Sportas gyvai

K.Teterevkovos treneris amerikietis – apie pažangą ir konkurenciją su olimpine čempione

Europos jaunimo plaukimo čempionato Lietuvoje ambasadorė Kotryna Teterevkova atidžiai seka pasirengimą pirmosioms tokio rango varžyboms Baltijos valstybėse. Tačiau ji taip pat rengiasi savo svarbiausioms varžyboms – olimpinėms žaidynėms Paryžiuje.
Kotryna Teterevkova
Kotryna Teterevkova / Dariaus Kibirkščio (LTU Aquatics) nuotr.

Joms ji pastaruoju metu treniruojasi pas vieną geriausių JAV plaukimo trenerių Ray Looze‘ą ir treniruotėse konkuruoja su olimpine čempione Lilly King. Su tinklalapiu „LTU Aquatics“ garsusis treneris mielai sutiko pasidalyti savo įspūdžiais apie Kotrynos pažangą ir iššūkius Amerikoje.

„Didžiausias iššūkis Kotrynai buvo maistas, ji turėjo prisitaikyti prie amerikietiškos virtuvės. Žmonės čia visada valgo lauke, restoranuose. Mūsų maistas, sakyčiau, yra tikrai prastas, kaip šalies. Kotryna turėjo susitaikyti, gaminti savo maistą, tačiau ji susitvarkė“, – „LTU Aquatics“ pranešime cituojamas R.Looze‘as.

Asm. arch. nuotr./Kotryna Teterevkova ir Ray'us Looze'as
Asm. arch. nuotr./Kotryna Teterevkova ir Ray'us Looze'as

K. Teterevkova pirmąją dalį savo treniruočių programos JAV gyveno lietuvių šeimoje – turėjo laiko apsiprasti, o dabar ji gyvena su draugėmis iš Indianos universiteto, kuriame ir treniruojasi. R. Looze‘as įsitikinęs – dabar Kotryna jaučiasi kaip namuose ir net klausia: „kaip aš grįšiu atgal į Lietuvą ir gyvensiu su tėvais?“

„Plaukimo prasme ji prisitaikė puikiai. Čia žymiai didesnė konkurencija – ji lenktyniauja su Lilly King visą laiką, mes turime labai daug gerų krūtine plaukikių, o tempas, kuriuo čia sportininkai treniruojasi yra didesnio lygio (nei Lietuvoje). Kotryna turėjo priimti šią užduotį ir ją įveikė“, – teigė amerikietis specialistas, kuris į Tokijo vasaros olimpines žaidynes vyko kaip JAV rinktinės trenerio asistentas.

R. Looze‘as Indianoje treniruoja ne tik Kotryną, tačiau ir vieną geriausių visų laikų krūtine plaukikių, dukart olimpinę čempionę L. King. Paklaustas apie abiejų sportininkių konkurenciją treniruočių metų, treneris pasakojo, jog Kotrynai iki Lilly dar trūksta, tačiau ji sparčiai artėja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lilly King
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lilly King

„Jos labai daug varžosi. Kotryna, kai yra geros formos, visiškai gali treniruotis su Lilly, tačiau ji dar nepasiekė tokio lygio, kurio reikėtų norint nugalėti King. Tačiau Kotryna artėja vis artyn, artyn, artyn, ypač 200 m krūtine distancijoje. Kotryna yra akivaizdi 200 metrų plaukikė – mes bandėme sustiprinti jos kūną, ypač viršutinę dalį, kad ji turėtų daugiau greičio. Jos grybšnis ilgesnis, ne tokio tempo kaip Rūtos Meilutytės arba Lilly King. Rūta fiziškai yra žymiai stipresnė už Lilly, o Lilly fiziškai yra žymiai stipresnė už Kotryną“, – lygindamas sportininkes aiškino R. Looze‘as.

LPF nuotr./Kotryna Teterevkova, Roy'us Looze'as ir Lilly King
LPF nuotr./Kotryna Teterevkova, Roy'us Looze'as ir Lilly King

Nors patyręs specialistas teigė, kad fizine jėga K. Teterevkova šiek tiek atsilieka, jis pabrėžė, jog dabar ji yra žymiai stipresnė nei buvo pradžioje, tik atvykus į JAV.

„Kotryna tikrai stipresnė nei tada, kai pas mus atvyko. Mes daug dėmesio skiriame jos balansui vandenyje, kad ji galėtų plaukti 50 ir 100 metrų. Jei ji liks sveika, tikiu, kad galime parodyti puikius rezultatus visose trijose rungtyse krūtine, – svarstė amerikietis. – Pasaulio čempionate Dohoje ji liko ketvirta, o prieš finalą 200 m krūtine Kotryna susirgo ir iškrito dešimčiai dienų. Šiuo metu jai sekasi gerai nei anksčiau, o žiūrint į ateitį svarbu išlaikyti sveiką gyvenseną, gerai miegoti, pailsėti.“

R. Looze‘as pasidalijo Teterevkovos įprastos savaitės plaukimo programa: per dieną ji nuplaukia apie 11 kilometrų, sekmadieniais ilsisi, o bėgant dienoms keičia baseinus – vieną dieną plaukia trumpame, o kitą dieną – ilgame baseine. Treneris aiškino, jog iš savo sportininkų tikisi puikaus darbo treniruočių metu, o kad treniruotės sunkios, jis net neabejoja.

„Noriu, kad mano plaukikai treniruotųsi labai gerai, kad Kotryna būtų profesionali, konkurencinga, tačiau nenoriu, kad ji pervargtų. Mums reikėjo laiko, kol sutvarkėme jos poilsio efektyvumą, ji tiesiog nepailsėdavo. Dabar ji vis geriau susitvarko su šiais dalykais“, – savo metodiką dėstė R. Looze‘as.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kotryna Teterevkova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kotryna Teterevkova

Šiais laikais aukščiausio lygio sportininkai dažnai turi ir asmeninius psichologus, kurie padeda jiems susitvarkyti su stresu, spaudimu bei teikia įvairias pagalbas siekiant aukščiausių rezultatų. Nors K. Teterevkovos treneris nėra tokios srities specialistas, jis turi savo būdų kaip padrąsinti ir motyvuoti plaukikus.

„Jei nori laimėti pasaulio čempionatus arba olimpines žaidynes, privalai būti labai stiprus psichologiškai. Būtinas aukščiausio lygio pasitikėjimas savimi, privalu rizikuoti, būti drąsiam, – aiškino R. Looze‘as. – Su Kotryna aš dirbu bandydamas ją padaryti stipresne, rimtesne. Aš ją pagiriu, kai ji to nusipelno, tačiau drauge ją stumiu į priekį, prašau išeiti iš komforto zonos. Kartais aš tai darau juokaudamas, tačiau ji jau supranta (juokiasi). Noriu, kad ji būtų tokia pat psichologiškai stipri, kaip Rūta, į jos galvą dabar niekas neįlįs.“

Šį sezoną plaukikų laukia dar du labai svarbūs startai – olimpinės žaidynės Paryžiuje bei Europos plaukimo čempionatas Belgrade. Į pastarąjį K. Teterevkova nevyks, rengdamasi pagal individualų planą, tačiau žada stebėti Europos jaunimo plaukimo čempionatą, kuris vyks Vilniuje liepos 2–7 dienomis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kotryna Teterevkova
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kotryna Teterevkova

„Lietuvoje niekada nevyko Europos čempionatai, todėl tai yra didelis mūsų šalies garsinimas ir kitų Lietuvos sportininkų didesnės motyvacijos skatinimas. Labai smagu, kad susidomėjimas juo didžiulis“, – teigė K. Teterevkova.

Apie didžiulį susidomėjimą byloja ir bilietų paklausa. Aktyviausiai perka Lietuvos gyventojai. Iš užsieniečių daugiausia bilietų perka italai ir vokiečiai, tačiau juos jau vejasi kaimynai estai bei latviai. Šiuo metu dienos bilietas kainuoja 20 eurų, parduota jau beveik pusė visų galimų vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius