Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Su kraičiu medalių grįžusi K.Teterevkova turėjo svarbesnį tikslą: „Dabar galva bus rami“

„Svarbiausi – du olimpiniai normatyvai“, – rankose spausdama net tris pasaulio universitetų žaidynių aukso medalius šypsojosi Kotryna Teterevkova.
Iš universiados grįžo plaukikė Kotryna Teterevkova.
Iš universiados grįžo plaukikė Kotryna Teterevkova. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ilga kelionė, visas mėnuo Azijoje, labai daug startų. Nuovargis tikrai jaučiasi. Norisi kuo greičiau namo, bet toks dėmesys – labai smagus“, – į šalį trumpai padėjusi visą glėbį artimųjų, federacijos vadovų ir trenerio Michailo Romanovskio dovanotų gėlių atviravo plaukikė.

21-erių vilnietės pagrindinis tikslas šioje ilgoje kelionėje, be jokios abejonės, buvo pasaulio čempionatas Japonijoje, bet plaukti greičiausiai pavyko po savaitės – jau ne Fukuokos, o Čengdu baseine Kinijoje.

Trenerio M.Romanovskio auklėtinė į krantą ištraukė net tris aukso medalius, čempione tapusi visose trijose rungtyse, kuriose plaukė – 50, 100 ir 200 metrų krūtine.

Suprasti akimirksniu: aukso medaliai universiadoje

  • 50 m krūtine – 30,58 sek. (PB)
  • 100 m krūtine – 1 min. 6,79 sek. (olimpinis normatyvas)
  • 200 m krūtine – 2 min. 22,86 sek. (LR ir olimpinis normatyvas)

Maža to, ji dar įvykdė ir du olimpinius normatyvus, pagerino Lietuvos rekordą ir du asmeninius.

„Man tai buvo kaip antras šansas. Labai norėjau ir labai stengiausi įvykdyti tuos normatyvus. Dabar bus gerokai lengviau dirbti. Jau žinau, kad vyksiu į olimpiadą ir galėsiu ruoštis ramia galva“, – tęsė K.Teterevkova.

„Tikrai nesitikėjau, kad laimėsiu net 3 medalius. Norėjau laimėti bent vieną. 200 m rungtyje. Bet pavyko net tris“, – nusišypsojo plaukikė.

„Manau, padėjo tai, kad nebuvo tokios didelės atsakomybės. Nebuvo tokia didelė konkurencija. Tai padėjo man plaukti ramia galva, geriau paskirstyti viską taktiškai, techniškai“, – svarstė K.Teterevkova.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kotrynos Teterevkovos aukso medaliai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Kotrynos Teterevkovos aukso medaliai

„Atsipalaidavimas tikrai buvo vienas iš faktorių“, – pridūrė treneris M.Romanovskis.

Pasaulio čempionate Japonijoje jo auklėtinei pavyko patekti tik į vieną finalą – būtent 200 m rungtyje, reikalaujančioje daugiausiai ištvermės ir kurioje K.Teterevkova laikoma pačia konkurencingiausia (pernai Europos čempionate Romoje vilnietė joje laimėjo bronzą).

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Treneris Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Treneris Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova.

Tačiau geriau pasirodyti planetos pirmenybėse sutrukdė ir sveikatos problemos. „Po varžybų Atėnuose (gegužės mėnesį, – aut. past.) ji persirgo COVID-19. Tai stipriai grąžino ją atgal. Teko vėl kilti iš stipraus minuso“, – 15min komentavo M.Romanovskis.

Auklėtinės plaukimus jis stebėjo Vilniuje, nurodymus Kotrynai siųsdamas nuotoliniu būdu. „Dėl 100 m rezultato pasaulio čempionate kaltas esu aš. Skaičiavau, kad turi užtekti 1:07,2-1:07,3 patekimui į pusfinalį. Ji plaukė net greičiau, bet... neužteko. Jei būtų patekusi į pusfinalį, garantuoju, kad jame būtų plaukusi dar greičiau. Ar to užtektų finalui? Nežinau. Reikėtų labai stipraus plaukimo“, – svarstė treneris.

K.Teterevkovos laikai pasaulio čempionate

  • 50 m krūtine – 30,94 sek. (19 vieta)
  • 100 m krūtine – 1 min. 6,96 sek. (17)
  • 200 m krūtine – 2 min. 24,22 sek. (6)

Pati tapti trenere po karjeros pabaigos planuojanti K.Teterevkova šiuo metu studijuoja Mokomojo dalyko pedagogiką (fizinis ir sveikatos ugdymas) Vytauto Didžiojo universitete. Šiemet laukia paskutinis – ketvirtasis – kursas, bet plaukikė pasiryžusi daryti pertrauką.

Lietuvos plaukimo federacija/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova
Lietuvos plaukimo federacija/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova

„Greičiausiai imsiu akademines atostogas. Planas – kuo geriau pasiruošti olimpiadai, – neslėpė K.Teterevkova. – Tai bus jau antros žaidynės man (2021 m. Tokijuje jai pavyko patekti į 100 m krūtine pusfinalį ir užimti 14 vietą, – aut. past.). Turiu patirties. Daug metų dirbu su psichologu. Tikiuosi, kad viskas pavyks gerai.“

Du asmeninius rekordus Kinijoje pagerinusi plaukikė nė akimirkai nesudvejojo, paklausta, kuris iš jų jai brangesnis: „Aišku, kad 200 m. 50 metrų rungtis man tokia yra for fun.“

„Nesutinku, – replikavo treneris M.Romanovskis. – Brasistai privalo plaukti viską. Jie nėra sprinteriai. Jeigu neplauksi 50 m, nepagerinsi 100 metrų. Jeigu neplauksi 200 m, atsiliksi 100 m rungtyje.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Iš universiados grįžo plaukikė Kotryna Teterevkova.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Iš universiados grįžo plaukikė Kotryna Teterevkova.

Artimiausiu metu K.Teterevkova galės lengvai atsipūsti, tačiau ilgų atostogų neturės – laukia daug darbo dėl svarbiausio tikslo: kitų metų olimpinių žaidynių Paryžiuje.

„Daug poilsio neturėsiu. Gal kokias 3 savaites. Reikia ruoštis olimpiadai. Planuojame dalyvauti ir taurės etapuos, laukia dar ir Europos bei pasaulio čempionatai trumpajame baseine. Nežinau, kas gali atsitikti. Nebent vėl ligos...“ – viltingai nusišypsojo plaukikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius