Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksas! Po diskvalifikacijos ir planetos rekordo Rūta Meilutytė tapo pasaulio karaliene

Rūta Meilutytė patyrė ir nusivylimo, ir džiaugsmo bangas pasaulio plaukimo čempionate 25 metrų baseine Melburne, o paskutinę pirmenybių dieną Lietuvos plaukikė sutvisko auksu.
Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale.
Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale. / „Scanpix“/AP nuotr.

Susikaupusi, tvirtai besidedanti plaukimo akinukus Rūta Meilutytė sekmadienį žengė į 50 m krūtine finalo sceną.

Po didele palapine įrengtame baseine juoda plaukimo apranga į vandenį nėrusi 25 metų lietuvė vėl įrodė, kad sprinto rungtyje jai nėra lygių.

Per 28,50 sek. distanciją įveikusi R.Meilutytė finišavo pirma, net 0,59 sek. aplenkusi artimiausią varžovę.

Toks rezultatas yra antras per plaukimo istoriją. Tik pati Rūta yra plaukusi greičiau, kai šeštadienį pagerino planetos rekordą 50 m krūtine rungties pusfinalyje.

Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale.
Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale.

„Ilgas sunkus sezonas, džiugu jį pabaigti aukšta nata“, – po varžybų baseine sakė R.Meilutytė, po finišo iškėlusi aukštyn nykštį.

Už jos nugaros liko daug stiprių varžovių.

Sidabrą pelnė Pietų Afrikos plaukikė Lara Van Niekerk plaukusi per 29,09 sek. Bronza atiteko olimpinei čempionei, šią savaitę 100 m krūtine auksą laimėjusiai amerikietei Lilly King (29,11 sek.).

Ketvirta finišavo kinė Qianting Tang (29,22 sek.), pernai tapusi pasaulio čempione 100 m krūtine, o penkta šių metų pasaulio čempionato Budapešte vicečempionė vokietė Anna Elendt (29,30 sek.).

Tik septinta liko Italijos plaukimo žvaigždė Benedetta Pilato (29,48 sek.), šiemet tapusi pasaulio ir Europos čempione 100 m rungtyje ir valdanti pasaulio rekordą 50 m krūtine ilgajame baseine.

„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale.
„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė triumfavo 50 m krūtine finale.

Aukso medalis R.Meilutytei įteiktas praėjus pusvalandžiui po auksinio starto.

Grupelei Australijos lietuvių tribūnose išdidžiai laikant Lietuvos trispalves ir skambant mūsų šalies Tautiškai giesmei R.Meilutytė šįkart akivaizdžiai su jauduliu, bet be ašarų sutiko apdovanojimų ceremoniją, po jos draugiškai pasveikinusi ir kitas prizininkes – L.King bei L.Van Niekerk.

„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio čempionate laimėjo auksą. Sidabrą pelnė Lara van Niekerk (kairėje), o bronzą – Lilly King.
„Scanpix“/AP nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio čempionate laimėjo auksą. Sidabrą pelnė Lara van Niekerk (kairėje), o bronzą – Lilly King.

Tai ketvirtasis R.Meilutytės titulas 25 m pasaulio pirmenybėse.

2012 ir 2014 metais ji irgi tapo čempione, o 2018 metais laimėjo sidabrą. Trumpajame vandenyje tik keturi lietuviai yra lipę ant pasaulio pirmenybių prizininkų aukščiausios pakylos: R.Meilutytė, Danas Rapšys (2018 m.) ir Simonas Bilis (2016 m.).

Kartu tai buvo trečiasis kaunietės aukščiausio lygio aukso medalis per labai įsimintinus 2022 metus.

Praėjusią žiemą po pustrečių metų pertraukos į plaukimą grįžusi R.Meilutytė greitai įgavo puikią sportinę formą, Kaune padedant trenerei Rasai Duškinienei, o paskui stovyklose ir varžybose Lietuvos rinktinės treneriui Žilvinui Ovsiukui.

Vasarą Rūta laimėjo aukso apdovanojimus 50 m krūtine pasaulio ir Europos pirmenybėse, atitinkamai Budapešte ir Romoje.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė – Europos čempionė!
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė – Europos čempionė!

Vengrijos ir Italijos sostinėse kaunietė iškovojo ir po du bronzos medalius 100 m krūtine distancijoje, bet praėjusį ketvirtadienį 25 metrų baseine Melburne šios rungties finalas virto nusivylimu – po šuolio į vandenį ji subangavo kojomis dukart, o ne vieną, ir dėl taisyklių pažeidimo buvo diskvalifikuota, nors finišavo antra.

Dėl nevalingo judesio nuplaukęs sidabras nesutrikdė R.Meilutytės, nes 50 m krūtine varžybose savaitgalį ji pasirodė dar stipresnė.

Šeštadienį laimėjusi atrankos plaukimą, Rūta nustebino save ir kitus, pusfinalyje nulėkusi rekordiniu greičiu. Per 28,37 sek. rungtį įveikusi Lietuvos plaukikė net 0,19 sek. pagerino pasaulio rekordą, kurį 2018 metais buvo pasiekusi jamaikietė Alia Atkinson, rekordininkės autorės vardą perėmusi iš rusės Julijos Jefimovos.

Rūtai tebepriklauso 100 m krūtine pasaulio rekordas trumpajame baseine, pasiektas prieš devynerius metus. 50 m krūtine ji buvo pagerinusi Europos rekordą pastarąjį spalį pasaulio taurės varžybose Berlyne (28,60 sek.), o dabar nustebino dar įspūdingesniu rezultatu Melburne.

Suprasti akimirksniu

  • Rūtai Meilutytei dabar priklauso du pasaulio rekordai 25 m baseine:
  • 100 m krūtine – 1 min. 2,36 sek. (pasiektas 2013 m.)
  • 50 m krūtine – 28,37 sek.

Už pasaulio rekordą R.Meilutytė nusipelnė pasaulio plaukimo organizacijos „World Aquatics“ (buvusi FINA) skiriamos 25 tūkst. dolerių premijos.

Dar 10 tūkst. dolerių čekis laukia ir už sekmadienį iškovotą čempionės titulą.

Tai – nuostabi metų pabaiga R.Meilutytei ir visai šalies plaukimo bendruomenei, kuri sekmadienį dar sirgo ir už Daną Rapšį.

Ketvirtadienį laimėjęs bronzą 400 m laisvuoju stiliumi, 27 metų panevėžietis sekmadienį penktu rezultatu pateko ir į 200 m laisvuoju stiliumi finalą, o jame užėmė septintą vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas