Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta Meilutytė: „Tą vakarą jaudinausi kur kas labiau nei įprastai“

Sulaukus pilnametystės Lietuvos plaukimo deimantą pasitiko egzaminų maratonas. Prieš kelis mėnesius Rūta Meilutytė labai džiaugėsi savo rankose laikydama vairuotojo pažymėjimą, o šiuo metu Rusijoje yra priversta laikyti dar vieną labai sudėtingą testą.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / „Scanpix“/„LaPresse“ nuotr.

Sportininkės treneris Jonas Ruddas neslepia, kad laimėti aukso medalį pagrindinės varžovės teritorijoje yra be galo sunku.

„Šiame čempionate daroma viskas, kad šeimininkų sportininkai pasirodytų kuo geriau. Net diskvalifikacijos yra sumažinamos specialiai tam, kad jie galėtų varžytis su kitais. Turime išties unikalią situaciją, kai sportininkui specialiai skiriama kur kas trumpesnė bausmė ir leidžiama reabilituotis savų žiūrovų akivaizdoje. Nemanau, kad tai teisinga, tačiau žinau, kad po viso to Rūta bus dar stipresnė. Didžiuojuosi savo auklėtine“, – apie 16 mėnesių trukusią rusės Julijos Jefimovos diskvalifikaciją 15min.lt kalbėjo J.Ruddas.

Įprastai draudžiamais preparatais susitepę sportininkai diskvalifikuojami dvejiems metams, tačiau su Tarptautine plaukimo federacija (FINA) meiliai besibičiuliaujantiems įtakingiems Rusijos sporto funkcionieriams trečdalį J.Jefimovos bausmės laiko pavyko „nukirpti“.

R.Meilutytė pritaria savo treneriui ir pripažįsta, kad atlaikyti tą milžinišką spaudimą, kuris slegia jos pečius šį kartą Kazanėje vykstančiame planetos čempionate yra kur kas sunkiau nei įprastai. „Plymouth Leander“ auklėtinei nepavyko iškovoti aukso plaukiant 100 m distanciją, tačiau atsigriebti kaunietė žada savaitgalį, kai sportininkėms teks įveikti dvigubai trumpesnį nuotolį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova

„Tai buvo nepaprastai sunkus ir daug jėgų, ypač emocinių, pareikalavęs finalas. Tą puikiai parodo ir rezultatas. Jei būčiau plaukus bent jau kaip pusfinalyje, to būtų užtekę iškovoti aukso medalį“, – kalbėjo plaukikė.

50 m plaukimo krūtine varžybos prasidės šeštadienį ryte, tad turėdama keletą laisvų dienų R.Meilutytė sutiko susitikti su 15min.lt ir pasikalbėti apie paskutiniuose metruose išsprūdusį auksą, psichologinį spaudimą ir bendravimo su Lietuvos ir užsienio žiniasklaida ypatumus.

– Atrodė, kad stovint ant apdovanojimų pakylos ir pozuojant su sidabro medaliu šypsotis buvo nelengva. Kaip buvo iš tikrųjų ir ar pavyko lengvai tą vakarą užmigti? – paklausėme sportininkės.

– Rezultatas nebuvo toks, kokio tikėjausi, tad ir nuotaika buvo ne ypač gera, bet džiaugiuosi, kad nemiga nekankino ir išsimiegoti pavyko puikiai. Stengiuosi į visa tai žiūrėti pozityviai. Reikia nesižvalgyti atgal ir kuo geriau pasiruošti ateinančiam startui.

– Aistroms aprimus, galbūt jau turėjote laiko apmąstyti antroje distancijos dalyje padarytas klaidas? Kokios jos buvo?

Jautėsi susikaustymas, jaudulys, pernelyg didelis noras – visa tai ir pakišo koją.

– Tiesą pasakius, su treneriu išsamios analizės dar nedarėme, tačiau man ir pačiai viskas aišku. Turbūt pernelyg stipriai norėjau laimėti. Jautėsi susikaustymas, jaudulys, pernelyg didelis noras – visa tai ir pakišo koją. Tą vakarą jaudinausi kur kas labiau nei įprastai. Distancijos nepavyko pabaigti taip, kaip norėčiau ir galiu, paskutiniuose metruose tiesiog „užsimaliau“ (šypsosi).

Paskutiniai metrai tikrai buvo labai sunkūs. Mačiau, kad Julija grėsmingai artėja. Akivaizdu, kad padariau klaidų, tik dar sunku pasakyti kokių, manau, kad pernelyg jaudinausi.

Pasirodant arenoje šeimininkams tribūnos pratrūksta trigubai galingesnėmis ovacijomis – tai šiek tiek išmuša iš vėžių. 

– Ar auksą iškovoti Rusijoje, pagrindinės varžovės teritorijoje, yra sunkiau nei kur nors kitur?

– Turbūt reikėtų sakyti, kad nei sunkiau, nei lengviau, juk baseinas visur toks pats. Aišku, ta atmosfera daro savo. Rusai labai stipriai palaiko savo plaukikus. Pasirodant arenoje šeimininkams tribūnos pratrūksta trigubai galingesnėmis ovacijomis – tai šiek tiek išmuša iš vėžių. Tačiau stengiuosi visa tai panaudoti kaip motyvaciją, pasiimti tik teigiamas emocijas.

Rusai labai pasistengė ir čempionatą surengė tikrai puikiai. Smagu čia būti, žmonės paslaugūs, jokių priekaištų neturiu. Džiaugiuosi, jog tribūnose yra ir nemažai mūsų šalies sirgalių. Jaučiu visų lietuvių palaikymą ir esu už tai labai dėkinga.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio čempionato pusfinalyje
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė pasaulio čempionato pusfinalyje

– Prieš čempionatą Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Emilis Vaitkaitis užsiminė, kad Kazanėje mūsų delegacijos atstovai stengsis sportininkams skirti ypatingą dėmesį ir apsaugoti nuo bet kokių įmanomų „netikėtumų“. Jaučiate, kad tų atsargumo saugiklių vykstant šioms pirmenybėms tenka įjungti daugiau?

– Žiūrėti, ką valgai, neimti to paties buteliuko, kurį padėjai – tai elementarios taisyklės, kurių stengiuosi laikytis visada. Nesvarbu, ar pasaulio čempionatas vyksta Kazanėje, ar Barselonoje – tokių didžiųjų sporto renginių metu į šiuos dalykus visuomet žiūriu atidžiau.

Manau, jog Lietuvoje ši tema yra ir taip labai stipriai suaštrinta, todėl nenoriu burbulo dar labiau išpūsti.

– Šiame čempionate dar liko neolimpinis 50 metrų nuotolis, tačiau po antradienio finalo užsiminėte, kad visgi svarbiausias tikslas yra kitąmet vykstančios Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės. Ar tai reiškia, kad Kazanėje esminis startas buvo būtent 100 m distancija?

– Žinoma, 100 m visada buvo ir bus svarbiausia mano rungtis, tačiau dabar laikrodžio jau neatsuksi. Tikėjausi geriau, tad natūralu, kad nusivylimas jaučiasi. Dabar belieka iš visos šios istorijos pasimokyti ir pasiimti dalykus, kurie pravers ateityje. Likusias kelias dienas savo dėmesį skirsiu 50 m plaukimui, tačiau visą savo pasirengimą projektuojame orientuodami į po metų vykstančią Rio olimpiadą.

– Iki olimpinių žaidynių Brazilijoje lieka lygiai metai. Kokie prisiminimai užplūsta prisiminus pirmąją savo olimpiadą Londone?

– Prisiminimai nuostabūs, net sunku suvokti, kad treji metai prabėgo taip greitai. Su nekantrumu laukiu kitos vasaros startų. Brazilijoje bus tikrai labai įdomu.

Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė

– Kalbėdama su Lietuvos žiniasklaida apie J.Jefimovą ir dopingo skandalą dažniausiai išliekate korektiška ir šios temos dažniausiai neaštrinate. Ar skiriasi bendravimas šiuo klausimu su užsienio ir mūsų šalies žurnalistais?

– Manau, jog Lietuvoje ši tema yra ir taip labai stipriai suaštrinta, todėl nenoriu burbulo dar labiau išpūsti. Kalbėdama su užsienio žurnalistais išvis stengiuosi atsiriboti nuo klausimų apie Juliją ir pasilieku savo nuomonę sau. Ir dažniausia man tai pavyksta.

Tai buvo pirmoji 15min.lt interviu su R.Meilutyte dalis iš Kazanės. Antroje Rūta papasakos apie savo laisvalaikį, iššūkius sulaukus pilnametystės, būsimas studijas bei muziką, kuri skamba ausinėse, kai sportininkė žengia į areną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas