Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunojo plaukiko pokalbis su treneriu buvo lemtingas

„Baseiną lankyti pradėjau mokėdamas plaukti tik „šuniuku“, – pokalbį apie savo sėkmingai besiklostančią sportininko karjerą pradeda Kėdainių sporto centro auklėtinis, plaukikas Darijus Astrauskas (16 m.). Už įvykdytus normatyvus Lietuvos plaukimo federacija ir Kūno kultūros departamentas D.Astrauskui suteikė Lietuvos plaukimo meistro kategoriją. Per visą sporto šakos gyvavimo istoriją Kėdainių rajone Darijus yra pirmasis plaukimo meistras.
Darijus Astrauskas
Darijus Astrauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Kartu su aštuoniais geriausiais Lietuvos jaunimo plaukikais liepos pradžioje

jis dalyvavo Europos jaunimo plaukimo čempionate. Nors medalių į Lietuvą šį kartą neparvežė, tačiau sustoti tikrai neketina ir savo ateitį toliau sieja su Lietuvoje sparčiai populiarėjančiu sportu.

Džiaugiasi, kad laiku susiėmė

Į plaukimą D.Astrauskas pasuko būdamas aštuonerių. Baseiną pradėjo su draugu. „Treneriai keitėsi, nesiekėme rezultatų, į baseiną eidavome gerai praleisti laiko. Po kelerių metų susipažinau su Tomu Pakščiu (dabartiniu treneriu – red.), kuris dėstė mano mokykloje. Jis pastebėjo mano potencialą, sakė, kad turiu daug „rezervo“ tobulėti. Atrodė, kad pamačiau plaukimo prasmę, sudomino galimybė siekti rezultatų ir nusprendžiau treniruotis pas jį. Tačiau vis tiek treniravausi neatsakingai ir toliau. Baseine daugiau maudžiausi, nei galvojau apie rezultatus“, – apie pirmuosius žingsnius plaukimo sporte pasakojo kėdainietis.

Vieną dieną Darijus sulaukė trenerio kvietimo rimtai pasikalbėti: „Sakė, kad jei noriu, galiu pasiekti tikrai neblogų rezultatų. Paaiškino, kad viskas priklauso tik nuo manęs pačio ir mano įdėto darbo. Tai buvo lūžis. Nuo tos dienos viskas pasikeitė. Pradėjau galvoti apie rezultatus rimčiau ir treniruotis intensyviau“.

Plaukikas sako, kad nuoseklus darbas davė vaisių – pernai rezultatai pradėjo sparčiai gerėti. Prieš metus Lietuvos plaukimo žiemos pirmenybių finale tarp Lietuvos suaugusiųjų rinktinės narių D.Astrauskas iškovojo 5-ąją vietą, 50 metrų nuotolį laisvu stiliumi nuplaukęs per 24,12 sek. Tai – pirmas šio amžiaus plaukikas, pasiekęs „A“ normatyvą. „Pats negalėjau patikėti, kad tokį rezultatą pavyko pasiekti. Pačiam buvo didelis šokas, – pasakojo jis. – Europos jaunių čempionate Gruzijoje tada irgi sekėsi labai gerai. Papuoliau į finalą, užėmiau 8 vietą“.

Ruoštis pergalėms padeda ir psichologai

Asmeninio archyvo nuotr./Darijus Astrauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Darijus Astrauskas

Sportininkas neslepia, kad siekiant aukštų rezultatų reikia ne tik daug laiko praleisti baseine, bet ir skirti pakankamai laiko savo mintims. „Psichologiškai išties nelengva. Ne visi tai pakelia. Sunku būna ir man. Būna, kad prieš pat startą sėdint vadinamajame ballroome kyla minčių išeiti iš baseino. Stengiuosi nusiraminti, atsipalaiduoti, susikaupti. Esame dirbę ir su psichologu, kuris mokė nusiraminimo technikų“, – nelengvą kelią į pergales atskleidė sportininkas.

Prieš varžybas Darijui geriausiai atsipalaiduoti padeda bendravimas su draugais, muzikos klausymas. „Kai mažiau galvoji apie artėjantį startą, tada ir stresuoji mažiau“, – sakė pašnekovas.

Kėdainiuose gyvenantis sportininkas iš pradžių svarstė apie karate sportą, tačiau vieną dieną į mokyklą pristatyti plaukimo būrelio atėjo Kėdainių sporto centro atstovai. Mieste tai buvo naujiena, nes baseinas buvo ką tik atidarytas po renovacijos. Nuo tada vaikinas treniruojasi šešias dienas per savaitę. Treniruotės trunka maždaug tris valandas.

Darijus sako, kad užsiimti profesionaliu sportu Kėdainiuose nėra lengva – baseinas trumpas, o ir tas vasaroms užsidaro. Tenka dažnai važiuoti treniruotis į Alytų arba Kauną. Nors be plaukimo savo gyvenimo sportininkas bent kol kas neįsivaizduoja, sako, kad atitrūkti nuo minčių apie sportą kartais irgi sveika.

„Laisvalaikiui laiko beveik nebelieka, tačiau plaukimą su mokslais suderinti pavyksta. Mokslas nėra didelė kliūtis sportui“, – patikina vaikinas, kartais pasvarstantis apie trenerio karjerą ar galimybę ateitį sieti su gamtos mokslais. „Seniau tėvai ragino labiau sportuoti. Dabar dėl sporto tenka praleisti nemažai pamokų, todėl pataria neapleisti ir mokslų. Tačiau tėvai mane labai palaiko, kartu vyksta į kiekvieną Europos čempionatą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai