Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Finalo aistroms nurimus, Rūta Meilutytė prisipažino: „Nepaprastai geras jausmas vėl plaukti greitai“

Lietuvos plaukimo pažiba į Budapeštą atvyko užminusi ne vieną mįslę, tačiau visos nerimo grimasos kaipmat išsisklaidė Rūtai Meilutytei būdingu stiliumi – žaibiškai stryktelėjus į „Duna Arena“ baseiną. Vengrijos sostinėje vykstančiame planetos čempionate dvidešimtmetė kaunietė rodė stabilius ir ypač aukštus rezultatus visuose trijuose plaukimuose. Nors medalio sužvejoti nepavyko, staigus progresas ir rezultatų kreivės sugrąžinimas į geriausius karjeros laikus nuteikia optimistiškai.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / instagram nuotr.

Dar kartą į „Duna Arena“ baseiną Rūta šoks šeštadienį, kai varžysis iš karto dviejose rungtyse – plaukdama 50 metrų laisvu stiliumi ir tokį patį atstumą sau įprastu būdu – krūtine.

Pirmajame plaukime didelių aukštumų nesitikima – tai bus tik gera repeticija prieš esminį antrąjį startą.

O radusi minutėlę laisvo laiko, R.Meilutytė atidavė duoklę savo rėmėjams. Gerai išsimiegojusi, trečiadienio popietę, sportininkė apsilankė „Duna Arenos“ papėdėje įrengtoje italų sportinės aprangos gamintojo „Arena“ poilsio ir pramogų zonoje.

Plaukikams aprangą siuvanti „Arena“ jau keletą metų remia ryškiausią Lietuvos plaukimo žvaigždę, o Rūta yra viena svarbiausių kompanijos klienčių. Ir viena labiausiai mylimų.

Vos tik atvykusią, R.Meilutytę šiltomis šypsenomis ir apkabinimais pasitiko vietos merginos, o šiek tiek vėliau lietuvė pasidalijo mintimis ir su žiniasklaidos atstovais.

O kaip gali būti kitaip, kai pagerinamas pasaulio rekordas? Tokios akimirkos visuomet yra ypatingos.

„Manau, jog finalas buvo fantastiškas. Ne man asmeniškai, bet kiekvienam plaukimo aistruoliui. O kaip gali būti kitaip, kai pagerinamas pasaulio rekordas? Tokios akimirkos visuomet yra ypatingos.

Pakartosiu, ką sakiau vakar - tikrai didžiuliai sveikinimai Lilly, kuri sugebėjo tai padaryti. O mano tikslas buvo plaukti kaip galima greičiau. Šį uždavinį pavyko įgyvendinti, dėl to esu laiminga“, – aistroms nurimus, finalą įvertino plaukikė.

Paklausta, kodėl finale nepavyko plaukti greičiau nei pusfinalyje, kuriame pasiekė ketvirtą savo karjeros rezultatą, Rūta neturėjo konkretaus atsakymo, bet svarstė, kad priežasties derėtų ieškoti pernelyg trumpoje pasirengimo atkarpoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įspūdingiausi kadrai iš FINA pasaulio vandens sporto šakų pirmenybių Budapešte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įspūdingiausi kadrai iš FINA pasaulio vandens sporto šakų pirmenybių Budapešte

Sunku pasakyti, kiekvieną kartą nerdama į vandenį tikiuosi geriausio. Šie metai mano karjeroje – permainų metai, per kuriuos įvyko daug naujų dalykų. Pakeičiau trenerį, pakankamai ilsėjausi. Puikiai suprantu, kad šiemet dar nėra tas laikas, kai galiu rodyti geriausius rezultatus. Reikia laiko.

Svarbiausia dabar vėl džiaugtis plaukimu, iš naujo pamilti varžymąsi su geriausiomis varžovėmis planetoje. Tai Budapešte ir stengiuosi daryti. Ir kol kas pavyksta. Noriu iš šio čempionato parsivežti pozityvius dalykus ir jaučiu, jog taip ir bus. Nepaprastai geras jausmas vėl plaukti ypač greitai“, – geros nuotaikos nestokojo Rūta.

Sportininkė pakartojo Pauliaus Andrijausko antradienio rytą išsakytus žodžius apie pasikeitusią treniruočių metodiką. Dabar plaukikė kur kas daugiau laiko praleidžia vandenyje, mėgaudamasi plaukimu ir vandens pojūčiu, bei mažiau dirba treniruoklių salėje.

Kai kuriuos dalykus treniruotėse palikome, bet yra nemažai ir naujų. Nesu jau ta mergaitė, kokia buvau penkiolikos.

„Kai kuriuos dalykus treniruotėse palikome, bet yra nemažai ir naujų. Nesu jau ta mergaitė, kokia buvau penkiolikos. Dvidešimtmetės ir penkiolikmetės kūnas gerokai skiriasi ir privalome tai įvertinti – tiek treniruotėse, tiek varžybose. Man taip pat reikia išmokti plaukti kiek kitaip, prisitaikyti prie pokyčių“, – samprotavo atletė.

P.Andrijauskas užsiminė, kad dvidešimtmetei sportininkei plaukti užsienyje yra kur kas lengviau nei Lietuvoje, kur jos pačius užgula didžiulė atsakomybė.

„Lietuvoje Rūtai varžytis visada kur kas sunkiau nei užsienyje. Jai tenka atlaikyti didžiausią psichologinį spaudimą, didžiausią krūvį, žiniasklaidos dėmesį. Sportininkė yra jautri, ji labai reaguoja į žiniasklaidą, komentarus, straipsnius“, – kalbėjo treneris.

Rūta pripažino, kad šiuose žodžiuose tiesos yra nemažai, o atlaikyti psichologinį spaudimą kartais tikrai nelengva. Kita vertus, ji pasidžiaugė, kad svarbiausios plaukimo varžybos populiarumu jau konkuruoja su antrąja Lietuvos religija laikomu krepšiniu.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

„Puikiai suprantu, kad Lietuvos žmonės iš manęs daug tikisi, o aš visą tą spaudimą bandau nukreipti tinkama kryptimi. Stengiuosi, kad tai mane kuo labiau motyvuotų. Tai yra vienintelis dalykas, kurį galiu kontroliuoti. Grįžau namo tikėdamasi, kad tai mane dar labiau motyvuos, pridės pasitikėjimo. Neslėpsiu, kartais tikrai būna labai sunku, tačiau aš suprantu ir visus žmones, kurie mane palaiko ir tikisi. Tai yra normalus dalykas. Kiekvienas sportininkas, atstovaudamas savo šaliai jaučia atsakomybę, – kalbėjo sportininkė. – Džiaugiuosi tuo, kad plaukimas – vis populiaresnis. Anksčiau plaukikų varžybų niekas nerodydavo, o dabar visa Lietuva gali stebėti mūsų startus tiesiogiai per visuomeninę televiziją. Tai mūsų sporto šakai yra nepaprastas postūmis į priekį. Džiaugiuosi, kad tas susidomėjimas nuo Londono olimpinių žaidynių tęsiasi iki šiol.“

Paprašyta prisiminti 2015 metų istoriją, kai Kazanėje vykusiame pasaulio čempionate sportininkės tuometinis treneris Jonas Ruddas labai kritiškai atsiliepė apie dopingą vartojusius sportininkus, akivaizdžiai turėjęs omenyje tuo metu pagrindinę lietuvės konkurentę Juliją Jefimovą, R.Meilutytė į ilgas kalbas nesileido.

„Nemanau, kad mano pozicija šiuo klausimu pasikeitė, bet kad ir koks būtų mano atsakymas, dopingo problemos tai neišspręs. Ir toliau manau, kad dopingas yra blogas dalykas, dėmė visai mūsų sporto šakai. Visada noriu, kad būtų laimima sąžiningai, todėl visada būsiu toje pusėje, kuri kovojo prieš draudžiamus preparatus. Visada buvau už švarų sportą“, – tikino sportininkė.

Rūtos apdovanojimų kambario lentynos jau dabar lūžta nuo trofėjų, kurių pavydėtų bet kuri planetos sportininkė, tačiau antradienio finale lietuvė vis dar buvo pati jauniausia iš visų aštuonių finalo dalyvių.

Kas toliau?

„Noriu kuo greičiau vėl susigrąžinti pačią geriausią formą ir gerinti savo rezultatus. Man labai svarbu vėl džiaugtis kiekviena diena baseine“, – kalbant apie mėgstamą pomėgį sublizgėjo dvidešimtmetės akys.

Net ir grįžusi po pusmečio pertraukos, šiame pasaulio čempionate sportininkė vėl išsiskiria ypatinga reakcija. Jos reakcijos laikas vėl buvo geriausias iš visų dalyvių tiek finale (0,59 sek.), tiek pusfinalyje (0,63). Paklausta, ar kitos sportininkės gali pasivyti lietuvę startuodamos, Rūta išliko korektiška.

„Manau, jog viskas įmanoma, – šypsena nedingo nuo sportininkės veido. – Džiaugiuosi, kad man tai pavyksta, bet vien geru startu plaukimo nelaimėsi. Net ir prasčiau startavęs gali pavyti savo varžoves. Nemanau, kad čia yra kokia nors paslaptis. Tiesiog gera reakcija – man tai pavyksta natūraliai. Kai kurie raumenys irgi, greičiausia, tą akimirką suveikia puikiai. Svarbiausia yra koncentracija ir teisingas nusiteikimas. Žinau, jog tai yra viena mano stiprybių, stengiuosi ja pasinaudoti, bet ne mažiau yra svarbu gerai plaukti ir likusią distancijos dalį.“

Po pasaulio pirmenybių R.Meilutytė poilsio beveik neturės. Jau rugpjūčio pradžioje ji planuoja varžytis šiek tiek priešiškesnėje atmosferoje. Rugpjūčio 2-3 dienomis Maskvoje vyks pirmasis pasaulio taurės etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas