Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Tokijų išlydėtas D.Rapšys mintis apie „svarbiausią gyvenimo startą“ veja šalin

Antradienio popietę Vilnių nuplovė stipri liūtis, o Lietuvos plaukimo rinktinė su ryškiausia komandos žvaigžde Danu Rapšiu tuo pat metu išskrido į Tokijų, kuriame po dviejų savaičių prasidės olimpinės žaidynės.
Dano Rapšio išvykimas į Tokijo olimpines žaidynes
Dano Rapšio išvykimas į Tokijo olimpines žaidynes / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Lietuva į olimpines žaidynes šiemet siunčia šešis plaukikus, iš kurių trys – Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas ir Giedrius Titenis – vietas Tokijuje užsitikrino įvykdę „A“ normatyvus. Prie jų prisijungė 4×100 m kompleksinėje estafetėje taip pat dalyvausiantys Deividas Margevičius ir Simonas Bilis, o tarp moterų paskutinę akimirką laimingą bilietą sugriebė Kotryna Teterevkova.

Lygiai tie patys penki plaukikai Lietuvai atstovavo ir prieš penkerius metus vykusioje Rio de Žaneiro olimpiadoje, o moterų varžybose tuomet dar ryškiai žibėjo Rūtos Meilutytės žvaigždė.

Lietuvos plaukikai Tokijuje

  • Danas Rapšys – plaukimas, 200 m ir 400 m laisvuoju stiliumi bei 200 m kompleksiniu būdu
  • Andrius Šidlauskas – plaukimas, 100 m ir 200 m krūtine
  • Giedrius Titenis – plaukimas, 100 m krūtine
  • Lietuvos vyrų komanda (D.Rapšys, A.Šidlauskas, Simonas Bilis, Deividas Margevičius) – plaukimas, 4×100 m kompleksinė estafetė
  • Kotryna Teterevkova – plaukimas, 100 m ir 200 m krūtine

Geriausias 2019-ųjų metų Lietuvos sportininkas į tolimąją Aziją išvyksta pakiliomis nuotaikomis, nors paskutinis rimtas startas prieš olimpiadą nebuvo įstabus.

Gegužės pabaigoje Budapešte vykusiame Europos čempionate D.Rapšys iškovojo bronzą 400 m laisvu stiliumi rungtyje, o per pusę trumpesnėje distancijoje liko laipteliu žemiau. Tai buvo geriausi rezultatai tarp visų mūsų plaukikų, bet D.Rapšys pastaraisiais metais Lietuvą buvo įpratinęs prie dar aukštesnės prabos apdovanojimų.

26-erių karjeros pike esančiam panevėžiečiui tai bus antrosios olimpinės žaidynės. Prieš penkerius metus Rio Danas dar buvo plaukimo nugara specialistas ir plaukdamas šiuo būdu užėmė 21 (200 m) ir 24 (100 m) vietas.

Nuo to laiko pasikeitė ne tik plaukimo stilius. Inos Paipelienės auklėtinis dabar yra realiausias pretendentas Lietuvai parvežti olimpinį medalį, nors apie savo ambicijas kalba atsargiai.

„Šį kartą į olimpines žaidynes išvykstu kur kas geresnėmis nuotaikomis nei tada prieš penkerius metus. Pasiruošimas vyko labai sklandžiai, jokių nenumatytų kliūčių ir problemų neturėjau, tad tikiu, kad viskas bus gerai“, – prieš skrydį 15min sakė D.Rapšys.

Tokijo olimpinės žaidynės startuos liepos 23 dieną. Anot rinktinės lyderio, adaptacija bus vienas esminių veiksnių, lemsiančių olimpinį pasirodymą.

„Per tas dvi likusias savaites dar turėsime tokią mažą stovyklą, o vėliau bandysim pratintis prie aplinkos. Aklimatizacija bus labai svarbi. Norėtųsi kuo greičiau priprasti prie ritmo, miego ir pan. dalykų. Kuo greičiau priprasim, tuo bus geriau“, – svarstė plaukikas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Danas Rapšys
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Danas Rapšys

Japonijoje D.Rapšys viešės ne pirmą kartą ir prisiminė, kad nuvykęs į šią Azijos šalį patirčių yra turėjęs įvairių.

„Prisimenu, jog buvo atvejų, kai išsimiegoti pavyko labai gerai. Kita vertus buvo ir tokių kartų, kai su miegu turėjau rimtų problemų. Dabar turime instrukcijas, kaip reiktų elgtis. Laikysimės nurodymų ir tikiuosi, kad viskas praeis sėkmingai“, – vylėsi D.Rapšys.

Europos bronzinis prizininkas nenorėjo leistis į diskusijas, kas būtų, jeigu olimpinės žaidynės nebūtų nukeltos metams į priekį dėl pandemijos. Priminsime, kad prieš daugiau nei metus Danas demonstravo ypač įspūdingą formą.

„Sunku ką nors ir pasakyti – praėjusiais metais tikrai buvau išsekęs nuo labai didelio varžybų skaičiaus, kurį turėjau 2019-aisiais. Tada pavyko kiek daugiau pailsėti, o šiemet tų rimtesnių startų galėjo jau būti ir daugiau. Nežinia, kaip čia viskas būt buvę, bet dabar svarbiausia daryti viską, ką galiu geriausiai“, – šypsojosi sportininkas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Dano Rapšio išvykimas į Tokijo olimpines žaidynes
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Dano Rapšio išvykimas į Tokijo olimpines žaidynes

Nors olimpinės žaidynės yra išskirtinė patirtis kiekvienam atletui, D.Rapšys panašias mintis apie svarbiausią gyvenimo startą veja šalin.

„Nėra taip, kad olimpiadą labai sureikšminčiau ir įsivaizduočiau, kad tai mano gyvenimo startas. Tiesiog vykstu į labai rimtas varžybas ir noriu parodyti tai, ką galiu. Kaip seksis, jau matysime Tokijuje. Svarbiausia padaryt viską, kas mano jėgoms“, – kalbėjo didžiausia Lietuvos olimpinė viltis.

Danas negalėjo pasakyti ir kurioje savo rungtyje – 200 m ar 400 m – tikisi aukštesnio rezultato. Anot jo, abiejose distancijose šansai yra panašūs.

„400 m ir 200 m tai tikrai reikės varyt nuo dūšios. Kompleksinis plaukimas ir estafetė bus rungtys, kuriose tiesiog pasitikrinsiu jėgas“, – užbaigė į Tokiją išlydėtas sportininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas