Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 20

„Liesa legenda“: charizmatišką 17-metį plaukimo magą įkvėpė lietuvis

„Ačiū“, – lietuviškai atsisveikino Davidas Popoviči, išsamiai atsakęs į 15min klausimą. Europos plaukimo čempionate Romoje pasaulio rekordu apstulbinęs Rumunijos plaukikas per metus įlėkė į savo sporto superžvaigždžių orbitą, bet tvirtomis kojomis lieka ant žemės, bendraudamas už baseino ribų, kur puikiai sutaria su nuo paauglystės pamėgtu mūsų plaukimo asu Danu Rapšiu.
Davidas Popoviči
Davidas Popoviči / „Scanpix“ nuotr.

Plaukimo lenktynės Romoje baigėsi, net keturiais medaliais pasipuošę Lietuvos plaukikai grįžo laimingi namo, nurimo bangos baseine, savo paskutinius šokius su trenerėmis sukritusios į vandenį būriu sušoko sinchroninio plaukimo atstovės.

Savaitgalį kovas baigs ir šuolių į vandenį bei plaukimo atviruose vandenyse meistrai, bet jau dabar aišku, jog Europos vandens sporto šakų čempionatas labiausiai įsimins dėl 17-mečio vaikino pasirodymo.

Plačios šypsenos, didelių akių ir itin liekno sudėjimo rumunas juokais praminė save „Skinny legend“ (Liesoji legenda), kai šeštadienį vakare pasiekė pasaulio rekordą 100 m laisvuoju stiliumi – populiariausioje plaukimo rungtyje.

Plaukęs per 46,86 sek. Davidas Popoviči tapo jauniausiu pasaulio rekordininku nuo tada, kai Tarzanu dėl aktoriaus vaidmens garsiame sename filme pramintas JAV plaukikas Johnny Weissmulleris išplaukė pirmasis pasaulyje iš minutės – o tai buvo lygiai prieš šimtą metų.

Romos baseine dužo prieš trylika metų dar ilgų superkostiumų eroje pasiektas brazilo Cezaro Cielo pasiekimas, o D.Popoviči plaukimas buvo įvertintas daugiausiai FINA taškų iš visų pasirodymų Europos čempionate (tarp moterų labiausiai įvertintas Rūtos Meilutytės 50 m krūtine pusfinalyje rezultatas).

Mauglis. Chloro tėvas. Magas. Pastaraisiais metais D.Popoviči renka pravardes kone taip pat dažnai kaip titulus, nes dabar apie jį kalba visas plaukimo pasaulis.

Romos „Foro Italico“ sporto komplekse baseiną supančias tribūnas, kuriose telpa 8 tūkst. žiūrovų, gausiai pripildę žiūrovai kėlė ovacijas 17-mečiui rumunui. Italai nuoširdžiai plojo, nors rumunas nepaliko vilčių Italijos plaukikams ne tik 100 m, bet ir 200 m laisvuoju stiliumi rungtyje, kurioje irgi laimėjo auksą.

Į D.Popoviči dabar krypsta visų akys – žiūrovų, žurnalistų, kitų plaukikų, nes visi suvokia, kad šalia jų auga talentas, kurio fantastiniai pasirodymai tik prasideda.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Davidas Popoviči
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Davidas Popoviči

Jis traukia dėmesį lyg magnetas, bet tuo pačiu lieka laisvai ir maloniai bendraujančiu jaunuoliu, mokančiu įvertinti ir tuos, dėl kurių iškilo elitinėje plaukimo scenoje.

Kai D.Popoviči augo Bukarešte, vienu jo mėgstamiausių plaukikų tapo Danas Rapšys.

„Mes vienas kitą vadiname „broliu nuo kitos motinos“, – sustabdytas ir paklaustas apie ryšį su dešimt metų vyresniu lietuviu 15min sakė D.Popoviči.

„Jis didis atletas, didis plaukikas. Plaukė olimpinėse žaidynėse jau tada, kai aš tik atėjau į plaukimą, – apie D.Rapšį kalbėjo Europos ir pasaulio čempionu šiemet tapęs rumunas. – Pamenu, kad 2016 metais stebėjau varžybas Rumunijoje, kur jis atvyko būdamas žvaigžde. Jis vis dar yra žvaigždė, bet būdami vaikai Rumunijoje žiūrėjome į jį išžioję burnas – juk tai Danas Rapšys – toks nuostabus plaukikas 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi.

Lietuvos plaukimo federacija/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys ir Davidas Popoviči
Lietuvos plaukimo federacija/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys ir Davidas Popoviči

Nuo 2016 metų jį pažįstu ir aš žaviuosi bei lygiuojuosi į jį nuo dvylikos metų. Tad man garbė varžytis drauge su juo ir dabar.“

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvių atsiliepimai apie D.Popoviči:
  • Danas Rapšys: „Nuo pat pradžių su juo labai gerai nuo sueiname. Jis mane vadina „Brother from another mother“ (brolis nuo kitos motinos). Tikrai labai malonus vyras. Džiugu, kad būtent jis pasiekia tokių rezultatų, gerina rekordus, nes to nusipelnė – tai žmogus iš kitos planetos. Ne iš mūsų.
  • Jis yra man pasakojęs, kad tais laikais, kai mes važiuodavome į varžybas Rumunijoje, o tai darydavome dažnai, jis būdamas vaiku sėdėdavo tribūnose, žiūrėdavo, kaip aš varau ir kaip viską laimiu. Jis pasakojo sau pasakęs: „Vieną dieną plauksiu kaip jis. Kaip matome, plaukia ir dar greičiau. Labai šaunuolis.“
  • Lietuvos plaukimo rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas: „Šiame čempionate labiausiai nustebino D.Popoviči rezultatai, o taip pat jo motyvacija, jo tikslų siekimas, kaip jis komunikuoja su žmonėmis, su sirgaliais – jis iš tiesų nuoširdus žmogus.
  • Neabejoju, kad jis iš tos kartos, kuri stebins mus olimpinėse žaidynėse. Dar kelių jaunių talentų čia nebuvo, bet jie yra supertalentai. Manau, kad ir Popoviči plaukimas ne vieną išmušė iš vėžių, jiems buvo sunku susitvarkyti psichologiškai, išvydus jo rezultatus. Kokia jo sėkmės priežastis? Sportininkų atranka, nuoseklus darbas nuo pat mažens, šeimos palaikymas, paties motyvacija – susideda daug dalykų.“

Išsiskyręs lietuvišku „ačiū“ D.Popoviči pamojo ranka ir toliau nuėjo dalyti interviu, iš kurių citatų 15min pabandė nutapyti paveikslą – kaip ir kodėl gilių plaukimo tradicijų neturinčioje šalyje užaugo supertalentas ir kokia tai yra asmenybė?

„Scanpix“ nuotr./Davidas Popoviči
„Scanpix“ nuotr./Davidas Popoviči

Į plaukimo baseiną patekęs būdamas ketverių, pagal gydytojų rekomendacijas įveikiant skoliozės pirmuosius ženklus. Būdamas devynerių pateko į savo dabartinio trenerio rankas Bukarešto plaukimo klube.

Kai D.Popoviči buvo 10 metų, jo treneris Adrianas Radulescu, tuo metu 25 metų treneris, pakvietė jaunuosius rumunų plaukikus smagiam žaidimui 25 m baseine. Esmė buvo paprasta: visi plaukia, o paskutinis atplaukęs iškrenta. Taip varžomasi, kol lieka vienas.

D.Popoviči buvo mažiausias ir smulkiausias tarp tų plaukikų, o tuo metu ir ne pats greičiausias.

„Du berniukai buvo geresni už jį, kai pradėjome žaidimą, – pasakojo A.Radulescu. – Kaskart Davidas atplaukdavo priešpaskutinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas