Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukia rimta kova: prieš lietuves – patyręs ir brangus advokatas

Ieva Adomavičiūtė laukia galutinio verdikto. Nors tai nepanaikins jos diskvalifikacijos, Lietuvos irkluotojai skirta diskvalfikacija gali sutrumpėti, jei į jos gynėjos argumentus atsižvelgs Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS). Tai tik antroji byla Lozanoje per Lietuvos sporto istoriją, o prieš pasaulio irklavimo čempionę šįkart stovės patyręs antidopingo specialistas.
15min studijoje – pasaulio irklavimo čempionės Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė.
Ieva Adomavičiūtė. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Dėl per antidopingo kontrolierių patikrinimą pernai vasarą organizme aptikto higenamino Ieva Adomavičiūtė yra nubausta dvejų metų diskvalifikacija.

Tačiau Lietuvos antidopingo agentūros komisijos vasarį patvirtinta bausmė yra apskųsta.

Lozanoje jau paskirta byla, jos numeris, pateikti dokumentai, vyksta derinimai su teismo administratore – pasaulio irklavimo čempionės byla laukia savo valandos Lozanoje.

Apeliacijos svarstymas tikriausiai vyks gegužę, bet kol kas nežinoma, kurią dieną ir kokiu būdu – raštu ar žodžiu.

Užtat jau žinoma, kad prieš 26 metų irkluotoją, o tiksliau jai atstovaujančią teisininkę Salomėją Zaksaitę, stos Grahamas Arthuras.

Su Lietuvos antidopingo agentūra bendradarbiaujantis ir sutartį pasirašęs britas 2010–2017 metais yra vadovavęs Didžiosios Britanijos antidopingo agentūrai.

Sporto teisės ekspertas specializuojasi būtent dopingo bylose, jo daug klientų bylų nagrinėta nacionalinių federacijų ir CAS posėdžiuose.

Manoma, kad tokio kalibro teisininko atlygis gali perkopti 400 eurų per valandą.

Teisinė kova Lozanoje bet kuriuo atveju kainuos ir I.Adomavičiūtei, tik ne tiek daug, kiek kainavo pirmajai lietuvei, į CAS duris pasibeldusiai prieš devynerius metus.

Tada Živilė Balčiūnaitė skundė dvejų metų diskvalifikaciją, skirtą dėl jos organizme per 2010 metų Europos lengvosios atletikos čempionatą (jame ji finišavo pirma per maratono rungtį) aptiktus testosterono ir epitestosterono santykio per didelį nuokrypį.

S. Žiūros nuotr. /Živilė Balčiūnaitė
S. Žiūros nuotr. /Živilė Balčiūnaitė

Žinomai Lietuvos bėgikei atstovavo Lietuvos ir Ispanijos teisininkai, tačiau CAS nepatenkino Europos čempionato aukso medalį praradusios bėgikės apeliacijos ir paliko galioti Lietuvos lengvosios atletikos federacijos komisijos skirtą dvejų metų diskvalifikaciją. Vėliau, jau 2016 metais, Ž.Balčiūnaitė nubausta antrą kartą dėl meldoniumo, tąkart ji sulaukė 8 metų diskvalifikacijos.

Pagal antidopingo taisyklių pažeidimus mūsų šalyje ryškia lydere esanti Lietuvos sunkiosios atletikos federacija kelis kartus ketino kreiptis į CAS, bet pernai buvusio federacijos prezidento ir trenerio Bronislovo Vyšniausko ir sunkiaatlečiams lašelines stačiusios Klaipėdos gydytojos Lolitos Rapolienės pretenzijų CAS nenagrinėjo.

I.Adomavičiūtės komanda, kurioje yra ir atletę palaikanti Lietuvos irklavimo federacija, irgi nerimavo, kad apeliacijos kaštai gali būti per brangūs daug neuždirbančiai sportininkei. Buvo skaičiuojama, kad byla Lozanoje kainuotų 40 tūkst. eurų.

Tačiau, S.Zaksaitės teigimu, pavyko pasiekti, kad nereikėtų mokėti mokesčio arbitražui, o tai yra didelė nuolaida.

„Gerai, kad mums pavyko žymiai sumažinti kaštus. Dabar suma nebus baisi net ir pralaimėjimo atveju“, – sakė I.Adomavičiūtei atstovaujanti advokatė.

Asmeninė nuotr./Salomėjas Zaksaitė
Asmeninė nuotr./Salomėjas Zaksaitė

Buvusi Lietuvos šachmatų čempionė apeliacijoje CAS bando sušvelninti I.Adomavičiūtei skirtą dvejų metų diskvalifikaciją.

Irkluotojai tvirtinant, kad nežino, kaip jos organizme galėjo atsirasti higenaminas, jos gynyba kelia versiją, kad draudžiama medžiaga galėjo būti laukiniame imbiere – sportininkės mėgstamos ir prieš lemtingą dopingo testą ragautos azijietiškos virtuvės dalelėje.

Be to, nors higenaminas naudingas sportinių krūvių pakėlimui arba svorio metimui, jo poveikis nelaikomas kaip ženkliai keičiantis rezultatą.

„Sportinės teisės klausimas šiuo atveju paprastas: jei rado, vadinasi, kalta. Tačiau svarbus ir klausimas: kiek kalta?

Galbūt jos kaltės yra labai nedaug? Mes ir bandome tai akcentuoti, – sakė S.Zaksaitė. – Siekiame sutrumpinti bausmę, kad ji būtų kuo trumpesnė.”

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./LTOK geriausių Lietuvos sportininkų apdovanojimai. Ieva Adomavičiūtė ir Milda Valčiukaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./LTOK geriausių Lietuvos sportininkų apdovanojimai. Ieva Adomavičiūtė ir Milda Valčiukaitė

Jei irkluotojos gynybos argumentai įtikintų CAS ir bausmė būtų sumažinta, teoriškai I.Adomavičiūtė net pretenduotų spėti į Tokijo olimpines žaidynes.

Tačiau praktiškai tai nėra tikėtina, nors 26 metų irkluotoja kartu su Milda Valčiukaite ir pelnė Lietuvos porinei dvivietei olimpinį kelialapį 2019 metais.

Pastarąjį pusmetį I.Adomavičiūtė treniruojasi lengviau, daugiau dėl savęs, o M.Valčiukaitė atgaivino duetą su Donata Karaliene – po pusketvirtų metų pertraukos pernai lapkritį į profesionalų sportą sugrįžusia buvusia partnere.

Nuo 2016 metais laimėtos Rio de Ženeiro bronzos medalio kartu nestartavusios irkluotojos prieš dešimt dienų Europos čempionate Varezėje iškovojo sidabro medalius, o dabar rengiasi startuoti liepos 23 dieną prasidėsiančiose olimpinėse žaidynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento