34-erių amerikietė fiziškai už savo varžovę yra kur kas stipresnė, tačiau kur kas pranašensė ji yra žvelgiant iš techniško žaidimo aspekto.

Pirmoji pasaulio raketė pasižymi „minkštomis“ rankomis, o „aštrūs“ įstriži smūgiai tapo viena iš puikiausių S.Williams žaidimo savybių. Šį ginklą geriausia pasaulio tenisininkė privalo panaudoti finale. Tai jei leistų išblaškyti G.Muguruzos žaidimą, pasižymintį labai aiškiu planu.

Kitaip kalbant, S.Williams atėjo laikas panaudoti per daugiau nei dvidešimtmetį sukauptą teniso išmintį viename iš svarbiausių savo karjeros mačų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas