Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baidarininkas M.Maldonis Tokijuje laukia priešinio vėjo: „Kentėti galiu daugiau nei kiti“

Paskutinę akimirką į Tokijo olimpines žaidynes patekęs baidarių ir kanojų irklavimo atstovas Mindaugas Maldonis Japonijos sostinėje tikisi pratęsti gražias šios sporto šakos tradicijas.
Mindaugas Maldonis atvyko į Tokiją
Mindaugas Maldonis atvyko į Tokiją / Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuva šios sporto šakos savo atstovą turėjo visose aštuoniose olimpinėse žaidynėse.

Tuo pačiu gali pasigirti tik dar septynių sporto šakų atstovai: akademinio irklavimo, dviračių sporto, dziudo, imtynių, lengvosios atletikos, šiuolaikinės penkiakovės ir plaukimo.

Olimpinį bilietą M.Maldonis nuskynė gegužės mėnesį Rusijos mieste Barnaule vykusiame pasaulio taurės varžybų finale.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis atvyko į Tokiją
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis atvyko į Tokiją

Tuomet apie didžiules aukštumas trisdešimtmetis atletas nesvajojo, bet vienviečių baidarių 200 m distancijoje sensacingai iškovojo aukso medalį ir įplaukė į olimpines varžybas.

„Tai yra mano pirmoji olimpiada, tad įspūdžių tikrai daug. Kaimelis yra gana didelis, viskas gražiai sutvarkyta, tad labai smagu pasivaikščioti. Galimybės nuvykti į irklavimo bazę dar neturėjau, bet ten esu buvęs prieš dvejus metus. Nuo rytojaus jau pradėsiu judėti sportiniais tikslais ant vandens“, – antradienį ryte kalbėjo vienintelis Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo atstovas šiose olimpinėse žaidynėse.

Jo rungties startas numatytas rugpjūčio 4 dieną. Tuomet vyks atrankos ir ketvirtfinalio plaukimai. Rugpjūčio 5 d. suplanuoti pusfinaliai ir finalas.

– Kiek pavyks atlikti treniruočių iki pirmojo starto?

– Sunku dar tiksliai atsakyti. Pirmas kelias dienas turėsiu tik po vieną treniruotę, nes toje pačioje bazėje dar vyks akademinio irklavimo varžybos. Vėliau treniruotis teks po porą kartų per dieną.

– Galbūt jau teko domėtis varžovais, su kuriais teks varžytis? Galbūt vyko kokie nors skaičiavimai, kiek iš jų būtų galima aplenkti?

– Starto protokolų dar nėra, tad ir tie skaičiavimai kol kas neturi jokios prasmės. Bet jau aišku, kad oponentų bus daug, konkurencija bus didelė. Šios olimpinės žaidynės turės naujovę - vienai šaliai galės atstovauti du sportininkai. Organizatoriai nusprendė priimti daugiau dalyvių, nors šie ir nebuvo įveikę kvalifikacijos barjero. Tai ir pliusas, ir minusas. Dabar svarbiausia yra daryti savo darbą ir nesidairyti aplinkui.

– Vykdamas į Barnaulą buvote išsikėlęs tikslą ten patekti į stipriausiųjų penketuką. Kokius tikslus keliate savo debiutinėje olimpiadoje?

– Vien patekimas į olimpiadą jau yra didelio tikslo įgyvendinimas. Sakau sau, jog norėčiau Tokijuje startuoti taip, kaip galiu geriausiai. Kad neturėčiau sau priekaištų. Bet kokiu atveju norisi pasirodyti kuo geriau. Apie konkrečias vietas kalbėti mūsų sporte yra beveik neįmanoma. Starto dieną tu matai, kaip atrodai pats, kaip kiti. Tada ir matosi, kur gali save „įdėti“. kartais būna geriau, kartais blogiau – visgi dar per anksti ką nors sakyti.

– Tokijas kol kas stebina ypač permainingu oru. Kokią įtaką gali turėti jis?

– Labai didelę. Kaip jau matėme akademiniame irklavime, buvo irkluojama prieš vėją, buvo pavėjui, buvo iš šono. Sąlygos kanale gali būti tikrai nevienodos. Tai yra savotiška loterija. Man geriausia būtų irkluoti prieš vėją. Tokiu atveju distancija prailgėja, aš galiu kentėti kiek daugiau nei kai kurie kiti mano varžovai.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis atvyko į Tokiją
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis atvyko į Tokiją

– O Tokijo karštis nevargina?

– Paskutines savaites praleidau Lietuvoje, o ten taip pat oro sąlygos buvo panašios, beveik kasdien turėjome virš 30 laipsnių karštį. Čia buvau jau prieš dvejus matus, tad tas karštis man nebuvo naujovė. Tuomet oro sąlygos nekėlė jokių problemų, tikiuosi, taip pat bus ir šį kartą.

– Taigi adaptuojantis Tokijoje problemų neturėtų kilti?

– Manau, kad taip. Laiko skirtumo aš įprastai nejaučiu jokio. Šiandien rytinėje treniruotėje gal ir kiek judėjosi vangiau, bet tikrai jaučiuosi labai normaliai. Manau, kad viskas taip bus ir toliau.

– Esate japoniškų automobilių gerbėjas, o jų čia – netrūksta. Gal jau spėjote pasidairyti ir į juos?

– Ne, kol kas tam laiko dar neturėjau. Prieš dvejus metus teko nuvažiuoti iki vienos tokios aikštelės, kur mašinos tikrai išskirtinesnės. Pasileidus plaukus ir ramiai išėjus į miestą turbūt būtų galima pamatyti visko, bet dabar gyvenimas paprastas – už uždarų sienų. Gal pavyks ką nors įdomaus pamatyti važiuojant autobusu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas