Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Meilutytės treneris apie darbą su čempione: „Žinojau, į ką įsivėliau“

Pavasarį Rūtos Meilutytės treneriu tapęs buvęs plaukikas Tadas Duškinas kartu su auklėtine nuskynė pirmąjį bendro darbo vaisių – 26-erių kaunietė antradienį tapo pasaulio čempione 100 m krūtine rungtyje. Dabar greičiausios pasaulio plaukikės treneris pasidalino mintimis apie darbą su Londono olimpine čempione.
Tadas Duškinas ir Rūta Meilutytė
Tadas Duškinas ir Rūta Meilutytė / Stopkadras ir Scanpix nuotr.

Fukuokoje (Japonija) lygių kol kas nerandanti R.Meilutytė po 10 metų pauzės susigrąžino pasaulio čempionės vardą olimpinėje rungtyje, o savaitgalį sieks apginti ir planetos čempionės titulą perpus trumpesnėje distancijoje.

Nuo pavasario ji dirba su buvusiu komandos draugu Lietuvos rinktinėje, 29-erių T.Duškinu, kuris R.Meilutytės trenerio pozicijoje pakeitė Žilviną Ovsiuką.

„Visada buvo malonu vaikščioti su šortais ir tapkėm, tai norėjau, kad mano kasdieniame darbe taip ir būtų – nereikėtų vaikščioti su kostiumu, nepatogiais batais“, – kalbėdamas su „LTU Aquatics“ apie startą trenerio darbe juokėsi plaukikas.

Prieš ketverius metus karjerą baigęs T.Duškinas patirties trenerio darbui sėmėsi įvairiais būdais – tiek iš trenerės mamos Rasos Duškinienės, tiek mokydamasis užsienyje.

„Tiek iš literatūros, tiek iš kitų trenerių. Visur buvau. Buvau ir Amerikoje, iš (Michaelo) Phelpso trenerio daug pasisėmiau, iš mamos, kuri trenerė jau daug metų. Vengrijoje gyvenau porą metų, ten truputėlį žinių pasisėmiau. Amerikoje studijavau ir plaukiau Arizonos valstybiniame universitete“, – pasakojo T.Duškinas.

Gavau pavasarį žinutę: „gal norėtum mane patreniruoti?“

R.Meilutytės treneriu jis tapo kiek netikėtai.

„Tas įvyko dėl to, kad tuometinis rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas persikėlė iš Kauno į Vilnių. Rūta nelabai turėjo žmogaus Kaune, kuriuo galėtų pasitikėti, nuoširdžiai pasikalbėti apie asmeninius dalykus ir pasitikėtų iš profesinės pusės. Gavau pavasarį žinutę: „gal norėtum mane patreniruoti?“ Su tokia nuostaba susidėliojome darbo taisykles, nes buvimas ir draugu, ir treneriu gali būti labai sudėtingas. Nesinorėjo nei aukoti draugystės, nei kažkaip prastai atlikti darbą. Teko priimti kompromisus tiek man, tiek jai, bet viskas, kaip matome, gavosi gerai“, – pasakojo Rūtos treneris.

Daugkartinė pasaulio čempionė per karjerą yra dirbusi su ne vienu treneriu – karjeros pradžioje ją treniravo britas Jonas Ruddas, vėliau ją treniravo Paulius Andrijauskas, amerikietis Dave'as Salo.

nuotr. Dariaus Kibirkščio/LPF/Rūta Meilutytė
nuotr. Dariaus Kibirkščio/LPF/Rūta Meilutytė

Ar sunku dirbti su viena geriausių pasaulio plaukikių?

„Žinojau, į ką įsivėliau. Žinojau, kad bus iššūkių ir bus nuotykis. Nepasakyčiau, kad sunku. Būna tokių sudėtingesnių momentų, kai neturiu atsakymų į jos klausimą ar problemą, tai lieku nežinioje. Bet šiaip malonumas. Maloniai sutariame, esame draugai eilę metų. Visai smagi aplinka“, – sakė T.Duškinas.

Jis buvo paklaustas, kaip padeda auklėtinei susitvarkyti su stresu?

„Stengiuosi neperteikti to streso, kurį pats jaučiu, nes sportininkas tą mato, tą stresą pats perima ir gaunasi labai nesveika aplinka, kur stresuoja ir treneris, ir sportininkas, abu dreba. Reikia išlikti ramiam. Taip mes vienas kitu ir pasitikime – aš pasitikiu ja, kad ji atliks savo darbą, o aš atliksiu savo darbą“, – pasakojo 29-erių buvęs plaukikas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tadas Duškinas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Tadas Duškinas

R.Meilutytei 100 m krūtine rungtyje Fukuokoje nebuvo prognozuojamas auksas – jai „SwimSwam“ svetainė piešė vos šeštą vietą. O ar jos treneriui buvo netikėtas toks Rūtos dominavimas Japonijos miesto baseine?

„Aš taip tyliai tikėjausi kažko tokio, nes mačiau jos rezultatus prieš kelias savaites. Niekam nesakydamas, tyliai svajodamas gal ir galvojau, kad čia kažkas gali būti gero, bet neleidau toms mintims manęs apimti. Žinojau, kokiais rezultatais jį praplaukė keliose pastarosiose varžybose, nesinorėjo labai įsisvaigti, kad gali būti žiauriai gerai. Bet po rytinio plaukimo viskas buvo aišku“, – sakė T.Duškinas.

Jis pasidalino mintimis ir apie Fukuokoje vykstantį pasaulio vandens sporto šakų čempionatą. Anot R.Meilutytės trenerių, varžybos suorganizuotos gerai, bet ne viskas išpildyta iki galo.

„Japonai truputėlį nuvylė. Atrodo, viskas turėtų būti sudėliota pagal taisykles, bet keli dalykai buvo visiškai pamiršti. Tarkime, treniruočių salė. Nėra jokios oficialios treniruočių salės. Jau ir mes su Rūta, ir kiti sportininkai einame per gatvę nuo viešbučio, į privačią sporto salę, ten mokame pinigus ir sportuojame. Salės neturėjimas nėra mažmožis, tai didelis dalykas. Bet pačios varžybos suorganizuotos gerai, baseinai geri, atmosfera gera – viskas normaliai“, – pasakojo T.Duškinas.

R.Meilutytė į Fukuokos baseiną grįš šeštadienį – anksti ryte ji dalyvaus 50 m plaukimo krūtine atrankos varžybose.

VIDEO: Tadas Duškinas – apie treniravimą ir darbą su pasaulio čempione

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas