Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 06 11

Vimbldonas: ką sezono rezultatai žada geriausiems pasaulio tenisininkams?

Iki trečiojo metų „Didžiojo kirčio“ turnyro – Vimbldono – dar liko kelios savaitės, tačiau juk paspelioti apie tenisininkų pasirodymus Londone galima ir dabar. Šįkart, atsižvelgdami į pirmosios sezono dalies ir „Roland Garros“ čempionato pasirodymus, pristatome jums nuomonę apie septynių tenisininkų galimybes Vimbldono čempionate.
Novakas Džokovičius ir Rogeris Federeris
Novakas Džokovičius ir Rogeris Federeris / „Scanpix“ nuotr.

„Roland Garros“ čempionatas jau davė kelias užuominas, kas gali dominuoti ir trečiame metų „Didžiojo kirčio“ turnyre.

Paryžiuje vykusių varžybų finale Sereną Williams nugalėjusi Garbine Muguruza staiga tapo rimčiausia pretendente amerikietei mesti iššūkį ir Vimbldone.

Šalin nubraukiant kortų dangos pokyčius, Atvirojo Prancūzijos čempionato finalininkai turėtų blizgėti ir Vimbldone. Kaip S.Williams ir G.Muguruza, geriausias pasaulio tenisininkas Novakas Džokovičius ir antroji pasaulio raketė Andy Murray turėtų trečią kartą iš eilės susidurti finale.

Tuo tarpu kai kuriems tenisininkams, tarkim, Kei Nishikoriui ir Rogeriui Federeriui prognozės nežada nieko gero.

Vimbldono dalyvių spelionė:

Rogeris Federeris

„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris sugrįžimą į teniso kortus pažymėjo sunkia pergale
„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris sugrįžimą į teniso kortus pažymėjo sunkia pergale

Po mėnesio pertraukos į kortus sugrįžęs Rogeris Federeris pasiruošimą Vimbldonui pradėjo Štutgarte vykstančiame „Mercedes Cup“ turnyre. Vis dėlto jo pirmos dvikovos nebuvo tokios, kokių daugelis galbūt tikėjosi.

Geriausias Šveicarijos tenisininkas judėjo prastai ir tiek iš dešinės, tiek iš kairės pusės darė daug neišprovokuotų klaidų. Žinoma, reikia pripažinti, jog sugrįžti į kortus po pakankamai ilgos pertraukos ir iškart adaptuotis prie naujos dangos nėra lengva.

Kalbėdamas su ATP žurnalistais R.Federeris apie „Roland Garros“ čempionato praleidimą sakė: „Tai buvo išties geras sprendimas. Nenorėjau, kad po vienos traumos iškart atsirastų dar viena.“

R.Federeris teigia, jog yra šimtu procentų sveikas, o žolė, suprantama, yra mėgstamiausia „maestro“ danga. Vis dėlto šiemet Šveicarijos tenisininkas sužaidė, palyginus, ne daug dvikovų, o nugaros ir kelio traumų pasekmės kol kas R.Federerio žaidime palieka akivaizdų pėdsaką. Vargu ar trečiajai pasaulio raketei Vimbldone pavyks pasiekti ketvirtfinalį.

Garbine Muguruza

„Scanpix“ nuotr./Garbine Muguruza
„Scanpix“ nuotr./Garbine Muguruza

Nors Ispanijos žvaigždė po triumfo „Roland Garros“ čempionate įgijo vienos iš didžiausių WTA žvaigždžių statusą, į Vimbldoną Garbine Muguruza turėtų atvykti jausdama nemažą spaudimą.

Viskas, ko reikia, tai užmesti akį į pradingusius „Didžiojo kirčio“ čempionus Angelique Kerber, Mariną Čiličių ir, iš dalies, Staną Wawrinką. Iškovojusi pirmuosius savo „Didžiojo kirčio“ trofėjus ši trijulė šios kategorijos turnyruose daugiau nebežiba.

Vis dėlto šiemet G.Muguruza žaidžia išties įspūdingai ir, svarbiausia, išvengia suklupimų pirmuose etapuose. Nors ispanei dar tik 22-eji metai, jos psichologinė pusiausvyra išties stebina. Tarkim, kai „Roland Garros“ čempionate 2014 metais G.Muguruza antrame etape išvijo lauk Sereną Williams, ši pergalė jai neužkrovė psichologinės naštos žygyje iki ketvirtfinalio.

Negana to, antroji pasaulio raketė jau įrodė, kad, skirtingai nei daugeliui Ispanijos tenisininkų(ių), žolės danga jai nekelia problemų. Pernai G.Muguruza pasiekė šio „Didžiojo kirčio“ turnyro finalą, kuriame nusileido tik geriausiai pasaulio tenisininkei Serenai Williams.

Ankstyvas spėjimas apie G.Muguruzos pasirodymą šių metų Vimbldone – mažiausiai pasiektas čempionato pusfinalis.

Alexanderis Zverevas

„Scanpix“ nuotr./Indian Velsas: Rafaelis Nadalis – Alexanderis Zverevas
„Scanpix“ nuotr./Indian Velsas: Rafaelis Nadalis – Alexanderis Zverevas

Ketvirtame „Roland Garros“ čempionato etape Alexanderiui Zverevui nepavyko įveikti vyresnio, labiau patyrusio draugo Dominico Thiemo, tačiau jaunasis Vokietijos tenisininkas dar kartą visiems priminė apie beribį savo talentą.

A.Zverevas šiemet žaidžia taip įspūdingai, kad balandžio mėnesio pradžioje oficialioje Vimbldono svetainėje atsirado straipsnis: „Žvilgsnis į Alexanderį Zverevą: būsima pirmoji pasaulio raketė?“

Per visą šį sezoną 19-os metų 38-oji pasaulio raketė iškovojo 23-is pergales ir patyrė 14-a nesėkmių. Vasario mėnesį Montpeljė mieste A.Zverevas pasiekė ATP serijos turnyro pusfinalį, po mėnesio Indian Velso „Masters“ aštuntfinalyje vos neįkrėtė Rafaeliui Nadaliui, o gegužę Nicoje pirmą kartą karjeroje pasiekė ATP serijos turnyro finalą.

Nepaisant aukšto ūgio – 198 cm – A.Zverevas yra ir be galo techniškas tenisininkas, kurio smūgiai iš dešinės ir kairės pusių yra beveik tokie pat pavojingi. Ką jau kalbėti apie jo padavimus, kai, tarkim, Indian velso aštuntfinalyje vokiečio antrasis padavimas skriejo tokiu pat greičiu (167 km/h), kaip R.Nadalio pirmasis.

„Kai jo antras padavimas lekia tokiu greičiu ir yra labai suktas, priimti jį yra beveik neįmanoma. Jis labai miklus, techniškas tenisininkas. Manau, kad vieną dieną jis taps pirmąja pasaulio rakete,“ – pabrėžė geriausias Ispanijos tenisininkas.

Žolės danga A.Zvrevui yra arti širdies, tad Vimbldone jaunasis vokietis turėtų pasiekti bent jau ketvirtą etapą.

Kei Nishikoris

„Scanpix“ nuotr./Kei Nishikoris prieš Richardą Gasquet
„Scanpix“ nuotr./Kei Nishikoris prieš Richardą Gasquet

Šis sezonas geriausiam Japonijos tenisininkui Kei Nishikoriui klojosi išties puikiai, tačiau tai nereiškia, jog Vimbldone šeštoji pasaulio raketė rungtyniaus taip sėkmingai, kaip šiemet ant grunto.

Per visą šį sezoną K.Nishikoris dalyvavo dešimtyje turnyrų, iškovojo vieną titulą (Memfyje), žaidė finaluose „Miami Open“ ir „Barcelona Open“ turnyruose bei dalyvavo Madrido bei Romos „Masters“ varžybų pusfinaliuose.

26-erių metų japono forma ant grunto dangos šiemet stebino, tačiau jau kitą savaitę K.Nishikoris Halėje žengs ant jam ne itin priimtinos žolės dangos. Per visą savo karjerą Japonijos tenisininkas ant šio paviršiaus ne tik kad nelaimėjo nė vieno titulo, bet ir nė karto nežaidė finale.

K.Nishikoriui tai bus aštuntas Vimbldonas karjeroje. Geriausias jo rezultatas čia – 2014 metais pasiektas aštuntfinalis. Sprendžiant iš pirmos sezono pusės, šeštoji pasaulio raketė gali pagerinti asmeninį savo rekordą, tačiau, jei burtai nebus palankūs, veikiausiai jis vėl toliau aštuntfinalio nežengs.

Serena Williams

„Scanpix“ nuotr./Sereną Williams nugalėjusi Garbine Muguruza tapo „Roland Garros“ čempione
„Scanpix“ nuotr./Sereną Williams nugalėjusi Garbine Muguruza tapo „Roland Garros“ čempione

Geriausia pasaulio tenisininkė Serena Williams „Roland Garros“ čempionate buvo taip arti legendinės vokietės Steffi Graf rekordo, kad nesėkmė finale prieš Garbine Muguruzą turėjo būti labai skaudi. Vis dėlto amerikietės 22-as „Didžiojo kirčio“ titulas turėtų laukti Vimbldono kortuose.

Tai pirmas kartas nuo 2011 metų, kai S.Williams Vimbldoną pasitiks teturėdama viso labo vieną trofėjų. Tačiau dėl nelabai sėkmingos sezono pradžios negalima sumenkinti 34-erių metų amerikietės galimybių trečiame metų „Didžiojo kirčio“ turnyre.

„Roland Garros“ čempionate pirmoji pasaulio raketė žaidė nelabai gerai, o finale G.Muguruza už S.Williams atrodė kur kas stipresnė. Tiesa, geriausią pasaulio tenisininkę tada kamavo kulkšnies trauma.

Jei S.Williams spės išsigydyti, S.Graf rekordas – 22-u „Didžiojo kirčio“ titulai – amerikietiei turėtų būti pasiekiamas. Pirmoji pasaulio raketė Vimbldone tikrai turėtų pasiekti finalą, o didele jos kliūtimi čempionate gali būti tik minėtoji ispanė G.Muguruza.

Andy Murray

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Novakas Džokovičius
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Novakas Džokovičius

Iš Vimbldono pasitraukus Rafaeliui Nadaliui, geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas Andy Murray tikriausiai yra vienintelis, galintis sustabdyti pirmąją pasaulio raketę Novaką Džokovičių.

Vasario mėnesį gimus dukrai A.Murray pasirodymai tapo labai banguoti, tačiau 29-erių metų škotas netruko atsigauti. Per pastaruosius metus ant grunto smarkiai patobulėjusi antroji pasaulio raketė Madrido „Masters“ turnyre pasiekė finalą, po savaitės pirmą kartą triumfavo „Internazionali BNL d’Italia“ varžybose, o „Roland Garros“ čempionate pirmą sykį karjeroje pasiekė finalą.

Paskutiniais olimpiniais metais – 2012-aisiais – A.Murray, vadovaujamas naujo trenerio Ivano Lendlo, Vimbldone pasiekė tik ketvirtfinalį, tačiau po dvejų metų į Londoną antroji pasaulio raketė sugrįžo kaip titulą ginantis tenisininkas.

Neabejotina, kad A.Murray šiemet Vimbldone turėtų pasiekti finalą, tačiau jame ir vėl greičiausiai nusileis vienam vyrukui.

Novakas Džokovičius

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

Nieko daugiau nepasakysi: Novakas Džokovičius – vienas geriausių visų laikų tenisininkų. Po triumfo „Roland Garros“ čempionate pagaliau galima atrišti liežuvius ir drąsiai tą teigti.

Šiemet geriausias pasaulio tenisininkas iškovojo 44-ias pergales ir patyrė vos tris nesėkmes. N.Džokovičius šiame sezone susižėrė 6-is trofėjus ir dar tik įpusėjus gegužės mėnesiu jau spėjo užstikrinti vietą „ATP World Tour Finals“ turnyre Londone.

Pirmoji pasaulio raketė šiuo metu yra iš eilės laimėjusi visus keturis „Didžiojo kirčio“ turnyrus. Prieš savaitę iškovotas pirmasis „Roland Garros“ trofėjus nuo Serbijos tenisininko pečių numes papildomą naštą, tad Vimbldone jis turėtų tiesiog skrajoti.

Žinoma, siekis tapti trečiu tenisininku istorijoje, iškovojusiu vadinamąjį „Kalendorinį kirtį“, gali šiek teik padidinti įtampą, tačiau tai N.Džokovičiui tikrai neturėtų kelti trukdžių.

Geriausias pasaulio tenisininkas turėtų trečią kartą iš eilės triumfuoti Vimbldone ir „US Open“ čempionate sumedžioti „Kalendorinį kirtį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas