Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danas Rapšys daro posūkį karjeroje – permainos trenerių korpuse

Pasaulio ir Europos plaukimo čempionas Danas Rapšys nusprendė vėl dirbti su žmogumi, kuris padėjo jam iškilti plaukimo elite.
Danas Rapšys
Danas Rapšys / Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr.

Pastaruosius metus Danas Rapšys treniravosi pagal Lietuvos plaukimo rinktinės trenerio Žilvino Ovsiuko nurodymus, bet po Europos pirmenybių Romoje subrendo kitas sprendimas.

27 metų panevėžietis plaukikas nusprendė atnaujinti bendradarbiavimą su Ina Paipeliene, nors jų bendras darbas dažnai vyks per atstumą.

„Trenerė vis žiūrėdavo varžybas, vis turėdavo įžvalgų, ką galėčiau pakeisti ar pakoreguoti, taip ir susivedė mintys, kad treneriai gali papildyti vienas kitą“, – 15min sakė D.Rapšys.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Ina Paipelienė ir Žilvinas Ovsiukas
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Ina Paipelienė ir Žilvinas Ovsiukas

Jis su I.Paipeliene dirbo nuo jaunų dienų, kai plaukdamas Panevėžyje sugebėjo iškilti tarptautinėje arenoje.

Iš pradžių D.Rapšys buvo greitas plaukdamas nugara – šiuo plaukimo būdu prieš dešimtmetį pelnė visų trijų spalvų medalius Europos jaunimo pirmenybėse, taip pat ir pasaulio jaunimo čempionato sidabrą, o 2016 metais iškovojo ir Europos suaugusiųjų čempionato bronzą.

Didysis proveržis įvyko, kai D.Rapšys apsivertė vandenyje ir pradėjo plaukti laisvuoju stiliumi.

2017–2019 metais jis dominavo 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi rungtyse, tapęs pasaulio ir Europos čempionu 25 metrų baseine, taip pat iškovojęs sidabrą bei bronzą ir žemyno pirmenybėse ilgajame baseine, be to, nuraškęs daugybę apdovanojimų kitose komercinėse varžybose.

D.Rapšys buvo greičiausias ir 2019 metų pasaulio čempionato 200 m finale, bet mikroskopinis krustelėjimas lėmė diskvalifikaciją. Nepaisant to, plaukikas buvo išrinktas geriausiu 2019 metų Lietuvos sportininku.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danas Rapšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danas Rapšys

Tokijo olimpinės žaidynės nesusiklostė pagal D.Rapšio lūkesčius, o po jų įvyko permainų – I.Papelienė pati nusprendė atsitraukti nuo elitinių plaukikų ir pervažiavo dirbti į Palangos baseiną.

D.Rapšys pateko į Ž.Ovsiuko rankas, bet pastarieji metai buvo sudėtingi ilgamečiam Lietuvos plaukimo rinktinės lyderiui – nugaros bėdos trukdė pasirengti sezonui, o pasaulio čempionato Budapešte varžybas birželį plaukikas pasitiko surakintu kaklu.

Nors Europos čempionate Italijoje rugpjūtį D.Rapšys užėmė penktąją vietą 200 m laisvuoju stiliumi finale, įpratęs kelti ambicingus tikslus atletas liko nusivylęs savo pasirodymu.

Dabar sutarta, kad I.Papelienė sudarys pamatinį treniruočių planą, o įvykdyti jį padės du treneriai: rinktinės vyr. treneris Ž.Ovsiukas ir federacijos samdomas šiaulietis Paulius Povilionis.

D.Rapšys ketina dalį pratybų rengti pajūryje, kur darbuojasi I.Paipelienė. Ji negalės važiuoti į užsienio stovyklas, tad galima sakyti, kad savo auklėtinį dažniausiai treniruos „nuotoliniu būdu“.

Pats D.Rapšys ketina daugiausiai laiko treniruotis Kaune, kur Nemuno saloje atsidarė naujasis „Žalgirio“ baseinas, vadovaujamas buvusio Lietuvos plaukimo federacijos vadovo Emilio Vaitkaičio.

„Tikrai geras baseinas, – sakė D.Rapšys. – Iš pradžių vanduo ten buvo per šiltas, taigi paprašėme, kad atšaldytų. Tad dabar ten visiškai varžybinis šaltas vanduo – labai gera plaukti.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ baseino atidarymas: Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./„Žalgirio“ baseino atidarymas: Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas

Kaune D.Rapšys dažnai treniruosis šalia savo bendražygio Andriaus Šidlausko.

Šis panevėžietis irgi daug metų buvo I.Paipelienės auklėtinis, bet po Europos čempionato, per kurį pirmąsyk užlipo ant garbės pakylos, jis lieka treniruotis pas Ž.Ovsiuką – žinomą plaukimo krūtine specialistą, anksčiau išugdžiusį Giedrių Titenį.

Prie D.Rapšio ir I.Paipelienės dažniau bus Tomas Navikonis – irgi laisvuoju stiliumi plaukiantis 19-metis panevėžietis, kuris sudarys didesnę konkurenciją D.Rapšiui ir pats gausiantis galimybę lygiuotis į tituluotą tautietį.

Po Europos čempionato ir atostogų vėl į darbus kimbantis D.Rapšys pirmiausia tikisi iki pabaigos išspręsti bėdas dėl nugaros ir kaklo, o tada pasiruošti keturiems svarbiausiems šių metų antros dalies startams.

Spalio antrojoje pusėje ir lapkričio pradžioje laukia trys pasaulio taurės etapai Vokietijoje, Kanadoje ir JAV.

O metų pabaigos akcentas – gruodžio 13–18 d. Melburne (Australija) vyksiantis pasaulio čempionatas 25 m baseine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas