Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08:58

Tikėkis netikėto: per bangas ir smėlį lietuviai sieks olimpinių medalių naujoje rungtyje

Dominika Banevič suteikė kalnus gerų emocijų ir potyrių praėjusį mėnesį Paryžiuje, pažindindama didžiąją dalį Lietuvos su iki tol olimpinėse žaidynėse neregėtu breiku. Akrobatinių šokių nebus 2028 metais Los Andželo žaidynių programoje, bet Lietuva turės galimybę pakovoti dėl medalių kitoje mažai pažįstamoje rungtyje, kurioje trys mūsų atstovai šiemet nusiyrė ant garbės pakylos.
Martyna Kazlauskaitė ir Dominykas Jančionis
Martyna Kazlauskaitė ir Dominykas Jančionis / „Scanpix“ nuotr.

Akademinis irklavimas turi gilias olimpines tradicijas, valtys skrodžia vandenį gražiose gamtos vietose, o treniruočių nugludinti atletų kūnai galėtų tikti skulptorių kūriniams.

O jei pridėti saulę, jūrą, bangas, atkrintamųjų kovų dinamiką ir neįprastus iššūkius?

Pakrančių (paplūdimio) sprinto irklavimas prisistatys kaip olimpinė rungtis 2028 metais olimpinėse žaidynėse, o šį mėnesį vykusio pasaulio čempionato rezultatai rodo, kad Lietuva turės šansų laimėti medalius.

„Bangos – smagu. Jei jų nebūtų, nebūtų taip įdomu“, – sakė ne tik irklavimo, bet ir lengvosios atletikos įgūdžius naudojanti Martyna Kazlauskaitė, Genujoje pasipuošusi aukso medaliu su Dominyku Jančioniu laimėtose mišrių porų lenktynėse.

„Pakrančių irklavime daugiau chaoso, netikėtumų – tai man patinka, – sakė D.Jančionis. – Akademiniame irklavime vis tas pats, 7 minutes tas pats, turi tobulai atlikti kiekvieną yrį ir tiek. O čia bangos trukdo įsėsti, apiplaukti, apsisukti, – viskas vyksta greitai, neaišku, kaip viskas pakryps. Be to, man patinka dairytis aplink, vairuoti valtį.“

„Viduržiemio jūroje iriantis būna, kad banga iškelia gerus du metrus, o tada reikia iššokti iš valties – jausmas toks, kad šoki tikrai iš aukštai“, – adrenalino pliūpsnius akcentavo Žygimantas Gališanskis, prie kelių laimėtų medalių Europos pirmenybėse pridėjęs pasaulio čempionato Italijoje bronzą vienviečių valčių klasėje.

„Scanpix“ nuotr./Martyna Kazlauskaitė ir Dominykas Jančionis
„Scanpix“ nuotr./Martyna Kazlauskaitė ir Dominykas Jančionis

Per pokalbius su pakrančių irklo meistrais 15min domėjosi plačiau, kuo skiriasi paplūdimio valtis nuo įprastos akademinės, kokie pavojai slypi varžybose ir kokios galimybės siekti aukštų rezultatų ateinančiose olimpinėse žaidynėse Los Andžele.

Vienų neliks, kiti ateis

Praėjusiais metais Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) patvirtino šią naują rungtį greta įprasto akademinio irklavimo 2028 metų olimpinėje programoje.

Pastaruoju metu ieškantis naujovių, bet nenorintis plėsti bendro olimpiečių skaičiaus IOC daro savotiškus mainus – pakrančių irklavimas keičia akademinio irklavimo lengvasvorių irkluotojų klasę.

Kaip 15min sakė Lietuvos irklavimo federacijos generalinis sekretorius Saulius Ritteris, faktas, kad bus nauja rungtis, liko sulaukti patvirtinimo dėl jos klasių – realu, jog bus po 16 vienviečių moterų ir vyrų varžybos, o taip pat ir 16 mišrių dviviečių, kokių akademiniame irklavime nėra, bet iš moters ir vyro sudarytos komandos labai dera prie IOC geidžiamos lyčių lygybės krypties.

„Su tuo tikslu ir investuojame į mūsų sportininkus, – sakė S.Ritteris, pats laimėjęs sidabrą porinėje dvivietėje su Mindaugu Griškoniu 2016 metų olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire. – Dėmesys naujai rungčiai vis auga. Nors Genujoje dalyvavo ir olimpiniai medalininkai iš Naujosios Zelandijos, Nyderlandų, jie pasaulio čempionate nusileido mūsų šalies atstovams.

Visų šalių patirtys augs, vieni dabar eina priekyje, kiti atsilieka, o mes norime būti tarp lyderių. Palaikysime mūsų pakrančių irkluotojus ir bandysime plėsti, įtraukdami į šią rungtį ir jaunimą.“

Pirmasis medalininkas

Buvęs akademinio irklavimo pasaulio jaunimo čempionato ir universiados prizininkas Žygimantas Gališanskis yra labiausiai patyręs pakrančių irklavimo meistras Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas