Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lauksime jų finalų: D.Rapšys pažymėjo konkurenciją, K.Teterevkovai svaigo galva

Du Lietuvos plaukikai prasiskynė kelią į Europos pirmenybių finalus Romoje, nors tai padaryti akivaizdžiai nebuvo paprasta.
Kotryna Teterevkova ir Danas Rapšys pateko į savo rungčių finalus Europos čempionate.
Kotryna Teterevkova ir Danas Rapšys pateko į savo rungčių finalus Europos čempionate.

Andrius Šidlauskas išsunkė save visą 200 m krūtine finale, finišavęs penktas po ilgos lyderystės distancijoje, o prieš jį Romos baseine sekmadienio vakarą pasirodė kiti du lietuviai.

Pirmasis 200 metrų laisvuoju stiliumi pusfinalyje plaukęs Danas Rapšys laikėsi už lyderių trejeto didžiąją distancijos dalį, kol įjungė kreiserinį pagreitį ir užtikrintai pateko į finalą septintuoju rezultatu – 1 min. 46,57 sek.

„Šiaip neblogai. Galvojau gal bus ir truputį geriau, bet normaliai“, – savo pusfinalį vertino D.Rapšys.

Ne pirmą kartą per savo karjerą jis įjungė tarsi papildomą greičio pedalą antrojoje rungties dalyje. Taip buvo ir šįkart.

„Taip, bet galvojau, gal galėjau greičiau plaukti pirmojoje dalyje. Galbūt dėl to ir pavyko pagreitėti antrojoje. Pažiūrėsime dar“, – sakė patyręs plaukikas.

Atrankos varžybose ryte D.Rapšys buvo septintas (1 min. 47,71 sek.). 27 metų panevėžiečio asmeninis rekordas yra 1 min. 44,38 sek., šis rezultatas pasiektas Singapūre 2019 metais.

Tai buvo kelerių metų laikotarpiu, kai Danas karaliavo 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi rungtyse įvairiose varžybose, tapęs pasaulio ir Europos čempionu trumpajame 25 metrų baseine.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys

Jis buvo greičiausias ir 2019 metais olimpinių matmenų (50 m) baseine 2019 m. pasaulio čempionate, bet mikroskopinis krustelėjimas prieš startą lėmė diskvalifikaciją 200 m laisvuoju stiliumi rungtyje.

Europos čempionate ilgajame baseine 200 m laisvuoju stiliumi Danas yra laimėjęs sidabrą (2018 m.), o prieš dvejus metus finišavo ketvirtas.

Pastarieji metai buvo gerokai sunkesni D.Rapšiui dėl sveiktos negandų, o ir varžovų užaugo įspūdingų, tarp jų ir 17-metis rumunas Davidas Popovici, šeštadienį pasiekęs 100 m laisvuoju stiliumi pasaulio rekordą ir esantis aiškus favoritas 200 m finale pirmadienį.

„Žinote, laisvasis stilius čia jums ne brasas. Čia nėra taip lengva. Reikės kovoti. Reikės kovoti, – į priekį žvelgė D.Rapšys. – Dabar neįsivaizduoju, kas kam pasirengę, bet visiems nėra lengva. Mačiau, kad šveicaras neblogai nuplaukė. Tad neaišku, kaip viskas bus.“

Europos plaukimo rezultatai 200 m laisvuoju stiliumi pusfinalyje
Europos plaukimo rezultatai 200 m laisvuoju stiliumi pusfinalyje

Jis žadėjo analizuoti plaukimą su treneriu Žilvinu Ovsiuku, kuris pernai perėmė D.Rapšį ir A.Šidlauską iš ilgametės trenerės Inos Paipelienės rankų.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Žilvinas Ovsiukas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Žilvinas Ovsiukas

„Visi treneriai turi savo metodikas. Aš čia plaukiu, nes Ina Paipelienė mane ištreniravo. Kitiems beliko tik kažkiek pakoreguoti arba šiek tiek pridėti. Tačiau kas jau iki tol padaryta, neatimsi“, – sakė D.Rapšys.

Po jo startavusi Kotryna Teterevkova irgi sugebėjo gerokai pridėti greičio 200 m krūtine pusfinalio antrojoje pusėje.

Tai padėjo 20-metei vilnietei trečiuoju rezultatu įplaukti į finalą, kuris irgi vyks pirmadienį vakare.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova

Po savo plaukimo K.Teterevkova paprašė jos nekalbinti – jai tai buvo penktasis plaukimas per tris dienas, akivaizdžiai atsiliepęs būsenai – plaukikė prasitarė, kad jai sukasi galva.

Sekmadienio vakarą pusfinalyje ji plaukė per 2 min. 25,01 sek.

Europos plaukimo rezultatai 200 m krūtine pusfinalyje
Europos plaukimo rezultatai 200 m krūtine pusfinalyje

Pasaulio čempionate birželį ji įveikė distanciją per 2 min. 23,90 sek. ir buvo penkta, o kartu greičiausia tarp europiečių.

Šiemet šalies žiemos pirmenybėse pasiektas 200 m krūtine Lietuvos rekordas yra 2 min. 22,88 sek.

Šeštadienį K.Teterevkova užėmė ketvirtą vietą – aukščiausią per savo karjerą Europos pirmenybėse plaukdama 100 m krūtine, 0,11 sek. atsilikusi nuo bronzą laimėjusios Rūtos Meilutytės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas