Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emocijų nesuvaldęs Andrius Šidlauskas vis tiek patenkintas: „Yra rezervų“

Andrius Šidlauskas atrodė patenkintas ir kiek užvaldytas emocijų po pirmojo starto pasaulio plaukimo čempionate Budapešte. Per kelias minutes pokalbio atsikvėpuoti jam buvo taip sunku, kad net ėmė pykinti, bet galiausiai darbas šeštadienio ryte buvo padarytas – jis pateko į pusfinalį ir vėl startuos šios dienos vakare.
Lietuvos plaukimo čempionatas
Lietuvos plaukimo čempionatas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Andrius Šidlauskas gali tapti Lietuvos plaukimo X faktoriumi šiame pasaulio čempionate.

100 m krūtine atrankos varžybas 25 metų panevėžietis pradėjo labai galingai.

63 plaukikų sulaukusioje atrankoje jo rezultatas – 59,90 sek. buvo 7-8-as (kaip ir japono Ryuya Muros), bet lietuvis laisvai įplaukė į pusfinalį, o ten laikas gali būti ir geresnis.

„Atrodė, kad kiek greičiau plaukiu, bet per paskutinius 10 metrų pamačiau, kad pradėjo lenkti Michaelas Andrew, tad tarsi išsigandau, išsimušiau iš savo vėžių. Tuos paskutinius 10 metrų tikrai pasidaviau emociškai – tai kažkiek nuliūdino, bet tai pataisoma prieš pusfinalį, – kalbėjo A.Šidlauskas. – Dar pasitarsime su treneriu, bet kaip pirmam startui ir patekimui į pusfinalį – viskas gerai.“

A.Šidlauskas neslėpė, kad pasaulio čempionato atmosfera užvaldė jį Budapešto baseine, į kurį šeštadienio rytą stebėti atrankos varžybų susirinko apie pusė tūkstančio žiūrovų.

Savo plaukime ilgai antras plaukęs lietuvis prarado ritmą pernelyg sutankinęs grybšnius distancijos finiše, kur prarado vieną poziciją.

„Tikėjausi, kad plauksiu 59,5 ar 59,6 sek. Yra kaip yra. Padariau klaidelių, dar ir jaudulys – rankos truputį drebėjo. Bet pirmam startui viskas gerai. Į pusfinalį patekau ne paskutiniu numeriu, o 7-8, tad viskas gerai“, – sakė jis.

Išretėjusios varžovų gretos

25 metų A.Šidlauskas iškilo 2015 metais, kai Europos žaidynėse laimėjo auksą ir sidabrą – tiesa, Azerbaidžano sostinėje Baku plaukimo varžybose varžėsi tik jaunimas (iki 19 metų).

2017 metais A.Šidlauskas užėmė šeštąją vietą pasaulio čempionate 100 m krūtine, bet nuo tada didelio proveržio nevyko, jis tarsi laikėsi kito panevėžiečio – Dano Rapšio šešėlyje.

Pernai olimpinėse žaidynėse A.Šidlauskas abejose plaukimo krūtine rungtyse kovas baigė pusfinalyje – 100 m buvo tryliktas, o 200 m – šešioliktas.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Andrius Šidlauskas
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Andrius Šidlauskas

Tačiau po Tokijo žaidynių nuo aukštojo meistriškumo auklėtinių pasitraukė ilgametė panevėžiečių trenerė Ina Paipelienė, o elitiniai plaukikai perėjo į rinktinės trenerio Žilvino Ovsiuko rankas.

„Prieš čempionatą buvo dvejopos emocijos – vieną dieną gerai, kitą dieną – šiaip sau. Labai mėčiausi. Tačiau dabar džiaugiuosi tuo, ką pavyko nuveikti“, – sakė A.Šidlauskas šeštadienį.

Suprasti akimirksniu

  • Pasaulio plaukimo čempionatas Budapešte vyksta birželio 18-25 dienomis. Lietuvos rinktinei atstovauja septyni plaukikai.
  • Šeštadienį 400 m laisvuoju stiliumi startavo Danas Rapšys. Čempionato išvakarėse pajautęs, kad visiškai surakintas kaklas, jis buvo 18-as atrankoje ir į finalą nepateko.
  • Sekmadienį D.Rapšys bandys plaukti 200 m laisvuoju stiliumi , o 100 m krūtine atrankoje į kovą stos Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova.

Šis pasaulio plaukimo čempionatas parankus A.Šidlauskui dėl to, kad Budapešte trūksta kai kurių ryškių plaukimo krūtine asų.

Pasaulio rekordininkas ir olimpinis čempionas 100 m krūtine rungtyje Adamas Peaty prieš mėnesį patyrė pėdos kaulo traumą ir į Budapeštą neatvyko, o tai reiškia, kad pirmąsyk nuo 2013 metų čempionu 50 ir 100 m krūtine rungtyse bus ne A.Peaty.

„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty
„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty

Nepaisant Vengrijos premjero Viktoro Orbano palankumo Rusijai ir „Družba“ vamzdynu į Vengrija tekančios naftos, pasaulio čempionate nėra Rusijos ir Baltarusijos plaukikų – tai sankcijų dalis dėl Rusijos vykdomo brutalaus karo Ukrainoje.

100 m krūtine distancijoje nėra kelių pernai Tokijo olimpinėse žaidynėse finale plaukusių atletų. Tiesa, favoritas yra aiškus – atrankoje greičiausiai plaukęs Arno Kamminga iš Nyderlandų yra olimpinis vicečempionas, tik jis ir A.Peaty yra plaukę greičiau nei per 58 sek.

A.Šidlausko tikslas – finalas, į kurį jis bandys patekti šeštadienį vakare.

„Tikslas – užimti kuo aukštesnę vietą, o taip pat norėtųsi pasigerinti asmeninį rekordą, – sakė plaukikas, kurio geriausias pasiekimas yra 59,12 sek. – Manau, kad vakare bus geriau – po pirmojo stresiuko nuslūgs emocijos ir geriau žinosiu, ką reikia padaryti, kad viską atiduočiau ir patekčiau į finalą

Rezervų visada yra. Dabar ir pats pamačiau klaidas, iki vakaro susidėliosiu savo viziją kaip plaukti.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas