Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusai traukia į Tokiją – kitu pavadinimu, bet su naujomis dopingo dėmėmis

Šią savaitę prasidedančiose Tokijo olimpinėse žaidynėse Rusija varžysis kitu pavadinimu. Nuo Sočio olimpinių žaidynių lydintis dopingo šleifas lemia, kad liepos 23 dieną prasidėsiančiose žaidynėse Rusijos sportininkai varžysis po ROK ženklu.
Rusijos olimpiečiai
Rusijos olimpiečiai / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos transformacija

Šį kartą tai nebus Rusija ar olimpiniai sportininkai iš Rusijos. Tokijo olimpinėse žaidynėse Rusijos komanda startuos po Rusijos olimpinio komiteto (ROK) sutrumpinimu.

Oficialiai sportininkai atstovaus ne savo šaliai, o ROK, kadangi Rusijos pavadinimas, vėliava ir himnas yra draudžiami. Kritikai pabrėžia, kad bus sunku pastebėti skirtumą, nes Rusijos komandos dėvės aprangas su nacionalinėmis spalvomis.

Rusijos raudona, balta ir mėlyna spalvos lieka ant aprangos, spalvos net sudėliotos taip, kad primintų valstybinę vėliavą. Tačiau žodis „Rusija“, vėliava ar kiti nacionaliniai simboliai nėra leistini. Dailiojo plaukimo komandos atstovų teigimu, sportininkėms neleista dėvėti kostiumų su meškos piešiniu.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpinė apranga
„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpinė apranga

Oficialiuose olimpiniuose dokumentuose ir televizijos grafikoje Rusijos rezultatai bus priskiriami „ROK“, bet nebus rašomas pilnas pavadinimas – Rusijos olimpinis komitetas. Aukso medalininkų garbei vietoj šalies himno bus atliekamas rusų kompozitoriaus Čaikovskio kūrinys.

Beveik viso pajėgumo

Nepaisant pavadinimo pakeitimo, olimpinėse žaidynėse Rusija turės beveik pilno pajėgumo komandą.

2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ir 2018 m. Pjongčango žiemos žaidynėse rusų olimpiečių sudėtys buvo labiau išretintos.

Šį kartą apribojimai Rusijos rinktinei nustatyti tik lengvojoje ir sunkiojoje atletikoje. Tai dvi sporto šakos, kuriose pastarosiose olimpinėse žaidynėse nustatyta daugiausia dopingo atvejų – iš Rusijos ir kitų šalių.

Rusijos atstovai turėjo išsirinkti 10-ies lengvaatlečių komandą, bet ji nėra bet kokia – tarp atletų yra net trys pasaulio čempionai, tarp jų ir Marija Lasickienė.

„Scanpix“ nuotr./Marija Lasickienė
„Scanpix“ nuotr./Marija Lasickienė

Rusija į Tokiją siunčia daugiau nei 330 sportininkų, o tikslus skaičius vis dar nežinomas dėl neaiškios situacijos su irklavimo komanda.

Lyginant su 2016 metais, tai maždaug 50 sportininkų daugiau nei tuomet, kai su dopingu susiję ribojimai skaudžiau paveikė įvairias sporto šakas. Tačiau nuo tada, kai 1991 m. skilo Sovietų Sąjunga, iki Rio de Žaneiro ir Tokijo žaidynių rusų sportininkų visada būdavo daugiau.

Tokijuje Rusijos rinktinei atstovaus įvairaus amžiaus atletai – nuo 16-metės gimnastės Viktorijos Listunovos iki 56 metų jojikės Inesos Merkulovos.

ROK komanda pretenduoja užimti trečią vietą medalių rikiuotėje, o aukso apdovanojimų laukiama įprastai stipriausiose Rusijos sporto šakose, tokiose kaip – gimnastika, dailusis plaukimas, imtynės, fechtavimasis ir dziudo.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpiečiai
„Scanpix“ nuotr./Rusijos olimpiečiai

Tik Rusijos lengvosios atletikos sportininkams teko atlikti specialų dopingo vartojimo patikrinimą. Pasaulio lengvosios atletikos federacija yra įvedusi savas sankcijas Rusijai. Tad į Tokijo žaidynes galėjo patekti specialius reikalavimus įvykdę sportininkai.

Sunkioji atletika turi savo dopingo sankcijų sistemą, ribojančią komandų dydį pagal praeities nusižengimus. Rusija į Tokiją kelti štangų gali deleguoti tik po vieną vyrą ir moterį. Tačiau ji išvengia tiesioginių olimpinių draudimų, taikomų didžiausiems pažeidėjams, tokiems kaip Tailandas ir Rumunija.

Ginčai dėl dopingo

Naujausias Rusijos vardo ir įvaizdžio taisykles pernai nustatė Sporto Arbitražas (CAS).

Sankcijos Rusijai yra skiriamos ne tik dėl dopingo atvejų, bet ir dėl jų dangstymo.

Kai 2019 m. Rusija taisė santykius su Pasaulio antidopingo agentūra (WADA), leisdama jai susipažinti su Maskvos antidopingo laboratorijos bylomis, WADA tyrėjai pastebėjo keistų duomenų neatitikimų. Buvo ištrinti įrodymai ir pridėta apgaulinga informacija, įskaitant netikrus pranešimus, skirtus suteršti buvusio WADA laboratorijos direktoriaus Grigorijaus Rodčenkovo vardą.

WADA teigė, kad pakeitimai buvo atlikti tuo metu, kai laboratoriją uždarė Rusijos teisėsaugos institucija. Rusija neigė neteisėtus veiksmus.

Galiausiai CAS sprendimas buvo vertinamas kaip dalinė pergalė Rusijoje, kuriai pradinė ketverių metų sankcija buvo sumažinta iki dvejų. Tai kritikavo kai kurie antidopingo veikėjai, norėję neutralių spalvų uniformų žaidynėse ir griežtesnio patikrinimo, kad įtariamieji dėl dopingo negalėtų varžytis.

Nauji atvejai

Rusija sugrįžo į CAS prieš pat Tokijo olimpines žaidynes, tik mažesniu mastu lyginant su didžiausiomis teisinėmis kovomis, vykusiomis nuo 2016 m. ir 2018 metų.

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) laikinai diskvalifikavo plaukikus Aleksandrą Kudaševą ir Veroniką Andrusenką dėl WADA atlikto Maskvos laboratorijos duomenų tyrimo įrodymų. Tačiau sekmadienį CAS leido abiem plaukikams varžytis Tokijo žaidynėse.

Praėjusią savaitę Rusija iš Tokijo komandos turėjo patraukti du irkluotojus po to, kai paaiškėjo, kad birželio mėnesį jų abiejų testo rezultatai buvo teigiami – rasta meldoniumo.

Tai paskatino Rusiją pasitraukti iš vyrų keturviečių valčių varžybų, kuriose galimybė startuoti paskutinę minutę atiteko Lietuvai – mūsų keturi vyrai užims rusų keturvietės vietą Tokijo žaidynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito