Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tokių atvejų būta daugiau: ar yra išeitis Rūtos Meilutytės sagoje?

Rūta Meilutytė tris kartus dingo iš antidopingo specialistų radarų. Dėl to jai gresia diskvalifikacija nuo metų iki dvejų, o tai reikštų dideles papildomas problemas: lėšų sportavimui sustabdymą ir pavojų likti be 2020 metų olimpinių žaidynių. Tačiau pastaraisiais metais pasitaikė atvejų, kai dėl tokių pačių nuodėmių į keblią padėtį patekusios garsios atletės galiausiai išvengė diskvalifikacijos.
Rūta Meilutytė (viduryje) nusižengė antidopingo taisyklėms, kurias anksčiau buvo pažaidę kiti atletai.
Rūta Meilutytė (viduryje) nusižengė antidopingo taisyklėms, kurias anksčiau buvo pažaidę kiti atletai, tarp jų tenisininkė A.Cornet ir boksininkas T.Yoka. / „Scanpix“ nuotr.

R.Meilutytė dažnai rasdavo tiesiausią kelią ant garbės pakylos plaukimo varžybose, bet padarė lemtingą klaidą už baseino ribų.

Tarptautiniai dopingo kontrolieriai jos dukart nerado vietoje, kurią olimpinė čempionė privalėjo deklaruoti ADAMS sistemoje. 2018 metų balandžio 22 dieną, 2018 metų rugpjūčio 29 dieną ir 2019 metų kovo 28 dieną ji nebuvo ten, kur turėjo būti.

Trečioji klaida – kad per laikotarpį, kurį ji buvo nurodžiusi būsianti Kaune, bet po vizitų pas gydytojus viena diena anksčiau išskrido į Los Andželą – gali būti lemtinga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė bendrauja su žurnalistais
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rūta Meilutytė bendrauja su žurnalistais

Už tris antidopingo taisyklių pažeidimus per dvylika mėnesių gresia diskvalifikacija, kurios trukmę nustatys Tarptautinės plaukimo federacijos drausmės komitetas.

„Sportininkai iki galo neįvertina jų laukiančios grėsmės, – sakė Lietuvos antidopingo agentūros specialistė Rima Valentienė. – Vieni atletai pildo anketą pavyzdingai, bet kitus tenka auklėti. Nepaisant kartojimų, ne visi būna pakankamai atidūs, kaip atsitiko ir Rūtos atveju.“

Buvusi Lietuvos rinktinės krepšininkė viliasi, kad Tarptautinė plaukimo federacija neskirs R.Meilutytei ilgiausios diskvalifikacijos – dvejų metų.

„Rūta iki šiol visus mėginius pateikdavo be problemų, – sakė R.Valentienė. – Tai gali sušvelninti padėtį, juo labiau kad tokių atvejų yra pasitaikę ir su kitomis pasaulinio lygio žvaigždėmis.“

Australei pavyko apsiginti

Australijos plaukimo talentė Madeline Groves 2016 metais Rio de Žaneire iškovojo olimpinį sidabrą 200 m peteliške rungtyje, bet netrukus sulaukė signalo apie tris praleistus susitikimus su dopingo kontrolieriais.

Ji jau žinojo, kas nutiko dviem kitiems Australijos plaukikams – Thomasui Fraseriui-Holmesui ir Jarrodui Poortui, kurie dėl praleistų trijų susitikimų su dopingo kontrolieriais buvo diskvalifikuoti metams. Trečiąjį kartą Th.Fraseris-Holmesas prasilenkė su antidopingo specialistais, kai atvyko namo 10 minučių vėliau po vakarienės tėvų namuose. J.Poortas be kalbų pripažino savo kaltę.

22 metų australei irgi grėsė bausmė, tačiau M.Groves pasitelkė į pagalbą teisininką, kuris užginčijo trečiąjį kartą.

„Scanpix“ nuotr./Madeline Groves
„Scanpix“ nuotr./Madeline Groves

M.Groves pavyko įrodyti, kad treniruojantis San Diege, kur prieš pusantrų metų porą mėnesių plaukiojo ir R.Meilutytė, ji buvo savo kambaryje koledže nustatytu laiku. Tiesiog pastatas buvo per didelis, įėjimų ir garažų ne vienas, tad testui atvykę antidopingo kontrolieriai nerado reikalingų durų. Nors Tarptautinės plaukimo federacijos agentai tvirtino, skambinę telefonu, plaukikei pavyko įrodyti, kad skambučio nesulaukė, o į jos kambario duris niekas nesibeldė.

Tenisininkė išsigelbėjo, boksininkas teisinosi atostogomis

Tokias pat taisykles buvo pažeidusi ir viena geriausių Prancūzijos tenisininkių Alize Cornet – buvusi 11-oji pasaulio raketė, 2014 metais išgarsėjusi trimis iš eilės pergalėmis prieš Sereną Williams.

2013 metais su šia tenisininke buvo užfiksuoti du neįvykę pasimatymai, o 2016–2017 m. per dvylika mėnesių – visi trys. Tačiau A.Cornet užginčijo trečiąjį kartą 2017 metais. „Mes nesuklydome trečią kartą – aš buvau namie, bet kontrolieriai manęs nerado. Tai buvo didelis nesusipratimas“, – per interviu „L'Equipe“ dienraščiui aiškino tenisininkė.

„Scanpix“ nuotr./Antidopingo taisyklių pažeidimai – Alize Cornet pavyko išvengti bausmės.
„Scanpix“ nuotr./Antidopingo taisyklių pažeidimai – Alize Cornet pavyko išvengti bausmės.

Galiausiai ji buvo išteisinta, įrodžius, kad protokolo klaidų padarė antidopingo specialistai.

2016 m. olimpinis bokso čempionas Tony Yoka laukia šių metų liepos, kai baigsis metų diskvalifikacija. Jis irgi praleido tris patikrinimus po Rio žaidynių.

„Su drauge mes paėmėme šešis mėnesius atostogų, per kuriuos nesitreniravome ir negalvojome apie dopingo testus, – paaiškino Prancūzijos boksininkas. – Tai buvo neapdairumas iš mano pusės, bet ne dopingo atvejis. Aš niekada nevartojau medikamentų.“

„Scanpix“ nuotr./Tony Yoka teisinosi atostogomis.
„Scanpix“ nuotr./Tony Yoka teisinosi atostogomis.

Rusijos šuolių į aukštį talentas Danilas Lysenko buvo diskvalifikuotas ir turėjo praleisti Europos lengvosios atletikos pirmenybes pernai – 21 metų rusas, kilęs į 240 cm aukštį, taip pat pripažino savo aplaidumą.

„Ką pasakyti? Pats kaltas. Pildžiau ADAMS sistemą atmestinai“, – Rusijos lengvosios atletikos federacijos puslapis citavo D.Lysenko pernai.

„Scanpix“ nuotr./Antidopingo taisyklių pažeidimai – rusas D.Lysenko buvo suspenduotas 2018 metais.
„Scanpix“ nuotr./Antidopingo taisyklių pažeidimai – rusas D.Lysenko buvo suspenduotas 2018 metais.

Gynyba vargu padės Rūtai

R.Meilutytė pati pripažino kaltę, anot Lietuvos plaukimo federacijos pareiškimo, išplatinto antradienį, po 15min paviešintos žinios apie Lietuvos plaukimo lyderės problemas.

„FINA (Tarptautinė plaukimo federacija) per 12 dienų nuo pranešimo gavimo dienos buvo įpareigojusi R.Meilutytę pateikti pasiaiškinimą. Plaukikė nurodė, kad visi trys praleisti testavimai yra visiška jos kaltė ir ji neatsakingai užpildė informaciją apie buvimo vietos pasikeitimą“, – rašoma pranešime.

R.Meilutytė 2015 m. sudarė bendradarbiavimo sutartį su advokatų kontora „Ellex Valiunas“. Ši sutartis galioja iki šiol. „Esame sportininkės patarėjai teisiniais klausimais, – patvirtino šios bendrovės komunikacijos atstovė Sigita Šlimė. – Daugiau komentarų, deja, pateikti negalime.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Rūta Meilutytė

Drąsiau kalbėjo „Primus Derling“ advokatų kontoros partneris Marius Devyžis.

Jo nuomone, Lietuvos plaukimo federacijos išplatintas R.Meilutytės paaiškinimas faktiškai užkerta kelią bandymams išvengti diskvalifikacijos.

„Labai svarbu būtų tiksliai žinoti, koks tai buvo prisipažinimas, – įdėmiai R.Meilutytės sagą sekė M.Devyžis. – Objektyviai kalbant, jei ji tikrai yra pripažinusi kaltę, dabar apsisukti ir pradėti kalbėti apie nekaltumą veikiausiai nepavyktų.

Žinoma, tai neatima galimybės ieškoti įrodymų, kad ir antidopingo specialistai kažką padarė ne taip, juo labiau kad procedūros yra labai griežtos ir variantų išsisukti yra. Jei pasitaikytų tikrai šiurkščių procedūrų pažeidimų, tai galėtų būti svarbu. Bet jei antidopingo specialistai nepadarė smulkių klaidų, vargu ar tai ką nors pakeistų.

Rūtos pozicijos – prisiimti kaltę ir pripažinti, kad pati nepadarė visko teisingai, – praktiškai užkerta kelią.

Jei ji yra oficialiai pareiškusi apie savo kaltę, sakyčiau, kad daugiau galima būtų tikėtis minimalios (t.y. vienerių metų) diskvalifikacijos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas