Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 10

Vimbldono karalius N.Džokovičius atlaikė N.Kyrgioso audrą ir apgynė čempiono titulą

Eilinį sykį pademonstravęs, kad neturi absoliučiai jokių lygių ant žolės dangos, Serbijos tenisininkas Novakas Džokovičius (ATP-3) pratęsė savo dominavimą prestižiškiausio teniso turnyro Vimbldono vyrų vienetų pirmenybėse.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas geriausių planetos tenisininkų per 3 valandas ir 1 minutę 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3) patiesė aikštingąjį Nicką Kyrgiosą (ATP-40) ir sėkmingai apgynė čempiono titulą.

Septintą kartą šį turnyrą laimėjęs Nolė pagal iškovotus trofėjus susilygino su Pete'u Samprasu, o daugiausiai jų laimėjęs išlieka Rogeris Federeris (8), kuris Vimbldone tikisi žaisti kitais metais.

N.Džokovičius turnyrą Londone laimėjo net ketvirtą kartą iš eilės, o su 28 pergalėmis paeiliui Vimbldone turi ketvirtą ilgiausią laimėtų susitikimų seriją šio turnyro istorijoje.

Pagal „Didžiojo kirčio“ titulus dabar serbas jau tik vienu atsilieka nuo visų laikų rekordininko Rafaelio Nadalio, kuris savo sąskaitoje turi 22 trofėjus. Tiesa, bent pagal dabartinę situaciją susilyginti su ispanu Novakas šiame sezone negalės, nes nepasiskiepijusiam tenisininkui greičiausiai liks užvertos durys į „US Open“.

Nors Australijos tenisininkas pirmą kartą karjeroje varžėsi „Didžiojo kirčio“ finale, startinis jaudulys Nicko absoliučiai neveikė. Jau pačioje pirmoje savų padavimų serijoje jis atliko padavimą iš apačios, o penktajame geime kilo į ataką, laimėdamas oponento padavimus.

Prie to stipriai prisidėjo ir Nolė, atlikdamas lemiamą dvigubą klaidą, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, kainavo jam setą. Nė vieno break point'o varžovui nesuteikęs N.Kyrgiosas laimėjo setą 6:4.

Trečiame mače paeiliui N.Džokovičius pralaimėjo pirmą setą, bet jau netrukus įjungė aukštesnę pavarą ir pradėjo skaityti australo padavimų kryptis. Ketvirtajame antro seto geime serbas sausai laimėjo varžovo padavimus ir tai buvo pirmasis kartas per tris tarpusavio susitikimus, kai jam pavyko break'inti N.Kyrgiosą.

Seto finišo tiesiojoje trečioji pasaulio raketė dar kartą nugesino Nicko audrą, kai išsaugojo net keturis break point'us, o galiausiai pasiėmė antrą partiją 6:3.

Du setus trukusi tyla iš N.Kygioso baigėsi sulig trečiojo pradžia. Australas nuolatos skundėsi savo komandos nariams ložėje, piktinosi ir riksmais, sklindančiais iš tribūnų.

27-erių tenisininko monologą turėjo iškentėti ir bokštelio arbitras: „Pirmoje eilėje ji visiškai girta (kalbėjo apie aistruolę tribūnose – aut. past.) ir kalbasi su manimi geimo viduryje. Ta su suknele, kuri, atrodo, kad išgėrė jau apie 700 gėrimų, brolau!“

N.Kyrgioso šou tęsėsi, kuomet du taškus iš eilės tenisininkas užbaigė smūgiais tarp kojų stovint nugara į varžovą, tačiau N.Džokovičiaus iš vėžių tokie oponento triukai neišmušė. Devintajame trečiojo seto geime serbas sugebėjo laimėti australo padavimus sugrįžtant iš 0:40, o tai beveik galutinai nusprendė ir šio mačo baigtį.

Ketvirtajame sete abu tenisininkai nepriekaištingai laikė savo padavimus, tad teko žaisti pratęsimą. Jame australas tiesiog paskendo tarp savo neišprovokuotų klaidų ir pirmą kartą karjeroje turėjo pripažinti ir vėl čempionu tapusio N.Džokovičiaus pranašumą.

Serbijos teniso titanui tai buvo jau 32-asis „Didžiojo kirčio“ finalas karjeroje – pagal šį rodiklį jis teniso istorijos metraščiuose yra pirmas.

Iki Vimbldono geriausias N.Kyrgioso pasiekimas „Didžiojo kirčio“ turnyruose buvo ketvirtfinalis. Australija jau du dešimtmečius laukia savojo čempiono Vimbldone – paskutinį sykį dar 2002 m. tai padarė Lleyotas Hewittas.

Turnyro nugalėtojui atiteko net 2 mln. svarų (~2,36 mln. eurų) piniginis prizas. Savo ruožtu vicečempionas bus apdovanotas 1,05 mln. svarų (~1,24 mln. eurų).

Nepaisant abiejų tenisininkų įspūdingų žygių per pastarąsias dvi savaites Londone, tiek N.Kyrgiosas, tiek ir N.Džokovičius pirmadienį smuks ATP reitinge dėl sprendimo Vimbldonui nesuteikti reitingo taškų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas