Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Plaukimo federacijos prezidento postą palikęs Tomas Kučinskas jau pasirinko savo įpėdinį

Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėju sporto klausimais dirbantis Vytautas Janušaitis dabartinei vyriausybei baigus savo kadenciją ilgai be darbo nesėdės. 15min žiniomis, legendinis šalies plaukikas turėtų tapti naujuoju Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) prezidentu. Savo įpėdiniu 35-erių metų kaunietį norėtų matyti ir buvęs šios organizacijos vadovas Tomas Kučinskas.
Iš LPF prezidento posto pasitraukęs Tomas Kučinskas turi savo favoritą
Iš LPF prezidento posto pasitraukęs Tomas Kučinskas turi savo favoritą – Vytautą Janušaitį

Lūžis – po fiasko Rio

Praėjusį olimpinį ciklą iki šiol neregėtas populiarumo aukštumas šturmavęs plaukimas turės naują vėliavnešį. Nuo 2012 metų šias pareigas ėjęs ilgametis AB „Švyturys-Utenos“ alus valdybos pirmininkas nusprendė prisiimti atsakomybę po nesėkmingai mūsų plaukikams susiklosčiusių Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių ir paliko postą.

Rugsėjo viduryje verslininkas informavo LPF vykdomojo komiteto narius, jog baigia savo ketverių metų kadenciją ir kitam olimpiniam ciklui kandidatūros į prezidentus nekels.

Pagrindinė priežastis – asmeninis užimtumas versle. Būtinų pokyčių šiame sporte siekimas yra didžiulis krūvis.

„Pagrindinė priežastis – asmeninis užimtumas versle. Būtinų pokyčių šiame sporte siekimas yra didžiulis krūvis. Taip pat prisiimu atsakomybę dėl Lietuvos plaukikų rezultatų olimpinėse žaidynėse, kurie nepateisino lūkesčių”, – savo apsisprendimo motyvus aiškino T.Kučinskas.

Vadovaujant jam, Rūtos Meilutytės ir Giedriaus Titenio pergalėmis lepinama vandens sporto šaka išgyveno aukso amžių. Svarbiausi lietuvių startai pasaulio ir Europos pirmenybėse nuolat tiesiogiai transliuojami per visuomeninę televiziją ir sutraukia didžiules auditorijas.

Vis dėlto prastesni nei tikėtasi mūsiškių startai Rio de Žaneire privertė į viską pažiūrėti kiek kitomis akimis ir pirmasis ryžtingą sprendimą priėmė federacijos vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Kučinskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Kučinskas

Londono olimpinė čempionė R.Meilutytė per olimpines žaidynes Rio užėmė septintąją vietą plaukdama 100 m krūtine, o finale be jos dar plaukė tik Simonas Bilis (50 m laisvuoju stiliumi).

Paskutinis ir lemiamas akordas – olimpinės žaidynės – virto visišku fiasko pagrindiniams mūsų plaukikams, išskyrus Simoną Bilį.

LPF vykdomasis komitetas Lietuvos plaukikų rezultatus olimpinėse žaidynėse bei Europos jaunimo plaukimo čempionate įvertino patenkinamai.

Net ir užslinkus tamsesniam debesiui, pasitraukdamas LPF vadovas stengėsi įžvelgti teigiamų dalykų.

„Per praėjusį olimpinį ciklą daugelyje sričių, tokių kaip vaikų mokymo plaukti programos plėtra, naujų plaukimo baseinų projektavimas ir statybos projektai, integracija į europines, ypač Šiaurės šalių plaukimo struktūras, pavyko pasiekti didelę pažangą. Olimpinio ciklo metu net 7 plaukikai laimėjo daug medalių pasaulio, Europos ir įvairiuose tarptautiniuose jaunimo čempionatuose. Tačiau paskutinis ir lemiamas akordas – olimpinės žaidynės – virto visišku fiasko pagrindiniams mūsų plaukikams, išskyrus Simoną Bilį“, – atsakomybės nesikratė T.Kučinskas.

Pasitraukus T.Kučinskui, LPF prezidento pareigas laikinai eina Ilona Judita Zuozienė.

Favoritas – aiškus

Visai neseniai LPF išplatino pranešimą, kuriame paskelbė apie viešą konkursą federacijos prezidento pareigoms užimti, tačiau kuluaruose kalbama, kad šio konkurso favoritas yra aiškus jau dabar. 15min žiniomis, šios pareigos turėtų būti patikėtos vienam geriausių nepriklausomos Lietuvos plaukikų V.Janušaičiui.

Redakcijos šaltiniai teigia, jog kaunietį šiose pareigose norėtų matyti ir pats T.Kučinskas. Buvęs federacijos vadovas jau yra kalbėjęs apie šią galimybę su Vyriausybėje pastaruoju metu dirbančiu vyru.

Trijų olimpinių žaidynių dalyvis nuo 2013-ųjų vasario yra A.Butkevičiaus patarėjas sporto klausimais, kai šiame poste pakeitė Justą Pankauską. Jis taip pat kuruoja kultūrą, jaunimą ir nevyriausybines organizacijas.

„Iš mano pozicijos žvelgiant, svarbu, kad naujasis prezidentas tęstų pradėtus darbus bei tas keturias penkias iniciatyvas, kurias mes pradėjome prieš ketverius metus. Be abejo, norėtųsi, kad naujasis prezidentas taip pat vertybiškai atitiktų tą dvasią, kurią mes puoselėjome praėjusį olimpinį ciklą. Ar Vytautas norėtų eiti tokiu keliu? Mes turbūt tai sužinosime tik tuomet, jeigu jis paduos savo prašymą ir išdėstys viziją“, – 15min sakė T.Kučinskas.

Paklaustas, ar, jo manymu, V.Janušaitis būtų tinkamas kandidatas, T.Kučinskas nedvejojo nė akimirkos.

„Kaip žmogų, Vytautą pažįstu puikiai ir man nekyla jokių abejonių, ar jis atitinka tuos mano įvardintus kriterijus. Mes su juo esame apie tai kalbėję, nemažai diskutavę. Man yra labai svarbu, kad plaukimo federacijai toliau vadovautų tinkamas žmogus. Neabejoju, kad jei sprendimas bus teigiamas, Vytautas neabejotinai bus vienas pagrindinių kandidatų“, – kalbėjo buvęs LPF prezidentas.

Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Vytautas Janušaitis
Roberto Dačkaus nuotr./Vytautas Janušaitis

T.Kučinskas neslėpė, jog per ketverius metus dirbdamas plaukimo federacijos vadovu atidavė daug širdies, tad sprendimas trauktis buvo iš tiesų nelengvas. Būtent dėl šios priežasties ir savo įpėdinį verslininkas renkasi ypač kruopščiai.

„Sprendimas buvo tikrai sunkus, visgi praleisti ketveri metai. Atidaviau labai daug laiko, daug pinigų investavau, daug ryšių panaudojau. Tai nebuvo mintis, kilusi tik po olimpiados, ją brandinau jau pusę metų. Buvo sunku ir būtų labai liūdna, jei federacijoje atsitiktų kažkas nenumatyto“, – 15min sakė T.Kučinskas.

Apie permainas kalba nenoriai

Išgirdęs 15min klausimą apie tai, jog veikiausiai jis turėtų tapti T.Kučinsko įpėdiniu, V.Janušaitis pradėjo šypsotis.

Jei atvirai, tai iš kitų žmonių sulaukiu kur kas daugiau palaikymo, nei pats apie tai galvoju.

„Kol kas dirbu premjero patarėju“, – nuo atsakymo bandė išsisukti 35-erių metų kaunietis.

Paklausus, ar svarsto tokią galimybę, V.Janušaitis giliai atsiduso dar sykį. „Jei atvirai, tai iš kitų žmonių sulaukiu kur kas daugiau palaikymo, nei pats apie tai galvoju. Tas tikrai džiugina ir verčia susimąstyti“, – nedaugžodžiavo garsus plaukikas.

Pasak jo, reikalingų dokumentų LPF rinkimų komitetui jis dar nėra pateikęs. V.Janušaitis nenorėjo pasakyti ir ar apie šią galimybę kalbėjo su buvusiu LPF prezidentu T.Kučinsku.

Audriaus Gavėno/15min.lt nuotr./Plaukikas Vytautas Janušaitis
Audriaus Gavėno/15min.lt nuotr./Plaukikas Vytautas Janušaitis

„Konkrečios kalbos nebuvo. Jis iš prezidento pareigų jau pasitraukė, tad federacija ieško naujo vadovo. Tų pretendentų juk gali būti ir daugiau“, – muistėsi premjero patarėjas.

Pasak V.Janušaičio, dėl savo ateities jis apsispręs artimiausiu metu, tačiau tvirto sprendimo dar nėra priėmęs

„Dar nesu nusprendęs. Turiu darbą, kurį turiu dirbti ir nesinori viską ištransliuoti anksčiau, nei vertėtų. Būtų šiek tiek neetiška. Kiek žinau, rinkimai antroje lapkričio pusėje, o laiko paduoti paraišką dar taip pat yra“, – skubėti nenorėjo V.Janušaitis.

Pasiekimai iki šiol nepagerinti

V.Janušaitis plaukiko karjerą pradėjo 1991 metais. Jis dalyvavo trejose olimpinėse žaidynėse: 2004 metais Atėnuose (7 ir 27 vietos), 2008 metais Pekine (32 ir 15) bei 2012 metais Londone (13).

Kaunietis taip pat dalyvavo 5 Europos ir 5 pasaulio čempionatuose. 2005 metais pasaulio čempionate Monrealyje (Kanada) su Lietuvos rinktinės nariais estafetėje 4x100 m laisvu stiliumi buvo ketvirtas.

Vytauto Janušaičio pasiekimai
Europos čempionatas 50 metrų baseine 3 Bronza: 1 (2008)
Europos čempionatas 25 metrų baseine 2 Sidabras: 6 (2005, 2006 (2), 2008, 2009, 2010)
3 Bronza: 2 (2004, 2005)

2008 metais Senojo žemyno pirmenybėse Eindhovene (Nyderlandai) 200 m kompleksiniame plaukime iškovojo bronzos medalį. V.Janušatis Europos čempionatuose trumpame 25 m baseine iškovojo 6 sidabro ir 2 bronzos medalius.

Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Vytautas Janušaitis
Roberto Dačkaus nuotr./Vytautas Janušaitis

Į politiką V.Janušaitis pasuko prieš trejus metus. Sėkmingai pasirodęs Londono olimpinėse žaidynėse jis 2013 metais buvo vos vienas iš trijų mūsų šalies sportininkų (su R.Meilutyte ir G.Titeniu), tuo metu įvykdžiusių pasaulio čempionato normatyvą, tačiau į baseiną pradėjo lipti kur kas rečiau nei minti Vyriausybės rūmų slenksčius.

Sportininko karjerą į aktyvią politiką kaunietis nusprendė iškeisti gana jaunas – būdamas vos 31-erių. Priėmęs šį sprendimą, vyras iš karto atsisakė valstybinio finansavimo, kurį gauna pajėgiausi šalies sportininkai.

„Galvojau apie naują gyvenimo etapą ir pasitaikius progai nusprendžiau ja pasinaudoti. Darbas Vyriausybėje su sportininko karjera yra sunkiai suderinami dalykai“, – tuomet buvo įsitikinęs V.Janušaitis.

Tuo metu, kai visiems laikams nusprendė išnirti iš profesionalaus plaukimo baseino, V.Janušaičiui priklausė devyni Lietuvos rekordai. Per keletą metų situacija pasikeitė nežymiai. Šiuo metu kaunietis vis dar yra aštuonių nacionalinių rekordų autorius. Dar trys aukščiausi pasiekimai priklauso estafečių komandoms, kurių narys jis buvo.

Vytautui Janušaičiui priklausantys Lietuvos rekordai
25 metrų baseinas
50 metrų nugara 23,85 sek. 2009
100 metrų kompleksinis plaukimas 52,35 sek. 2009
200 metrų kompleksinis plaukimas 1.52.22 min. 2009
400 metrų kompleksinis plaukimas 4.05,85 min. 2010
4x50 metrų estafetė laisvu stiliumi (su P.Viktoravičiumi, G.Titeniu ir M.Sadausku) 1.25,89 min. 2009
50 metrų baseinas
50 metrų nugara 25,24 sek. 2009
100 metrų peteliške 52,76 sek. 2009
200 metrų kompleksinis plaukimas 1.59,43 sek. 2011
400 metrų kompleksinis plaukimas 4.19,65 min. 2009
4x100 metrų laisvu stiliumi estafetė (su P.Viktoravičiumi, M.Sadausku ir M.Margiu) 3.16,47 min. 2009
4x200 metrų laisvu stiliumi estafetė (su S.Binevičiumi, P.Andrjausku ir P.Viktoravičiumi) 7.25,37 min. 2007

Konkursas – sudėtingas

Paslapties skraistė, gaubianti LPF rinkimus, greičiausiai bus praverta spalio 21-ąją dieną. Būtent iki šios datos asmenys, norintys dalyvauti konkurse, privalo pateikti visus reikalingus dokumentus.

O jų kandidatai turi paruošti visą šūsnį. Pagal Rinkimų komiteto nustatytą tvarką konkurse gali dalyvauti nepriekaištingos reputacijos asmuo, turintis universitetinį išsilavinimą, išmanantis Lietuvos sporto politiką ir sistemą, išmanantis Lietuvos Respublikos teisės aktus, reglamentuojančius kūno kultūrą ir sportą, Lietuvos plaukimo federacijos įstatus.

Paslapties skraistė, gaubianti LPF rinkimus, greičiausiai bus praverta spalio 21-ąją dieną.

„Kandidato į Prezidento pareigas veikla turi rodyti jo vadybinę patirtį, bendravimo, bendradarbiavimo ir derybų gebėjimus. Kandidatas į Prezidentus turi išmanyti LPF tikslus ir siekti įgyvendinti jos misiją, puoselėti LPF vertybes, būti motyvuotam rūpintis federacijos veiklos kokybe ir turėti žinių, patirties bei gebėjimų, reikalingų prezidento pareigoms vykdyti“, – rašoma skelbime.

Kandidatuoti draudžiama teistiems ir už šiurkščius drausmės pažeidimus iš tarnybos atleistiems asmenims, taip pat iš anksto nenusišalinusiems Rinkimų komiteto nariams.

LPF Rinkimų komitetą sudaro pirmininkas Valerijus Belovas bei keturi nariai: I.J.Zuozienė, Romualdas Grilauskas, Saulius Binevičius bei Gintautas Bartkus.

Generalinio sekretoriaus klaustukas

Generalinio sekretoriaus pareigas einančio Emilio Vaitkaičio teigimu, ketvirtadienio popietę plaukimo federacija dar nebuvo sulaukusi nė vieno kandidato paraiškos.

„Nėra taip, kad stovėtų eilė prie durų tinkamų ir norinčių kandidatų, – bendraudamas su 15min, šypsojosi sėkmingai pareigas aštuonerius metus einantis LPF generalinis sekretorius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukimo federacijos vadovas Emilis Vaitkaitis.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Plaukimo federacijos generalinis sekretorius Emilis Vaitkaitis.

Paklaustas, ar ketina tęsti savo pradėtus darbus ir ateityje su naujuoju vadovu, E.Vaitkaitis atsakymo dar negalėjo pateikti.

Duris palieku pravertas, bet didesnė tikimybė, kad sprendimas bus neigiamas.

„Mano pozicija priklauso prezidento komandai. Pagal nuostatus naujasis prezidentas galės siūlyti generalinį sekretorių. Labai didelė tikimybė, kad toliau šių pareigų neisiu.

Su naujuoju prezidentu reiks kalbėtis, kokią viziją, perspektyvas ir iššūkius jis įsivaizduoja. Daug kas priklausys nuo to, tačiau labai tikėtina, kad toliau karjeros plaukimo federacijoje nebetęsiu“, – atviravo LPF generalinis sekretorius.

Vis dėlto pernelyg skubėti E.Vaitkaitis nebuvo linkęs ir teigė palauksiantis dar keletą savaičių.

„Pirmiausia, naująjį generalinį sekretorių renkasi prezidentas. Jei jis norėtų, kad dirbčiau toliau, reikėtų svarstyti. Duris palieku pravertas, bet didesnė tikimybė, kad sprendimas bus neigiamas, – teigė E.Vaitkaitis. – Viskas priklauso nuo komandos, ne tik nuo prezidento. Labai svarbu, kokie bus naujieji viceprezidentai, Vykdomasis komitetas, kokia bus pasirinkta sporto šakos vystymo kryptis. Nuo to priklausys ir mano sprendimas.“

Lietuvos plaukikų pasirodymas Rio
Sportininkas Rungtis Keltas
tikslas
Sezono rekordas Užimta
vieta
Pasiektas
rezultatas
Rūta Meilutytė 100 m krūtine 1-3 vt. 1:05.64 7 1:06.35
1:06.44
1:07.32
Danas Rapšys 100 m nugara 6-11 vt. 54.07 24 54.40
Danas Rapšys 200 m nugara 6-11 vt. 1:56.72 21 1:59.58
Andrius Šidlauskas 100 m krūtine 16-24 vt. 1:00.53 23 1:00.59
Giedrius Titenis 100 m krūtine 3-8 vt. 58.96 10 59.90
59.80
Giedrius Titenis 200 m krūtine 3-8 vt. 2:10.32 22 2:12.13
Simonas Bilis 50 m laisv. st. 9-16 vt. 22.10 8 22,01 (LR)
21,71 (LR)
22,08
Simonas Bilis 100 m. laisv. st. 9-16 vt. 48.64 30 49.16
Estafetės komanda 4 po 100 m.
kompl. būd.
12-16 vt. - 14 3:35.90

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas