Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 16

Plaukimo treneris – apie protingą D.Rapšio taktiką ir R.Meilutytės diskvalifikaciją

Žilvinas Ovsiukas nuskubėjo pas teisėjus Melburno baseine, kad savo akimis įsitikintų, ar Rūta Meilutytė tikrai pažeidė taisykles, kai dėl nelemto judesio kojomis po vandeniu jai nuplaukė pasaulio čempionato sidabro apdovanojimas. Planetos pirmenybių pradžia Melburne permaininga Lietuvos plaukikams.
Danas Rapšys iškovojo bronzą, o Rūta Meilutytei medalis išsprūdo dėl neleistino veiksmo kojomis.
Danas Rapšys iškovojo bronzą, o Rūtai Meilutytei medalis išsprūdo dėl neleistino veiksmo kojomis. / „Scanpix“ nuotr.

Būna, kad varžybose nusivylimą ir džiaugsmą skiria valanda, o kartais tik kelios sekundės.

Lietuvos plaukimo rinktinėje nuotaika svyruoja tankiau nei oras Melburne, kur pasaulio čempionato metu yra vasara, bet termometro stulpeliai krenta iki 10 laipsnių vėlyvą vakarą, kai vyksta plaukimo finalai, o dieną pakyla virš 20-ies.

Trečiadienį Lietuvos komanda sveikino Daną Rapšį su pirmuoju aukščiausio rango laimikiu šį sezoną, kuomet 27 metų panevėžietis paveržė bronzą 400 m laisvuoju stiliumi rungtyje, nors finalą pasiekė septintu numeriu, o didžiąją distancijos dalį plaukė ketvirtas.

Valanda prieš tai Rūta Meilutytė pirmavo kokius 97 metrus, kol finišavo antra 100 m krūtine finale, nusileidusi kitai olimpinei čempionei Lilly King, bet po kelių akimirkų švieslentėje išvydo tris raides: DSQ.

Praėjusią vasarą pasaulio ir Europos čempione tapusi 25 metų kaunietė buvo diskvalifikuota dėl neleistino papildomo subangavimo suglaustomis kojomis neriant vandenyje po starto šuolio.

Pasaulio čempionatui Melburne įpusėjus apie nekasdieninius startus 15min paprašė pasidalinti įžvalgomis Lietuvos plaukimo rinktinės trenerį Žilviną Ovsiuką.

– Treneri, ar galima sakyti, kad Danas Rapšys iškovojo bronzą 400 m rungtyje dėl tinkamai pasirinktos taktikos, kai jis ilgai laikėsi 4 pozicijoje, bet sugebėjo galingai finišuoti?

– Danas padarė taktiškai viską, ką galėjo – viskas pavyko gerai. Sakyčiau, kad protingas plaukimas, padėjęs iškovoti medalį, nepaisant ypač didelės konkurencijos.

– Ar tai reiškia, kad į Australiją iš Ispanijos aukštikalnių Danas nusileido geros sportinės formos?

– Sportinė forma verta medalio. Dabar žiūrėsime, kaip bus per 200 m laisvuoju stiliumi.

„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys (dešinėje), Kieranas Smithas ir Thomas O'Neillas (kairėje).
„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys (dešinėje), Kieranas Smithas ir Thomas O'Neillas (kairėje).

Aišku, 200 m rungtyje konkurencija dar didesnė, tad svarbiausia bus patekti į finalą. 400 m laisvuoju stiliumi jis tik per plauką pateko į finalo aštuonetą (atrankoje buvo 7-as), o nebūtų patekęs, nebūtų ir medalio.

Be to, laukia adaptacija. Dabar Danas plaukė tik atvykęs po aukštikalnių, o 200 m jau bus paskutinę čempionato dieną, kai laiko juostų skirtumai gali labiau pasijusti.

– Trečiadienį galėjo būti vienu medaliu daugiau, bet antra 100 m finale krūtine atplaukusi Rūta Meilutytė buvo diskvalifikuota. Kaip reagavote į tai?

– Gyvenimiškai. Visko būna, visko pasitaiko. Aišku, nesitikėjau, kad taip gali nutikti.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Žilvinas Ovsiukas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Žilvinas Ovsiukas

To ir nepamatysi akimis, gali pastebėti tik nufilmavus po vandeniu. Teisėjai dabar suteikia galimybę treneriams peržiūrėti tokius epizodus, tad buvau nuėjęs ir gal dešimt kartų peržiūrėjau: toks nevalingas judesys iš tiesų buvo.

Rūta suplakė du kartus kojomis po starto, nors toks judesys greičio neprideda, o labiau atima. Tokio judesio tikrai netreniruoji.

– Į nevalingus judesius tikriausiai ir negalima atkreipti dėmesio per treniruotes?

– Akimi to nematyti. Anksčiau yra buvę ir tarp olimpinių čempionų, kad jie pasigirdavo tyčia padarę tokius dalykus po posūkių, bet šiuo atveju papildomas smūgis tikrai nebuvo tyčinis.

Pas mus Lietuvoje ir per varžybas teisėjai negali pamatyti tokių judesių, nes viskas vyksta po vandeniu. Pasaulio pirmenybėse įvedus kameras, filmuojančias po vandeniu, labiausiai ir atsiliepia plaukimui krūtine, tokie judesiai vis pasikartoja. Manau, jog dėl šios priežasties ir kompleksu plaukusį prancūzą šiandien nuėmė nuo finalo. Plaukiant kitais stiliais šie judesiai yra leidžiami, o krūtine – ne.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė 2017 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė 2017 metais

– Kodėl tada tokia taisyklė iš viso įvesta?

– Kai kurie sportininkai tuo piktnaudžiavo, o tai ir privedė prie to, kad sutarta tai kontroliuoti, kas tapo įmanoma plaukikus filmuojant kamera. Ginčai vis vyksta. Buvo siūlymas leisti delfinuoti kojomis plaukiant krūtine, bet šiuo metu taisyklės tai draudžia. Negali būti net menkiausio papildomo judesio.

– Kaip pati Rūta reagavo į šį epizodą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas