Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Rūtos Meilutytės įspūdingų rezultatų jos trenerė ramina: „Neturėkime iliuzijų“

Geriems treniruotis nereikia? Be rimtų pratybų į varžybas po trejų metų pertraukos sugrįžusi Rūta Meilutytė privertė pakelti antakius plaukimo specialistus savo rezultatais Lietuvos plaukimo čempionate Klaipėdoje. Kaip vertinti jos sugrįžimą ir ko tikėtis toliau?
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Algirdo Kubaičio / 15min nuotr.

Pasikeitusi, bet tokia pat greita Rūta Meilutytė pasirodė plaukimo varžybose Klaipėdoje ir iškart nustebino ypatingais rezultatais.

Regis, treji metai be varžybų pralėkė nepastebėti 24 metų kaunietei, kuri buvo paskelbusi apie karjeros pabaigą 2019 metų gegužę.

Per tą laiką sutiksėjo dvejų metų diskvalifikacija dėl praleistų trijų dopingo testų, R.Meilutytė tyliai slydo per gyvenimą Kaune be interviu ir pasirodymų viešumoje, kol pradėjo plaukioti savo malonumui, o galiausiai įšoko į baseiną per Lietuvos pirmenybes 25 metrų plaukime praėjusį savaitgalį.

Klaipėdoje jos rezultatai privertė aiktelėti.

„Visiems buvo staigmena, kai išvydome Rūtą starto protokoluose, – pripažino buvęs Europos plaukimų pirmenybių prizininkas Vytautas Janušaitis. – Būta abejonių, bet ji atvyko ir startavo – talentas yra talentas, tuo darkart neleido abejoti. Buvo aišku, kad ji treniravosi nereguliariai, bet plaukiant po kelis kartus per savaitę rodyti tokius rezultatus yra fantastika. Tikėkimės, kad rezultatai bus impulsas ir motyvacijai jai pačiai pasidžiaugti ir toliau džiuginti save ir kitus.“

VIDEO: Rūta Meilutytė: „Smagu vėl varžytis, nors buvo jauduliukas“

Savo stipriausioje rungtyje – 50 m krūtine – R.Meilutytė įveikė nuotolį per 29,33 sek., o toks rezultatas savaime nubrėžė paralelę į šiuo metu Abu Dabio 25 metrų baseine vykstantį pasaulio plaukimo čempionatą.

Perkėlus Rūtos rezultatą ten, ji būtų laimėjusi auksą.

Abu Dabyje planetos čempione tapusiai Izraelio atstovei Anastasiai Gorbenko titulą atnešė viena šimtąja sekundės prastesnis laikas (29,34 sek.). Sidabrą pelniusi Italijos plaukimo vunderkindė Benedetta Pilato, kuri pernai būdama 15-os metų pakartojo R.Meilutytei tebepriklausantį šios rungties Europos rekordą, penktadienį plaukė per 29,50 sek.

Suprasti akimirksniu

  • Geriausi 2021 metų rezultatai plaukiant 50 metrų krūtine 25 m baseine:
  • Alia Atkinson (Jamaika) - 28,56
  • Alia Atkinson (Jamaika) - 28,64
  • Lilly King (JAV) - 28,77

Taip, Abu Dabyje trūko kai kurių elitinių plaukikių – pasaulio rekordininkė Lilly King, olimpinė čempionė Tatjana Schoenmaker, ilgametė Rūtos varžovė Julija Jefimova neatvyko į pasaulio čempionatą. Dar trys pajėgios plaukikės – pasaulio rekordininkė Alia Atkinson, šio sezono geriausio rezultato (29,09 sek.) autorė Arinanna Castiglioni buvo diskvalifikuotos pakeliui į finalą.

Tačiau ir R.Meilutytė Klaipėdoje startavo nesirengusi varžyboms, kaip anksčiau.

VIDEO: Rūtos Meilutytės plaukimas 100 metrų krūtine rungtyje

Tai jai nesukliudė pagerinti vieną Lietuvos rekordą – plaukdama laisvuoju stiliumi, kuris jai būdavo antrasis pagal stiprumą plaukimo būdas po plaukimo krūtine, 50 metrų ji įveikė per 24,64 sek. ir ženkliai pagerino savo 2013 metų rezultatą (24,95 sek.). Planetos pirmenybėse nestipriausioje sau rungtyje ji su tokiu rezultatu būtų 19-a atrankoje.

100 metrų krūtine rungtyje, kurioje yra pelniusi aukso medalį Londono olimpinėse žaidynėse ir iki šiol valdo 2013 metais pasiektą pasaulio rekordą (1 min. 2,36 sek.), R.Meilutytė Klaipėdoje plaukė per 1 min. 5,23 sek.

Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

Pasaulio čempionate šios rungties finalas vyko pirmadienį vakare, kai ten pirmą kartą per karjerą pasirodė ir septintą vietą užėmė 19-metė Kotryna Teterevkova, o pusfinalyje toks Rūtos rezultatas būtų lėmęs 12 vietą.

„Stebėjau čempionato Klaipėdoje transliacijas, mačiau, kad plaukimo technika, startas, posūkis – viskas labai aukšto lygio, slinkimas vandenyje ir pojūtis – taip pat labai gerai. Tiesa, 50 metrų distancija yra trumpa, vasarai reikėtų įdėti daugiau darbo, jei rengtųsi plaukti ilgesniame 50 metrų baseine, – analizavo V.Janušaitis. – Ji niekada nebuvo Coliukės sudėjimo, bet dabar susidariau įspūdį, kad kūnas pailsėjo, galva pailsėjo.

Galva yra ne mažiau svarbu, nes yra milijonai pavyzdžių, kad gali stengtis ir sportuoti, bet jei neatlaikai psichologinės įtampos, viskas gali virsti niekuo. Lietuvos čempionate mažiau tokio pat lygio varžovių, bet jei pats keli sau aukštus tikslus, gali pasiekti aukštus rezultatus. Buvo matyti, kad Rūta susikaupė startams, buvo jauduliukas, bet jis buvo sveikas, reikalingas varžyboms.“

V.Janušaičio nuomone, 24 metai yra pats tas, siekiant aukščiausių rezultatų plaukime.

Šiuo metu plaukiant krūtine tarp lyderių pasaulyje yra ir 16-metė italė B.Pilato, ir dukart už ją vyresnė 33 metų jamaikietė A.Atkinson.

„Amžius plaukti jai dabar labai tinkamas. Pavyzdžiui, aš net ir labai norėdamas sugrįžti į plaukimą, to negalėčiau padaryti – 40-ies metų tai jau neįmanoma. Michaelas Phelpsas buvo padaręs kelerių metų pertrauką po Londono žaidynių, bet sugebėjo sugrįžti – amerikietis nebebuvo čempionas visose rungtyse, bet jo motyvacija buvo aukščiausio lygio ir jis papildė trofėjų kolekciją. Kita plaukimo legenda Ianas Thorpe bandė sugrįžti po dešimties metų pertraukos, bet Australijos pirmenybėse liko be finalo ir nepateko į estafečių komandą – tai buvo visiškas fiasko, kūnas nebeleido jam plaukti taip greitai, kaip anksčiau.

„Scanpix“ nuotr./Michaelas Phelpsas
„Scanpix“ nuotr./Michaelas Phelpsas

Būdama 24-erių Rūta turi visas galimybes. Tai – fantastiškas amžius, pats aukso viduriukas. Vis dėlto manau, kad visuomenė neturėtų sukelti didelių lūkesčių, nors rezultatai ir rodo, kad ji gali plaukti elite.“

Regis, didelių lūkesčių neturi ir R.Meilutytės trenerė Kaune Rasa Duškinienė.

Kaip reikėtų vertinti Rūtos rezultatus, pasirengimą ir ateitį – apie tai 15min kalbėjosi su pastaruoju metu Kaune ją treniruojančią plaukimo specialiste.

Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė ir Rasa Duškinienė
Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė ir Rasa Duškinienė

– Trenere, Rūta Meilutytė nustebino ne tik savo sprendimu sugrįžti, bet ir aukštais rezultatais be išskirtinių treniruočių. Ką jums sako Rūtos rezultatai Klaipėdoje?

– Jie tikrai labai geri, žinant visą situaciją.

Matydama, kiek ir kaip ji treniravosi baseine, darkart supratau, koks tai talentingas žmogus. Per tiek mažai laiko ji gali nuveikti tiek daug.

Ji iš tiesų treniravosi tik kelis kartus per savaitę, po labai nedaug ir dažnai plaukė tiesiog savo malonumui. Niekas jos nespaudė, nebandė kažko taisyti ar koreguoti. Ji treniravosi tiek, kiek pati norėjo, kiek jautė.

– Turbūt nesuklysiu sakydamas, kad įprastai elitinis plaukikas treniruojasi po 10-12 kartų per savaitę. Ne tik pratybų skaičiumi, bet ir nuplauktais kilometrais tai būna kelis kartus daugiau nei plaukė Rūta?

– Taip, visiškai teisingai. Aš neskaičiavau tiksliai jos nuplauktų kilometrų, bet per dieną tai būdavo 2-3 kilometrai. Tai nėra daug.

Per tą laikotarpį buvo paprastesnių treniruočių, buvo ir tokių, kai ji plaukdavo stipriau, kai ją paskatindavau ir pasiūlydavau pabandyti. Kartais priimdavo ne su ypač dideliu noru, su tam tikru nepasitikėjimu, bet tardavo: gerai, pabandysiu.

Tad stiprių treniruočių buvo, bet jos vykdavo trumpai. Pati nesitikėjau jokių rezultatų.

– Vis dėlto jie nustebino, o plaukiant 50 metrų krūtine ji tokiu rezultatu net būtų laimėjusi auksą pasaulio čempionate.

– Ji iš prigimties yra stipri sprinterė, visas jos kūnas yra skirtas sprintui. 50 metrų – tokia distancija, kai tiek įdirbio būtų užtekę, kad taptų pasaulio čempione. Tai darsyk parodo, kad Rūta yra be galo talentingas žmogus. Galbūt atėjo ir branda, tam tikras pikas – kalbu ne tik apie sportinę, bet ir psichologinę dalį.

Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

– Kaip pasikeitė Rūta per šią karjeros pertrauką?

– Iki šiol aš mažai su ja bendraudavau, tad negaliu pasakyti, kokia ji buvo anksčiau. Taip, mes pasisveikindavome, trumpai pasišnekėdavome, bet artimo kontakto iki šio neturėjome.

Manau, kad ji turi dar daug abejonių. Sudėtinga jas nubraukti, galbūt dar liko dalykų, kurie anksčiau keldavo nerimą. Kita vertus, žmogus bręsta, dabar, būnant 24-erių metų, galbūt jau lengviau susitvarkyti viduje.

– Tokiame amžiuje keičiasi ir žmogaus kūnas, kaip Rūta pasikeitė jūsų akimis?

– Ji mažiau sportuoja, daug mažiau, tad natūralu, kad kūnas kiek kitoks nei anksčiau. Bet jis lieka tvirtas, jos raumenynas lieka ryškus net ir turint mažai treniruočių. Tai – jos fenomenas. Ji nebėra 16-metė, tai natūralu, kad kūnas keičiasi. Tačiau, manau, kad ji pasikeitė nedaug. Gamta tikrai yra ją apdovanojusi.

Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

– Ar tai, kad Rūta net pagerino 50 m laisvuoju stiliumi savo rekordą, rodo, kad po pertraukos ji yra dar stipresnė?

– Kiek sunku komentuoti, nes esu turėjusi mažai reikalų su Rūta anksčiau. Sunku giliai analizuoti.

Žmogiškai svarstydama bandau rasti priežastį – vis dėlto ateina kita branda, kita jėga.

Bet visa tai eina iš prigimties. Matyt, tiek jai užtenka. Yra pavyzdžių, kad vyresni sportininkai nesitreniruoja tiek daug, bet tai daro intensyviau. Tai – plaukimo specifika, sprinteriams taikoma kitokia treniruočių metodika nei ilgų nuotolių plaukikams.

Tačiau faktas, kad ir jie turi sportuoti, negali tiesiog sėdėti ant sofos.

– 100 metrų distancijoje reikalinga daugiau ištvermės, daugiau treniruočių?

– Tikrai taip. 50 metrų rungtims užtenka, bet 100 metrų distancijoms reikalinga daugiau treniruočių, jei nori plaukti 100 metrų finale.

Be to, Klaipėdoje ji nejautė tokios įtampos, tokios atsakomybės. Kaip pati sakė, į viską žiūrėjo nelabai rimtai. Nuvažiavus į pasaulio čempionatą, prisidėtų įtampa dėl atsakomybės. Nebūna paprasta ją nusimesti, kad ir kiek bebūtum pasirengęs, vis tiek ji jaustųsi.

Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Algirdo Kubaičio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

– Kaip žvelgiate į ateitį – ar laukiate Rūtos treniruotėje vėl šiandien ar ryt?

– Negalvoju apie tai. Klaipėdoje mes išsiskyrėme, trumpai sutarusios: „Tai susirašysime“. Taip kol kas ir liko. Negalvoju apie ateitį, turbūt ir jai pačiai reikia laiko susidėlioti, ką reiškia plaukimas, ką reiškia varžybos. Duokime jai laiko.

Pati negalvoju, kada ji paskambins, ar parašys. Bus, kaip bus. Neturėkime daug iliuzijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas