Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 10

Plauks ir gyvens viename mieste – Rūta Meilutytė apsisprendė, prie jos prisidės kitos žvaigždės

Rūta Meilutytė nusiteikusi tęsti plaukikės karjerą, o treniruotėse nebesijaus vieniša. Prie jos Kaune prisijungs kiti elitiniai Lietuvos plaukimo rinktinės nariai. Danas Rapšys ir Andrius Šidlauskas jau treniruojasi Kaune, o netrukus ten persikels ir Kotryna Teterevkova.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Paryžiaus olimpinėse žaidynėse buvo banguotų mūsų geriausių plaukikų startų, buvo ir mįslių dėl jų ateities.

Didžiausias klausimas kybojo ties Rūta Meilutyte, kuri praėjusį mėnesį žaidynėse po 100 m krūtine pusfinalio tvirtino neturinti planų dėl ateities.

„Nežinau, – paklausta apie artimiausius planus, žurnalistams Paryžiuje sakė R.Meilutytė. – Artimiausiu metu tikrai neplauksiu. Kaip bus? Kas ten žino. Neapsistatau savęs kažkokiomis datomis. Dabar pagrindinis dalykas – pailsėti, leisti sau atsipalaiduoti. Ir tiek. Viskas – tėkmėje, kaip sakoma.“

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos plaukikų treniruotė Paryžiuje. Rūta Meilutytė
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos plaukikų treniruotė Paryžiuje. Rūta Meilutytė

2019 metų viduryje pasitraukusi iš sporto ir 2021 metų pabaigoje grįžusi į varžybas R.Meilutytė buvo paprašyta patikslinti, ar šįkart kalba eina apie kelių mėnesių ar metų pertrauką, bet ji lengvai papurtė galvą.

„Sakau, nežinau“, – pakartojo 27 metų plaukikė.

Suprasti akimirksniu

  • R.Meilutytė Paryžiuje 100 m krūtine pusfinalyje plaukė per 1 min. 6,89 sek. ir bendroje pusfinalio įskaitoje liko 11-a.
  • 50 m krūtine rungties, kurios pasaulio rekordas (29,16 sek. 2023 metais) priklauso Rūtai, olimpinėse žaidynėse nėra.

Vis dėlto rugpjūčio 12 dieną R.Meilutytė pasirodė neįprastose plaukimo lenktynėse Švedijoje, o per atostogas po pokalbių su treneriu ir kitais siaurame rate apsisprendė dėl tolesnių planų.

Tituluotos plaukikės sprendimas turėtų pradžiuginti Lietuvą – kaunietė pasirengusi toliau tęsti sportinę karjerą ir ruošis šių metų pasaulio čempionatui 25 m baseine Budapešte.

Suprasti akimirksniu

  • R.Meilutytei priklauso du pasaulio rekordai 25 m baseine – 50 m krūtine (28,37 sek. – 2022 metais) ir 100 m krūtine (1 min. 2,36 sek. – 2013 metais).

Apie tai, apie atsiradusį naują motyvacijos šaltinį ir prie Rūtos Kaune prisijungsiančius bendražygius 15min kalbėjosi su R.Meilutytės treneriu Tadu Duškinu, kuris jau pradėjo sezono darbus „Žalgirio“ baseine ir savo globoje laukia ne tik olimpinės, pasaulio ir Europos čempionės, bet ir dar vienos talentingos plaukikės.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos plaukikų treniruotė Paryžiuje. Tadas Duškinas (dešinėje)
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Lietuvos plaukikų treniruotė Paryžiuje. Tadas Duškinas (dešinėje)

– Tadai, po žaidynių ir Rūta, ir jūs kalbėjote, kad nežinia kaip bus toliau, bet suprantu, kad yra gerų žinių?

– Taip, jos iš tiesų yra geros. Preliminarus planas yra ruoštis pasaulio čempionatui 25 metrų baseine. Manau, kad ties tuo nesustosime.

Po Paryžiaus olimpinių žaidynių Rūtai šmėstelėjo ir mintis ruoštis Los Andželo olimpinėms žaidynėms 2028 metais. Galbūt kiek pagauta emocijos, žinoma, negalime būti garantuoti 100 procentų, bet būtų labai malonu, tikėkimės, jog taip ir bus.

O kaip bus iš tiesų, tikriausiai pamatysime kiek vėliau.

– Vadinasi, kalbėjotės su Rūta: kaip susidėliojo tokios mintys?

– Pokalbių buvo ne vienas. Gal nepavadinčiau to pokalbiais, bet komandos erdvėje vyko diskusijos ir pašnekesiai.

Motyvacija yra. Galbūt nedidelis nusivylimas dėl rezultato suteikė postūmį eiti pirmyn.

Kipro Štreimikio nuotr./Rūta Meilutytė Paryžiaus olimpinių žaidynių pusfinalyje
Kipro Štreimikio nuotr./Rūta Meilutytė Paryžiaus olimpinių žaidynių pusfinalyje

– Kokių išvadų priėjote reflektuodami Rūtos pasirodymą olimpinėse žaidynėse Paryžiuje?

– Pasirengimo stoka. Galbūt šiek tiek suklydome, nedalyvavę varžybose iki Paryžiaus žaidynių. Aišku, tam buvo priežasčių (vasario pabaigoje R.Meilutytei buvo atlikta pėdos operacija, paskui sekė reabilitacija).

Gaila, kad rimtai nesudalyvavome varžybose Romoje prieš žaidynes (Italijos sostinėje R.Meilutytė 100 m krūtine rungtį praleido dėl ligos, o 50 m plaukė neatsigavusi). Galbūt startų Romoje atveju Rūta būtų geriau supratusi, kokios yra sportinės formos, tuomet būtume kitaip pasitreniravę per likusį laiką iki olimpinių žaidynių.

Manau, kad pasirodymas Paryžiuje buvo atveriantis akis. Vis dėlto pasirengimo reikia ir jo reikia daugiau nei buvo prieš olimpines žaidynes.

– Ar tai reiškia, kad kažkiek keisite treniruočių apimtis ar intensyvumą? Ar tai turėtų likti pagal Rūtos vidinį jausmą, kaip buvo pastaraisiais metais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas