Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 14

Liko namie, bet linki sėkmės: trumpesniame baseine Rūta ir Danas turi pranašumų

Tuo metu, kai pasaulio futbolo čempionate Katare vyksta pusfinalio kovos, Australijos didmiestyje Melburne startavo planetos plaukimo pirmenybės 25 metrų baseine. Ten dėl aukščiausių vietų kovos ir trys mūsų šalies plaukikai: Rūta Meilutytė, Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas. Ko tikėtis iš Lietuvos plaukikų ir kuo išskirtinis 25 metrų Melburno baseinas? Apie tai 15min pokalbis su Kotryna Teterevkova, šįkart čempionatą stebinčia iš namų.
Pasaulio čempionate Melburne startuos trys Lietuvos plaukikai: Danas Rapšys, Rūta Meilutytė ir Andrius Šidlauskas.
Pasaulio čempionate Melburne startuos trys Lietuvos plaukikai: Danas Rapšys, Rūta Meilutytė ir Andrius Šidlauskas. / Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr.

Lietuvos plaukikai šiais metais jau nuraškė svarbių trofėjų pasaulio ir Europos pirmenybėse olimpinių matmenų (50 metrų) baseinuose Budapešte birželį ir Romoje rugpjūtį. Dabar Australijoje 25 metrų išskirtiniame pusiau dengtame baseine prasidėjo naujų tikslų žvejyba.

Suprasti akimirksniu

  • Svarbiausi faktai apie pasaulio čempionatą Melburne:
  • Vyks: gruodžio 13–18 d.
  • Dalyvaus trys lietuviai: Rūta Meilutytė plauks 50 ir 100 m krūtine, Danas Rapšys 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi, Andrius Šidlauskas – 50, 100 ir 200 m krūtine.
  • Istorija: pasaulio čempionais (25 m baseine) yra tapę trys Lietuvos plaukikai – R.Meilutytė (2012 ir 2014 m.), D.Rapšys (2018 m.) ir Simonas Bilis (2016 m.).
  • Ryškiausios žvaigždės: Davidas Popoviči (Rumunija), Adamas Peaty (Didžioji Britanija), Rūta Meilutytė (Lietuva), Lilly King (JAV), Tomas Deanas (Didžioji Britanija), Chadas le Closas (Pietų Afrika), Maggie MacNeil (Kanada), Emma McKeon (Australija), Kylie Masse (Kanada).

Vadinamojo „trumpo vandens“ čempionato rungtyse dar daugiau lemia dažniau atliekami posūkiai prie sienelių, tačiau tikri favoritai lieka tie patys.

Kartais 25 metrų pasaulio pirmenybėse žvaigždžių dalyvauja mažiau, bet vargiai tai galima pasakyti apie moterų plaukimo krūtine varžybas, kuriose Melburne lenktyniaus visas žvaigždynas.

Trūks tik kelių stiprių plaukikių. Tarp jų – mūsų kylančios plaukimo talentės Kotrynos Teterevkovos.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova

20-metė vilnietė šiemet pirmą kartą laimėjo medalį elitinėse varžybose, iškovojusi bronzą Europos čempionate Romoje 200 m krūtine distancijoje, pirmą kartą plaukė pasaulio čempionato finale (buvo penkta).

Ji buvo tarp keturių lietuvių, kurie turėjo startuoti Melburne šią savaitę, bet dėl viruso ir pakilusios temperatūros pasirengimas čempionatui suiro, K.Teterevkova buvo priversta pakeisti planus.

Australijoje nesivaržys ir Rusijos plaukimo primadona Julija Jefimova, kaip ir kiti šalies agresorės sportininkai, negalintys dalyvauti daugumos sporto šakų varžybose dėl rusų karo nusikaltimų Ukrainoje.

25 metrų baseine svarbiausius karjeros laimikius rinkusi jamaikietė Alia Atkinson prieš metus baigė karjerą, o tai reiškia, kad Melburne bus tik viena iš dviejų 100 m krūtine pasaulio rekordininkių 25 m baseine – mūsų Rūta Meilutytė.

Medalius prognozuoja dviem lietuviams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas