Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nardytojo treniruočių partneriai: tigriniai rykliai

Tai buvo dar vienas nuostabus vasario rytas koraliniame rife Tikehau, Prancūzijos Polinezijoje, kai Denisas Grosmaire'as paniro į vandenį aštuntą valandą.
Denisas Grosmaire'as, laisvojo nardymo meistras, mėgsta plaukioti su rykliais.
Denisas Grosmaire'as, laisvojo nardymo meistras, mėgsta plaukioti su rykliais. / New York Times nuotr.

44 metų nardytojas žvalgėsi po lyg krištolas skaidrų Ramiojo vandenyno vandenį. Vienoje jo greitaeigio katerio pusėje buvo spalvingas koralinis rifas, nugrimzdęs į šešėlio gaubiamą gelmę. Kitoje – beribis mėlynas vanduo. Užsimovęs ant kojų plaukimo pelekus, jis įvirto į vandenį ir laukė savo kompanijos.

Dvi senos draugužės, arba kaip jis pats dar sako, „meilužės“, netrukus atklydo iš mėlumos ir grakščiai priplaukė prie nardytojo.

Tai – Chuppa ir Victoria – ilgos ir raumeningos, juodų lyg rašalas akių, pilkos odos, pamargintos tamsiomis juostelėmis. Jos galingai mojavo savo elegantiškomis uodegomis. Tai buvo tigriniai rykliai, kiekvienas – beveik penkių metrų ilgio.

D.Grosmaire'as atsistojo visu ūgiu vandenyje ir pasitiko gyvūnus, išskėtęs rankas.

Rykliai vienas po kito prislinko tiesiai prie jo, pakankamai arti, kad žmogus galėtų paglostyti tarp žiaunų ir nasrų, pripildytų 48 aštriais dantimis, idealiai tinkančiais perkasti mėsą ir kaulus. Pora ramiai paplaukiojo, apsuko ratą pirmyn ir atgal. Šįkart jie priplaukė taip arti, kad D.Grosmaire'as galėjo pasilenkti ir apkabinti Chuppą.

New York Times nuotr./Denias Grosmaire'as mėgsta plaukioti su rykliais.
New York Times nuotr./Denias Grosmaire'as mėgsta plaukioti su rykliais.

Profesionalūs nardytojai yra drąsūs žmonės. Geriausieji iš jų geba sulaikyti kvapą 10 minučių ir vienu įkvėpimu nunerti į 30 metrų gylį. Kai jie nesivaržo tarpusavyje, jie nardo savo malonumui, kartais ekstremaliomis sąlygomis.

Instagramas spindi nuotraukomis, kuriose narai plaukioja su banginiais, kašalotais, krokodilais ir net didžiausiais baltaisiais rykliais.

„Scanpix“ nuotr./Žmonės mėgsta kelti nuotraukas su vandens gyvūnais.
„Scanpix“ nuotr./Žmonės mėgsta kelti nuotraukas su vandens gyvūnais.

Įprastai tai būna vienkartiniai pasiplaukiojimai ar ekspedicijos. Tačiau, kadangi D.Grosmaire'o namai yra Tikehau, kur jis gyvena penkerius pastaruosius metus, jis plaukioja su tigriniais rykliais bent po kartą per savaitę.

Jis žino juos taip gerai, kad atpažįsta pagal dryžius ant odos, pagal judesius ar smulkias žaizdas, pavyzdžiui, nuplėštą nugaros peleko kraštą.

Jis studijuoja jų asmeninius ypatumus. Pakrikštija vardais. Nors pasaulyje yra nardymo centrų ir nardymo gidų, kurie žada pasiplaukiojimą tarp tigrinių ryklių ir be specialių narvų, D.Grosmaire'as nesiveda sau savimi turistų. Tai nėra jo verslas. Tai kažkas daugiau nei hobis. Tai – pašaukimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas