Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 15

Rusai šalį kritikavusią tenisininkę siekė įtraukti į „užsienio agentų“ sąrašą

Viena geriausių pasaulio tenisininkų Darija Kasatkina (WTA-8) šią vasarą parodė išskirtinę drąsą ir nepabijodama jos laukiančių pasekmių garsiai sukritikavo savo gimtąją šalį Rusiją. Pastarosiomis dienomis rusai siekė savaip susidoroti su tenisininke ir ją įtraukti į „užsienio agentų“ sąrašą.
Darija Kasatkina
Darija Kasatkina / „Scanpix“ nuotr.

Šių metų liepos mėnesį į viešumą išėjo garsaus Rusijos tinklaraštininko Vito Kravčenko interviu su Darija Kasatkina, kurio metu 25-erių metų tenisininkė atskleidė esanti homoseksuali. Ji taip pat pasmerkė savo tėvynę dėl karo Ukrainoje ir nuolatinio LGBT+ bendruomenės engimo bei pripažino, kad ateityje svarsto priimti kitos šalies pilietybę.

„Rusijoje daugelis temų yra visiškas tabu. O ką jau kalbėti apie buvimą homoseksualiu, ar bent jau to norėjimą. Absurdas. Manau, kad šiame pasaulyje nėra nieko lengvesnio, kaip tik būti heteroseksualiu. Rimtai – jeigu tik yra pasirinkimas, niekas nesirinks būti homoseksualiu. Kam apsunkinti savo gyvenimą, ypač Rusijoje? Koks viso to esmė?“, – kalbėjo ji, pridėdama, kad savo šalyje susikabinus rankomis su tos pačios lyties atstove viešumoje pasirodyti yra tiesiog neįmanoma.

Šiuo metu D.Kasatkina nebeslepia savo jausmų dailiojo čiuožimo atstovei, taip pat Rusijos pilietei Natalijai Zabiako.

Tokie tenisininkės pareiškimai ypatingai nepatiko Valstybės Dūmos nariui Romanui Terijuškovui. Pastarasis šiomis dienomis išsiuntė laišką šalies teisingumo ministerijai reikalaudamas, kad D.Kasatkina būtų įtraukta į „užsienio agentų“ sąrašą.

Pastaraisiais metais „užsienio agentų“ etiketė, primenanti stalinistinį „liaudies priešo“ statusą, Rusijoje plačiai priskiriama Kremliaus režimo oponentams, žurnalistams ir žmogaus teisių aktyvistams, kaltinamiems, kad jų politinė veikla finansuojama užsienio jėgų.

„AP“/„Scanpix“/Valstybės Dūma – žemieji parlamento rūmai
„AP“/„Scanpix“/Valstybės Dūma – žemieji parlamento rūmai

„Užsienio agentais“ paskelbtiems subjektams taikoma daugybė apribojimų ir sudėtingų procedūrų, kurių nesilaikant gresia didelės baudos.

Gruodžio 1-ąją Rusijoje įsigaliojo naujas „užsienio agentų“ teisės aktas, kuriuo išplečiami valdžios institucijų įgaliojimai bet kurį žmogų, kuriam daroma „užsienio įtaka“, laikyti kitos šalies agentu.

„Naudodamiesi savo žinomumu kaip įrankiu paveikti kitus asmenis politikos ar ideologijos klausimais, turite būti pasiruošę ir tam tikroms pasekmėms“, – kalbėjo Terijuškovas.

„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas
„Scanpix“ nuotr./Karenas Chačanovas

Jis sukritikavo ne tik D.Kasatkiną, bet ir kitą itin įžymų šalies tenisininką Kareną Chačanovą bei buvusią šalies teniso žvaigždę Jevgenijų Kafelnikovą. Tiesa, į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukti nusprendė tik jaunąją tenisininkę.

„Kasatkina, Chačanovas bei Kafelnikovas, kurie jau ilgą laiką nebegyvena Rusijos teritorijose, viešai sukritikavo mūsų valdžios darbą, taip pat visiškai atsiribojo nuo Rusijos visuomenės. Jų veiksmai neabejotinai atspindi „užsienio agentų“ sąvoką“, – tęsė jis.

„Scanpix“ nuotr./Darija Kasatkina
„Scanpix“ nuotr./Darija Kasatkina

Visgi pranešama, kad toks R.Terijuškovo bandymas susidoroti su savo tautiete buvo nesėkmingas. „Daša“ savo tėvynėje vis dar sulaukia didelio palaikymo, įskaitant ir šalies teniso federacijos prezidentą.

Šiuo metu aukščiausią karjeroje aštuntąją WTA reitingo poziciją užimanti rusė jau pasibaigusiame sezone iškovojo du titulus, taip pat pasiekė tokių turnyrų kaip „Roland Garros“ ar „Masters Cup WTA“ pusfinalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas