Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 04

Rusijos teniso žvaigždės subtili žinutė: prieš karą stojo, priminęs legendinį atlikėją

Vienas geriausių pasaulio tenisininkų Andrejus Rubliovas yra vos vienas iš kelių Rusijos sportininkų, kurie garsiai prašo pabaigti savo šalies pradėtą karą Ukrainoje. Šįsyk rusas dėmesį atkreipė, kai priminė sovietų laikų maištautoją Viktorą Cojų.
rubliov2
rubliov2

Andrejus Rubliovas darkart paprašė taikos.

Šįkart turnyre Dubajuje, kai laimėjo pusfinalio mačą prieš Alexanderį Zverevą 6-3, 7-6 (11-9) ir sužinojo, kad finale žais prieš savo tautietį Daniilą Medvedevą.

Pernai A.Rubliovas teniso aikštėje ant vaizdo kameros parašė žodžius „No war please“ (Prašau, nekariauti)“, – kai Rusija įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo sprogdinti miestus ir žmones.

Nuo to laiko dauguma Rusijos sportininkų tyli viešumoje, o dalis reiškia palaikymą savo šalies agresijai, nusinešusią šimtus tūkstančių rusų ir ukrainiečių gyvybių.

Rusijos žiniasklaidoje žinių apie okupantų nuostolius nėra, Vladimiras Putinas ten yra uždraudęs vartoti žodį „karas“.

„Negalima elgtis, lyg nieko nevyktų, – penktadienį pareiškė A.Rubliovas. – Tai baisu. Aš tai visad sakiau: tai beprotiška, kad tiek daug tiesiog normalių piliečių kenčia ir miršta.

Vienintelis dalykas, kuriuo tikiuosi, kad greitai ateitų taika kiekvienoje šalyje.“

Dauguma Rusijoje nedrįsta prieštarauti savo šalies kruvinai agresijai, bet A.Rubliovas elgiasi drąsiau.

Penktadienį jo užraše galima įžvelgti raginimą savo tautiečiams sukilti prieš režimą.

Po pergalės prieš A.Zverevą, šeštuoju pasaulio teniso reitinge esantis A.Rubliovas užrašė ant vaizdo kameros: „Cojus gyvas“.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Viktoras Cojus
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Viktoras Cojus

„Jis buvo vienas iš praėjusios kartos atlikėjų, kuris turėjo didelę įtaką SSRS, nes jo balsas buvo plačiai girdimas, – sakė A.Rubliovas. – Tai nebuvo lengvi laikai. Jo muzika tais laikais suteikė viltį žmonėms. Aš parašiau tai, nes dabar jaučiu, kad vyksta panašūs dalykai.“

1962-1990 metais gyvenęs V.Cojus buvo Rusijos roko grupės „Kino“ lyderis.

SSRS laikais V. Cojaus daina „Peremen“ („Permainų!“) buvo uždrausta transliuoti per valstybinius Baltarusijos radijo kanalus.

VIDEO: Кино - Перемен! (Live, 20.11.88)

„Permainų!“ pirmąkart nuskambėjo 1986 metais ir pati paskutinė paskutiniame grupės „Kino“ koncerte 1990-aisiais Lužnikų stadione Maskvoje. Daina virto esminiu politiniu šūkiu ir Rusijoje. Tai viena populiariausių grupės „Kino“ dainų, Michailo Gorbačiovo perestroikos metu įgavusi itin aiškią politinę žinią. Nuo tada ji asocijuojasi su protestais, yra skambėjusi judėjimų mitinguose.

V.Cojus žuvo autoavarijoje kelyje Latvijoje 1990 metais, nevisiškai aiškiomis aplinkybėmis. Oficialiai buvo pranešama, kad atlikėjas užmigo kelyje, bet būta įtarimų, kad maištaujantį muzikantą galėjo siekti nutildyti režimas.

Rusijos žiniasklaidoje apie A.Rubliovo raginimas nustoti kariauti nėra cituojamas.

Pavyzdžiui, propagandiniame "Sport-express" galima rasti tenisininko citatą apie žaidimą pusfinalyje, bet nieko nėra nei apie karą, nei paaiškinimo apie V.Cojaus simbolio reikšmę.

Propagandinis rusų sporto dienraštis be konteksto cituoja tik propagandinį dainininką Jurijų Lozą, kuris pabandė sumenkinti A.Rubliovo pareiškimą:

„Jeigu, galvoja, kad jis gyvas, tegu galvoja. Kiek aš žinau, Cojus žuvo avarijoje. Niekai visa tai. Bachas miręs, Mocartas miręs, Cojus miręs, o Cojaus dainos gyvos. Aš už tikslumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas