Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 17

Šešių savaičių pauzė: kaip atrodys ATP reitingas pratęsus sezoną?

Didėjanti grėsmė dėl plintančio COVID-19 viruso ATP, WTA ir ITF organizacijas privertė imtis būtiniausių priemonių apsaugoti žaidėjus. Tiek vyrų, tiek moterų turai „įšaldė“ savo sezonus atitinkamai iki balandžio 27 ir gegužės 2 dienos (mažiausiai). Nors šis sprendimas buvo nekvestionuojamas, didelį šurmulį sukėlė kitas klausimas – kas bus su tenisininkų reitingo taškais?
Novakas Džokovičius, Rafaelis Nadalis, Dominicas Thiemas ir Fabio Fogninis
Novakas Džokovičius, Rafaelis Nadalis, Dominicas Thiemas ir Fabio Fogninis / „Scanpix“ nuotr.

ATP ir WTA turai remiasi 52 savaičių reitingavimo sistema, kurią pakoreguoti yra iš ties sunku. Internautai tiki, kad tinkamiausias variantas būtų taip pat „įšaldyti“ tenisininkų turimus taškus ir kas savaitę jų nemažinti.

Nors ATP ir WTA naujų reitingų šią savaitę neišleido, įžymiausių teniso apžvalgininkų duomenimis žaidėjai tiesiog praras praėjusiais metais uždirbtus taškus. Tai skaudžiai palies ne tik žemiau reitinguotus tenisininkus, bet ir elitines žvaigždes.

Deuce kviečia pasižvalgyti, kokią įtaką šešių savaičių pauzė turės ATP žvaigždžių reitingui.

Novakas Džokovičius

Jeigu ATP sezonas iš tikrųjų startuotų iš naujo balandžio 27-ąją, Serbijos teniso titanas reitingo taškų prasme neprarastų beveik nieko.

Šiemet vis dar nepralaimėjęs tenisininkas praras 45 ATP reitingo taškus už praėjusiais metais pasiektą trečiąjį etapą Indian Velse, 90 taškų – už aštuntfinalį Majamyje bei 180 už ketvirtfinalį Monte Karle.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

315 taškų septyniolikos „Didžiojo kirčio“ titulų savininkui, kuris vien per pirmuosius du šio sezono mėnesius uždirbo net 3165 taškus, yra vieni niekai, o svarbiausia, jog N.Džokovičius liktų ATP reitingo soste.

Serbui kur kas svarbesni „Masters“ turnyrai, suplanuoti gegužę Madride ir Romoje. Čia pirmoji planetos raketė gins net 1600 taškų.

Rafaelis Nadalis

33-ejų ispanas taškų prarastų daugiau, tačiau įtakos jo reitingo pozicijai tai tikrai neturėtų. Atvirkščiai, persvara tarp Rafos ir trečią vietą ATP reitinge užimančio tenisininko tik dar išaugtų.

Antroji planetos raketė po 360 taškų praras už pusfinalius, pasiektus Indian Velse ir Monte Karle, taip pat 180 už pusfinalį Barselonoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Rafaelis Nadalis
„Scanpix“/AP nuotr./Rafaelis Nadalis

2019 metais grunto sezono pradžioje į didelę psichologinę duobę įkritęs ispanas savo standartais aukštų rezultatų nedemonstravo, o sportinės formos piką „pagavo“ svarbiausiu metu – Romoje ir Paryžiuje vykusiame „Roland Garros“, kur tapo čempionu.

Dominicas Thiemas

„Australian Open“ vicečempioną Dominicą Thiemą turbūt galime vadinti didžiausiu pirmojo dešimtuko nelaimėliu, tačiau viską susumavus Austrijos teniso superžvaigždė vis tiek liks ant bronzinio ATP reitingo laiptelio.

Lygiai prieš metus sensacingai pirmąjį karjeros „Masters“ trofėjų Indian Velse nugvelbęs D.Thiemas vien čia praras visą tūkstantį ATP reitingo taškų, tačiau tai dar ne viskas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dominicas Thiemas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dominicas Thiemas

Puikų žaidimą, demonstruotą ant kietos dangos, austras perkėlė ir ant grunto, kur tapo čempionu ATP 500 serijos turnyre Barselonoje.

Dar 100 taškų nusibrauks už smulkius pasirodymus „Masters“ turnyruose Majamyje ir Monte Karle.

Rogeris Federeris

Šveicarų maestro per šešių savaičių laikotarpį praras 1600 ATP reitingo taškų ir į priekį užleis dar vieną tenisininką, tačiau dabartinė ketvirtoji pasaulio raketė su tuo susitaikė jau senai.

Priminsime, kad prieš keletą savaičių R.Federeriui buvo atlikta artroskopinė kelio operacija, o į kirtus šveicaras planuoja grįžti žolės sezone.

Plačiau apie tenisininko prarastas pozicijas ir taškus galite pasiskaityti ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daniilas Medvedevas ir Rogeris Federeris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daniilas Medvedevas ir Rogeris Federeris

Daniilas Medvedevas

Geriausių ATP žaidėjų penketuke tikrai išliks ir Daniilas Medvedevas, šiame sezone dar nespėjęs atskleisti visų savo sugebėjimų, kuriais teniso pasaulį pakerėjo antroje praėjusių metų dalyje.

Ruso didžiausi nuostoliai – 360 taškų už pusfinalį Monte Karle ir 300 už finalą Barselonoje.

Už aštuntfinalio ir trečiojo etapo pasirodymus Majamyje ir Indian Velse jaunasis tenisininkas praras dar 135 taškus.

Ričardas Berankis

Stipriausiam Lietuvos tenisininkui skaudžiausiai atsilieps praėjusi savaitė, per kurią mūsų tautietis prarado net 98 taškus ir neoficialiame ATP reitinge atsidūrė 91 pozicijoje.

Jeigu šiuo metu turimi ATP reitingo taškai nebus „įšaldyti“, per likusias savaites R.Berankis praras 28 taškus, uždirbtus „Challenger“ turnyre Prancūzijoje, todėl labai realu, kad vilnietis sugrįš bent į pirmąjį 90-uką.

Tata Maharashtra Open nuotr./Ričardas Berankis
Tata Maharashtra Open nuotr./Ričardas Berankis

ATP dešimtukas pasibaigus šešių savaičių pertraukai

Pasikeitimų pirmajame ATP dešimtuke – vos du.

Pozicija Tenisininkas Taškai
1 Novakas Džokovičius 9905 (-315)
2 Rafaelis Nadalis 8950 (-900)
3 Dominicas Thiemas 5445 (-1600)
4 Daniilas Medvedevas (+1) 5095 (-795)
5 Rogeris Federeris (-1) 5030 (-1600)
6 Stefanos Tsitsipas 4510 (-235)
7 Alexanderis Zverevas 3445 (-185)
8 Gaelis Monfilsas (+1) 2680 (-180)
9 Matteo Berrettinis (-1) 2455 (-405)
10 Davidas Goffinas 2365 (-190)

Kas bus labiausiai nuskriausti?

Nuspėti tikslią šių tenisininkų vietą yra sunku, tačiau šešių savaičių pauzė tikrai skaudžiai atsilieps būriui puikiai žinomų pavardžių.

Daugiau nei 1000 ATP reitingo taškų praras ir pirmą 20-uką neabejotinai paliks Monte Karlo „Masters“ čempionas Fabio Fogninis (ATP-11).

Su pirmuoju 40-uku greičiausiai atsisveikinti jau gali šiuo metu 23-oje vietoje esantis serbas Dušanas Lajovičius, Monte Karle likęs per žingsnį nuo trofėjaus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fabio Fogninis ir Dušanas Lajovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Fabio Fogninis ir Dušanas Lajovičius

Panašus likimas laukia ir „Miami Open“ vicečempiono Johno Isnerio (ATP-21). Tiek amerikietis, tiek aukščiau paminėtas serbas praras bent po 600 taškų.

Už 40-uko ribų atsidurti turėtų ir nuo praėjusio sezono antros pusės savo šešėlyje tūnantis Borna Čoričius (ATP-33), kuris Majamyje ir Monte Karle krito ketvirtfinaliuose.

Solidų taškų kiekį praras ir tokie tenisininkai kaip Benoit Paire, Frances Tiafoe, Denisas Šapovalovas, Filipas Krajinovičius, Guido Pella.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento