Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sugrįžti neketina: penkis kartus olimpinė čempionė paliko Rusiją

Rusijos olimpinio komiteto generalinė sekretorė, buvusi garsi sportininkė Anastasija Davydova paliko Rusiją, – pranešė šios šalies žiniasklaida.
Anastasia Davydova yra laimėjusi penkis olimpinius aukso medalius atstovaudama Rusijos sinchroninio plaukimo rinktinei.
Anastasia Davydova (antra iš kairės pirmoje eilėje) yra laimėjusi penkis olimpinius aukso medalius atstovaudama Rusijos sinchroninio plaukimo rinktinei. / „Scanpix“ nuotr.

A.Davydovos išvykimas sutapo su Rusijoje vykdoma karinių rezervų mobilizacija karui Ukrainoje.

Rusijos valstybinis žinių kanalas TASS pranešė, kad A.Davydova jau informavo savo sinchroninio plaukimo centro Maskvoje darbuotojus, kad išvyksta ir neplanuoja sugrįžti į Rusiją.

Tai – šokiruojanti žinia Rusijos sportui, nes 39 metų maskvietė yra ir tituluota žymi atletė, ir ėjo įtakingas pareigas pastaruoju metu.

A.Davydova yra laimėjusi penkis olimpinius aukso medalius sinchroninio plaukimo varžybose – 2004 metais Atėnuose, 2008 metais Pekine ir 2012 metais Londone. Ji buvo pripažinta ir geriausia pasaulio dešimtmečio sinchroninio plaukimo atlete.

Po Londono žaidynių baigusi karjerą A.Davydova pradėjo dirbti trenere, įkūrė savo vardo sinchroninio plaukimo centrą, o 2014 metais tapo Rusijos olimpinio komiteto generaline sekretore.

„Tik vakar apie tai sužinojau. Man tai netikėta“, – apie buvusią auklėtinę sakė Rusijos sinchroninio plaukimo trenerė Tatjana Popkrovskaja.

A.Davydova paliko laišką savo vadovaujamam centrui, bet jo turinys nėra žinomas, viešų paaiškinimų čempionė nepateikė.

Rusijos propagandinis kanalas „Ria Novasti“ siūlė: „Nereikia laukti komentarų artimiausiu metu. Nėra prasmės spėlioti tokio sprendimo priežasčių, tikėtina, kad jos buvo svarbios, juk Rusijoje liko darbai ir projektai, tarp jų savo centro auklėtinių parengimas.“

Lyg tyčia A.Davydova šalį paliko, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė dalinę mobilizaciją karui Ukrainoje.

Nuo tada, kai Rusija užpuolė Ukrainą, daugumai sportininkų buvo uždrausta dalyvauti tarptautinėse varžybose, o Rusijos sporto valdininkai dažnai kartojo naratyvą, jog neteisinga, esą sportas ne politika.

Tačiau po V.Putino paskelbtos mobilizacijos Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Stanislavas Pozdniakovas praėjusią savaitę pareiškė, kad šalies sportininkai turi jaustis pagerbti, kai bus pašaukti į Rusijos armiją kovoti Ukrainoje. Po V.Putino įsakymo buvo uždraustos sportininkų stovyklos užsienyje.

Kol kas nėra žinių apie į kariuomenę išvykusius Rusijos atletus.

Tik aišku, jog tūkstančių rusų eilės nusidriekė prie Sakartvelo, Kazachstano, Mongolijos ir Suomijos sienų, bandant pabėgti iš šalies ir išvengti karinės tarnybos okupuotose žemėse Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas