Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rūtos finalo varžovės: nustebusios italės ir skendimo siaubą patyrusi britė

Trečiadienio vakarą 50 m krūtine finalą pasitinkanti Rūta Meilutytė savo stulbinamu greičiu pusfinalyje nustebino savo rimčiausias varžoves, tarp kurių yra ir pasaulio rekordininkė, ir likimo smūgių patyrusi britė.
Pusfinalyje greičiausiai plaukė R.Meilutytė (viduryje), B.Pilato (kairėje) ir I.Clark (dešinėje).
Pusfinalyje greičiausiai plaukė R.Meilutytė (viduryje), B.Pilato (kairėje) ir I.Clark (dešinėje). / „Scanpix“ nuotr.

Didingo grožio „Foro Italico“ sporto komplekse Romoje plaukimo Europos čempionate tiksi paskutinė diena, liko vienintelis lietuviams rūpimas startas – 50 m krūtine finalas, kuriame viena favoričių yra Rūta Meilutytė.

Suprasti akimirksniu

  • 50 m krūtine finalas trečiadienį – 19.05 Lietuvos laiku

Antradienį nepaisant prieš startą įvykusių nesklandumų, 25 metų kaunietė maloniai nustebino įspūdingu rezultatu pusfinalyje – 29,44 – sek., kai pagerino savo 2013 metų Lietuvos rekordą, tuo metu buvusį ir pasaulio rekordu.

Pasiekusi ketvirtą geriausią laiką per visą 50 m krūtine rungties istoriją, finale trečiadienio vakarą R.Meilutytė susitiks su plaukike, kuriai priklauso du patys greičiausiai plaukimai šioje sprinto rungtyje.

Suprasti akimirksniu: greičiausi 50 m krūtine plaukimai

  • Benedetta Pilato (Italija) – 29,30 sek. (2021 m)
  • Benedetta Pilato (Italija) – 29,35 sek. (2021 m)
  • Lilly King (JAV) – 29,40 sek. (2017 m)
  • Rūta Meilutytė (Lietuva) – 29,44 sek. (2022 m)
  • Rūta Meilutytė (Lietuva) – 29,48 sek. (2013 m)
  • Benedetta Pilato (Italija) – 29,50 sek. (2021 m)
  • Julija Jefimova (Rusija) – 29,52 sek. (2013 m)

Benedetta Pilato pernai, dar būdama 16-os, plaukė per 29,30 sek. ir 29,35 sek., bet šiemet birželį pasaulio čempionate Budapešte auksą iš pasaulio rekordininkės paveržė R.Meilutytė.

Šiame Europos čempionate auksą 100 m krūtine laimėjusi B.Pilato plaukė greičiau už Rūtą ir 50 m atrankoje, bet pusfinalyje jau R.Meilutytė išgąsdino varžoves įspūdingu plaukimu.

„Nežinau, galbūt“, – paklausta, ar galėjo išgąsdinti varžoves prieš finalą, susimąstė Lietuvos plaukikė.

Italijos plaukikėms ir specialistams lietuvės greitis buvo netikėtas.

„Benedetta Pilato ir Ariana Castiglioni pateko į 50 m krūtine finalą, bet Rūta Meilutytė gąsdina“, – skelbė oasport.it antraštė.

„Nesitikėjau tokio rezultato iš Rūtos, – pripažino ir B.Pilato, plaukusi per 29,85 sek., įtikinamai laimėjusi pirmą pusfinalio plaukimą, bet likusi antra pusfinalyje, beveik pusę sekundės atsilikusi nuo lietuvės. – Tačiau viskas gerai, pažiūrėsime, kaip bus trečiadienį.“

„Scanpix“ nuotr./Benedetta Pilato
„Scanpix“ nuotr./Benedetta Pilato

17-metė italė turės didelį savo sirgalių palaikymą, nes savaitę trunkančiame Europos čempionate keli tūkstančiai italų sąžiningai užpildo tribūnas ir audringai palaiko savus plaukikus. Tačiau šiemet B.Pilato, regis, nėra tokia greitai, kaip pernai.

„Deja, šiuo metu mano sportinė forma yra tokia ir tai nepasikeis, jei kalbėtume apie laiką: aš negaliu plaukti 29,30 ar 29,40 sek. – sakė italė. – Bet pamatysime trečiadienį.“

Italijos žiniasklaida pabrėžė, kad pusfinalyje R.Meilutytei trūko tik 14 šimtųjų sekundės dalių iki B.Pilato pasaulio rekordo.

50 m krūtine pusfinalio rezultatai
50 m krūtine pusfinalio rezultatai

Ketvirta pusfinalyje buvo kita Italijos plaukikė Arianna Castiglioni, kuri galėjo nuplaukti greičiau nei per 30,27 sek. Ši 25 metų italė buvo pati greičiausia atrankoje (29,91 sek.), o pusfinalyje padarė klaidelę finišuodama.

„Aš nepataikiau finišuodama, per ilgai siekiau sienelės – vaikiška klaida. Taip finišuoti nėra gerai ir 200 m krūtine, o ką jau kalbėti apie 50 m, – kalbėjo 25 metų A.Castiglioni. – Meilutytė yra stipri, bet neleisiu sau pasiduoti.

Šįkart pavyti negalėjau – jei būčiau žūtbūt bandžiusi, būčiau išderinus atsispyrimus kojomis ir susimovus.“

„Scanpix“ nuotr./Ariana Castiglioni
„Scanpix“ nuotr./Ariana Castiglioni

Finale bus dvi Italijos plaukikės, o dar dviejų pajėgių šios šalies atlečių trūks, nors atrankoje jos irgi rodė aukštus rezultatus.

100 m krūtine finale R.Meilutytę ir Kotryną Teterevkovą pralenkusi ir sidabrą laimėjusi Lisa Angiolini sprinto atrankoje liko šešta, o Martina Carraro aštunta. Į kitą etapą gali iškopti ne daugiau kaip dvi vienos šalies atstovių, tad Europos vicečempionė iš kovos pasitraukė.

Epilepsijos atakuota britė dukart skendo

50 m krūtine Romoje greitai plaukia Imogen Clark, pusfinalyje užfiksavusį trečią rezultatą – 30,10 sek.

15min jau rašė, kad dėl organizatorių prastai nurodyto laiko prieš pusfinalį turėjo skubėti Lietuvos plaukikės, bet I.Clark Europos čempionatas dar sudėtingesnis.

23 metų britė Europos čempionato išvakarėse susirgo COVID-19, tad šią savaitę į varžybas stojo po septynių dienų izoliacijos viešbutyje.

„Net ir paskutinę dieną (pirmadienį) turėjau sulaukti PGR testo neigiamo rezultato, kad galėčiau palikti kambarį“, – SwimSwam sakė savaitę neplaukusi I.Clark.

Tai nebuvo pati didžiausia problema Anglijos plaukikės gyvenime.

Jai buvo trylika metų, kai gydytojai diagnozavo epilepsiją. Dėl to, I.Clark du kartus skendo ankstyvoje paauglystėje.

Pirmą kartą būdama trylikos ji plaukė viduryje baseino, kai staiga sustojo, bet ją greitai ištraukė treneris.

Gydytojai teigė, kad tai atsitiko dėl augimo etapo ir metus priepuoliai nesikartojo, tačiau antrasis kartas buvo pavojingas – iš pradžių į dugną nugrimzdusios plaukikės niekas nepastebėjo. Galiausiai komandos draugė pamatė ir su gelbėtojo pagalba ištraukė iš baseino I.Clark, ji buvo gaivinama pakeliui į ligoninę.

„Aš tik pamenu, jog atsipeikėjau ligoninėje. Nesupratau visiškai kas nutiko, tik jaučiau absoliutų siaubą. Toks yra skendimas, – „Sportsmail“ praėjusį mėnesį pasakojo I.Clark. – Dabar man viskas gerai ir tai praėjo, bet žinoti, kad esi traukta iš baseino dugno, yra tikrai baisu.

„Scanpix“ nuotr./Imogen Clark
„Scanpix“ nuotr./Imogen Clark

Esu dėkinga, kad negaliu to atsiminti, nes turbūt būčiau metusi plaukimą. Tačiau dabar galiu kalbėti apie tai normaliai. Noriu, kad kiti mano likimo žmonės pasijustų geriau ir galvotų, kad ir jie gali pasiekti daug.“

Vaistus reguliariai vartojanti I.Clark yra laimėjusi 2018 metų Europos čempionato sidabrą 50 m krūtine Glazge, o šįkart Romoje kartu su Italijos plaukikėmis ir R.Meilutyte pretenduos į medalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas