Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonas Ruddas: atvirai apie išsprūdusį auksą, rusės dopingo skandalą ir Lietuvos plaukikų galimybes

Šeštadienio rytą Kazanėje vykstančiame pasaulio plaukimo čempionate Rūtos Meilutytės laukia dar vienas išbandymas. Lietuvos plaukimo žvaigždė pradės antrąją savo rungtį – 50 m plaukimą krūtine, kurios kulminacijos laukiama sekmadienį įvyksiančiame finale.
Rūta Meilutytė nustebino ir savo trenerį Joną Ruddą.
Rūta Meilutytė ir jos treneris Jonas Ruddas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15min.lt Tatarstano sostinėje susitiko su lietuvę Plimute treniruojančiu Jonathanu Ruddu ir kalbėjosi ne tik apie išsprūdusį aukso medalį 100 m distancijoje, tačiau ir apie pagrindinės lietuvės varžovės Julijos Jefimovo dopingo skandalą, artėjančią 50 metrų rungtį bei Lietuvos plaukimo rinktinės perspektyvas.

„Esu patenkintas, kad ji grįžo, nes praėję metai buvo labai nuobodūs. Kai Europoje nėra J.Jefimovos, moterų plaukimas krūtine vyksta viena kryptimi. Stiprios varžovės sugrįžimas yra geras dalykas, tačiau visa ši istorija turi ir kitą pusę...“ – apie tik šešiolikos, o ne kaip įprasta 24, mėnesių J.Jefimovos diskvalifikaciją kalbėjo „Plymouth Leander“ treneris.

– Jei grįšime į antradienio vakarą, kokias klaidas padarė Rūta plaukdama 100 m distanciją, ypatingai antroje jos pusėje, kai J.Jefimova priartėjo ir galiausiai aplenkė jūsų auklėtinę?15 min.lt paklausė J.Ruddo.

– Rūta plaukė per lėtai (šypsosi). O jei rimtai, tai man atrodo, kad ji suklydo paskirstydama jėgas šiam plaukimui. Rūta pradėjo labai energingai ir panašu, kad šiek tiek perdegė ir įveikdama likusius 50 m išsimušė iš ritmo bei neatrado savo plaukimo. Jei prisimenate,  pusfinalyje ji plaukė labai greitai bei lengvai ir man, kaip treneriui, iš karto pasirodė, kad toks pasirengimas prieš finalą nėra geras. Manau, jog geriausiai priežastis vis tiek žino pati Rūta, tačiau jei reiktų pasakyti esminį dalyką, kas pakišo koją – tai būtų pernelyg didelis tempas pirmojoje distancijos dalyje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rūtos Meilutytės plaukimo treneris Jonathanas Ruddas
Alfredo Pliadžio nuotr./Rūtos Meilutytės plaukimo treneris Jonathanas Ruddas

– Šeštadienį R.Meilutytės laukia dar vienas išbandymas – per pusę trumpesnė distancija. Kaip manote, kuriam nuotoliui – 50 ar 100 m – šiuo metu sportininkė yra pasirengusi geriau?

– Mes visada galvojame tik apie Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir tai yra atsakymas į klausimą. Treniruodamiesi visuomet koncentruojame dėmesį į 100 m distanciją. 50 m yra tarsi bonusas, nes tu papildomai gali tapti pasaulio ir Europos čempionu. Bet mano tikslas yra padaryti viską, kad Rūta Rio apgintų olimpinės čempionės titulą ir ta kryptimi toliau dirbsime. Žinoma, stengsimės laimėti 50 m distanciją. Ši pergalė ne tik padėtų pagerinti Lietuvos rinktinės pozicijas bendroje medalių įskaitoje, tačiau ir leistų Rūtai susigrąžinti pasitikėjimą. Tačiau bendrame pasirengimo plane 50 m skiriame tikrai nedaug dėmesio. Visos mūsų mintys tik apie 100 m.

– Rūtą po savo sparnu priglaudėte kai sportininkei buvo vos trylika. Šiemet ji jau tapo pilnametė. Kaip per visą šį laiką keitėsi trenerio ir sportininkės santykis?

Santykis iš tiesų pasikeitė. Reikia suprasti, kad su žmogumi yra visiškai kitoks bendravimas, kai jis dar yra vaikas, ir jau kai suaugęs žmogus.

– Santykis iš tiesų pasikeitė. Reikia suprasti, kad su žmogumi yra visiškai kitoks bendravimas, kai jis dar yra vaikas, ir jau kai suaugęs žmogus. Aš Rūtą treniruoti pradėjau visiškai mažą, todėl kompromisų tais laikais reikėdavo ieškoti daugiau. Daug diskutuodavome dėl treniruočių, stovyklų, varžybų. Dabar viskas yra paprasčiau. Rūta suaugus, ji puikiai supranta, kas yra kas, pasikeitė požiūris, atsirado kur kas daugiau disciplinos, ji tapo profesionalė visomis prasmėmis ir tai puikiai pati supranta. Dėl visų šių priežasčių mūsų santykis dabar man patinka kur kas labiau nei kai sportininkei buvo trylika (šypsosi).

Jonathanas Ruddas
Jonathanas Ruddas

– Jus, kaip trenerį, tenkina antradienį iškovotas sidabro medalis?

– Aš mėgstu aukso medalius ir rekordus. Sidabras nėra tai, dėl ko stengiamės ir dirbame. Tačiau privalai suprast, kad visą laiką negali būti pirmas. Kalbant apie Rūtą, šią dieną situacija yra tokia, kad mus tenkina tik pirma vieta. Pasaulyje yra labai daug sportininkų, kurie nepaprastai džiaugiasi sidabro medaliu, tačiau kai tu esi planetos čempionas, antroji vieta tavęs nedžiugina. Taip, sidabras yra puikus rezultatas, tai reiškia, jog esi antras pasaulyje, tačiau apmaudu, jog pasaulio čempione tapo ne ta sportininkė, kuri šiais metais užfiksavo geriausią rezultatą. Sezono geriausias pasiekimas vis dar priklauso Rūtai. Gaila, jog jis pasiektas ne tuo metu, kai to labiausiai reikėjo.

– Kaip manote, laimėti pačios pagrindinės konkurentės teritorijoje yra sunkiau nei kurioje nors kitoje šalyje? 

Aš mėgstu aukso medalius ir rekordus. Sidabras – nėra tai, dėl ko stengiamės ir dirbame.

– Turime unikalią situaciją, kurios turbūt dar niekada nebuvo. Sportininkė grįžta į pasaulio areną po dopingo skandalo ir jai reabilituotis leidžiama prieš savus žiūrovus. Atkreipkime dėmesį, kad specialiai dėl to bausmės terminas buvo sutrumpintas. Tai nekelia malonių jausmų. Ne dėl to, jog ji būtų bloga sportininkė, bet dėl to, jog sugrįžo į varžybas per anksti. Manau, jog visos jos varžovės supranta tai. Tai labai jaučiasi sportininkėms žengiant į baseiną. Tikiuosi, jog tokie dalykai daugiau niekada nepasikartos. Aišku, visa ši istorija turi ir teigiamą pusę. Rūtai tai bus nepaprastai gera patirtis. Atlaikyti šias sunkias akimirkas ir tokį psichologinį spaudimą nėra lengva. Kaip bebūtų, aš didžiuojuosi savo sportininke, kaip visada, ir tikiuosi, kad plaukdama 50 m ji bus dar stipresnė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonathanas Ruddas ir Rūta Meilutytė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonathanas Ruddas ir Rūta Meilutytė

– Kazanėje stebėjote ir kitų Lietuvos rinktinės plaukikų pasirodymą. Kokį įspūdį palieka mūsų komanda?

– Džiaugiuosi dėl Giedriaus (Titenio – aut. past.). Šiame pasaulio čempionate jis plaukė kaip pasaulio topklasės plaukikas. Jis yra labai talentingas vaikinas, labai stiprus, ir manau, kad jei ir toliau dirbs taip pat, po metų gali labai rimtai kėsintis į olimpinę pakylą. Jis šiemet plaukia greičiausiai per savo karjerą ir esu įsitikinęs, kad tobulės ir toliau. G.Titenis yra labai talentingo ir protingo trenerio Žilvino (Ovsiuko – aut.past.) rankose – manau, jog tai pats geriausias specialistas, kurį šiam sportininkui Lietuva gali parinkti. Manau, kad tai yra labai geras ir daug vilčių teikiantis tandemas.

G.Titenis yra labai talentingo ir inteligentiško trenerio Žilvino rankose – manau, jog tai pats geriausias specialistas, kurį šiam sportininkui Lietuva gali parinkti.

Mindaugas Sadauskas čia, Kazanėje, pasiekė geriausią sezono rezultatą plaukdamas 100 m laisvu stiliumi ir aš, kaip jo treneris, tuo esu patenkintas. Manau, jog tai labai rimta paspirtis Lietuvos vyrų estafetei 4 po 100 kompleksiniu stiliumi.

Simonas Bilis, Tadas (Duškinas – aut.past.) ir Povilas Strazdas taip pat puikūs vaikinai, kurie savo karjeros piką pasieks dar tik po kelių metų.

Danas (Rapšys – aut.past.) iš prigimties turbūt yra pats talentingiausias vaikinas iš visų lietuvių. Žinau, kad pasirengti šioms pirmenybėms jam sutrukdė liga ir sportininkas negalėjo pademonstruoti viso pajėgumo. tačiau neabejoju, jog po kelių metų jo laukia nuostabi ateitis.  

50 m krūtine kvalifikacinės varžybos, kuriose dalyvaus R.Meilutytė, vyks šeštadienį 10:08 val. Pusfinalis numatytas 17:56 val. Šios rungties finalas vyks paskutinę varžybų dieną, sekmadienį, 18:13 val.

LPF nuotr./Lietuvos plaukimo rinktinė
LPF nuotr./Lietuvos plaukimo rinktinė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai