Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius–Puketas: Lietuvos plaukimo talentą iš baseino Tailande ištraukia tik žaibas

Kai po poros dienų Vilniuje vyks Lietuvos plaukimo sprinto čempionatas, šeimininkai jame turės plaukiką, pretenduojantį ne kartą užlipti ant aukščiausios pakylos. Tailande pastaruosius trejus metus besitreniruojantis vilnietis Arijus Pavlidi laikomas vienu perspektyviausių mūsų šalies plaukikų.
Arijus Pavlidi
Arijus Pavlidi / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 Plaukimas

A.Pavlidi yra retas svečias Lietuvoje, bet dabar jis nusiteikęs Vilniuje padidinti savo medalių kolekciją.

Prieš savaitę laimėjęs keturis aukso medalius Vilniaus pirmenybėse, rugpjūčio 11–12 d. Fabijoniškių baseine 18-metis turi planų lipti ant aukščiausio pakylos laiptelio ir per Lietuvos sprinto pirmenybes, kur dalyvaus visi elitiniai mūsų šalies plaukikai su Danu Rapšiu priešakyje.

„Dėl 50 m peteliške nežinau, kaip bus, bet visas rungtis nugara norėčiau laimėti“, – sakė vasarą Vilniuje besitreniruojantis A.Pavlidi.

Žaidynėse pasirodė su moterišku plaukimo kostiumu

Paveldėjęs pavardę iš senelio graiko, kuris persikėlė į Lietuvą ir iki šiol gyvena čia, A.Pavlidi pradėjo plaukti būdamas ketverių.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre retus plaukimo užsiėmimus baseine iš pradžių jis papildė krepšinio ir karatė treniruotėmis.

„Bet ten lankyti plaukimą buvo brangu, radome, kad Lazdynų baseine galima plaukti 6 kartus per savaitę pigiau“, – pradžią prisiminė A.Pavlidi, pradėjęs treniruotis visu pajėgumu maždaug nuo 10 metų.

Lazdynų baseine jis pateko į trenerio Vygando Banio rankas ir po kelerių metų pranešė apie save puikiais rezultatais.

A.Pavlidi priklauso 12-mečių 200 m nugara, 16-mečių 50 m ir 200 m nugara šalies jaunimo rekordai.

Kipro Štreimikio nuotr./Arijus Pavlidi
Kipro Štreimikio nuotr./Arijus Pavlidi

Pernai jis liko per plauką nuo pakylos, kai užėmė ketvirtą vietą Europos jaunimo čempionate, o pasaulio jaunimo pirmenybėse buvo šeštas 200 m nugara rungtyje.

Prieš tai – 2018 metų jaunimo olimpinėse žaidynėse – A.Pavlidi parodė turintis ir polėkio, kai Buenos Airių baseine pasirodė su moterišku maudymosi kostiumu, nes užsivilkti jį buvo pažadėjęs Agnės Šeleikaitės aukso laimėjimo atveju.

LTOK nuotr./Arijus Pavlidi
LTOK nuotr./Arijus Pavlidi

Vilniuje A.Pavlidi treniruojantis V.Banys mano, kad 18-metis 195 cm ūgio plaukikas turi svarbiausias šio sporto atletui reikalingas savybes.

„Jis labai gerai jaučia vandenį, pasižymi geru slinkimu, – vardijo treneris. – Aukštas, gerai sudėtas.

Be to, pasižymi kovotojo charakteriu. Jis stiprus moksluose, visad siekia užsibrėžto tikslo ir vadovaujasi galva – tai labai svarbu.“

Turistų saloje – lietuvių desantas

Plaukti Vilniuje tapo vis kebliau, kai dėl prastos būklės Lazdynų baseinas buvo nugriautas 2017 metais, o jo vietoje žadėto modernaus baseino statybos įstrigo, nors sostinės politikai žadėjo atidaryti naują statinį 2018 metais.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ekskursija po Lazdynų daugiafunkcio sveikatinimo centro statybų aikštelę
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Ekskursija po Lazdynų daugiafunkcio sveikatinimo centro statybų aikštelę

Fabijoniškių baseino atidarymas irgi vėlavo, tad vilniečiai plaukikai, tarp jų ir Kotryna Teterevkova, turėjo važinėti kasdien į Elektrėnus.

„Vilniuje plaukimo sąlygos iki šiol tragiškos, – sakė A.Pavlidi treneris V.Banys. – Kone dvejus metus turėjome važinėti į Elektrėnus, o ir dabar vienintelis sporto baseinas yra Fabijoniškėse, miesto pakraštyje, kur dirbame susispaudę.“

Per baseinų sausrą prieš trejus metus A.Pavlidi pradėjo dairytis galimybių ir viena jų atsirado – jis išvažiavo treniruotis ir mokytis į Tailandą, kur Puketo saloje dabar jau penki lietuviai lanko „British International School“ pamokas ir plaukioja dviejuose baseinuose – 25 ir 50 metrų – mokyklos teritorijoje.

Asmeninio albumo nuotr./Arijus Pavlidi pastaruosius kelerius metus treniruojasi Tailande.
Asmeninio albumo nuotr./Arijus Pavlidi pastaruosius kelerius metus treniruojasi Tailande.

Tailande jį treniruoja Australijos plaukimo specialistas, dirbęs šios šalies rinktinėje 2012 metų olimpinėse žaidynėse, o greta esančiame sporto centre prieš pasaulio taurės etapus Azijoje atvažiuoja ruoštis britų ir vengrų plaukikai.

„Sąlygos Vilniuje ir Pukete labai skiriasi. Čia vienas baseinas ir vienas plaukimo takas, o ten du atviri baseinai, kurį komanda gali užimti kone visą – šešis takus“, – pasakojo A.Pavlidi, dabar sugrįžęs namo, kaip daro kiekvieną vasarą.

Tiesa, pratybos Tailande po atviru dangumi ne visada būna saulėtos.

Kartais tenka plaukti per lietų, o per nuo balandžio iki spalio Tailande trunkantį liūčių sezoną tai ne taip malonu, kaip atrodo atvirutėse.

„Kartais net laukiame žaibo, nes tada galime jau lipti iš vandens“, – nusijuokė A.Pavlidi.

Asmeninio albumo nuotr./Arijus Pavlidi pastaruosius kelerius metus treniruojasi Pukete.
Asmeninio albumo nuotr./Arijus Pavlidi pastaruosius kelerius metus treniruojasi Pukete.

Paplūdimiais ir pramogomis garsus Puketas traukia turistus ir dėl savo nuodėmingųjų paslaugų, bet šalia pulsuojantis sekso turizmas Lietuvos plaukiko neerzina.

„Nelabai ir matosi, nebent esi pagrindiniuose turistų taškuose, kuriuo, Puketo atveju, yra Patongas, – sakė A.Pavlidi. – Kai žinai, kur tai yra, nesunku išvengti tokių vietų.“

Atvykus į Tailandą Lietuvos plaukiką ilgam nustebino vietos žmonių valgymo įpročiai – vietoj šakutės ir peilio naudojami šakutė ir šaukštas, o maistą jis visada rinkosi atsargiai.

A.Pavlidi vylėsi, kad Tailande nustums nuo savęs ligas, bet pastebėjo, kad šiltame drėgname klimate ligų nesumažėjo.

„Užtat žmonės labai šilti ir atsipalaidavę“, – tajų draugiškumą akcentavo Lietuvos plaukikas.

Asmeninio albumo nuotr./Arijus Pavlidi
Asmeninio albumo nuotr./Arijus Pavlidi

Po metų kelsis į Floridą

Mokytis Pukete A.Pavlidi liko vieneri metai, po kurių jis baigs dvyliktą klasę ir persikels studijuoti į JAV.

Talentingas plaukikas jau yra sukirtęs rankomis su Floridos valstybiniu universitetu, kuriame turėtų studijuoti ir plaukti iki pat 2025 metų.

Pernai tarp saugusių Europos čempionate dar būdamas 17-os debiutavęs A.Pavlidi atsargiai svajoja apie Tokijo olimpines žaidynes, bet įvykdytas B normatyvas dar negarantuoja teisės ten startuoti.

„Koronavirusas sugadino visus planus, tikėjausi sėkmingų startų pavasarį, bet dėl pandemijos teko viską pradėti nuo nulio, – sakė A.Pavlidi. – Per metus gali visko įvykti. Olimpinės žaidynės – mano svajonė, bus matyti, ar išsipildys.“

Jo treneris Vilniuje V.Banys projektuoja toliau nei Tokijas. „Dabar žaidynės jam būtų tarsi apsišaudymas. Jo taikinys turėtų būti 2024 metų žaidynės Paryžiuje“, – sakė V.Banys.

View this post on Instagram

Onto the new decade

A post shared by Arijus Pavlidi (@arijusp) on

Įdomių lenktynių laukiama ir antradienį, ir trečiadienį varžybose Vilniuje, kur susirinks Lietuvos plaukimo rinktinės nariai.

A.Pavlidi pripažino, kad lygiuojasi į ryškiausią Lietuvos plaukimo žvaigždę Daną Rapšį, karjeros pradžioje itin stipriai plaukusį nugara ir tik prieš porą metų sėkmingai persivertusį ir pradėjusį raškyti medalius plaukiant 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Danas Rapšys
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Danas Rapšys

Didžiausiu varžovu A.Pavlidi laiko kaunietį Eriką Grigaitį, kuriam irgi priklauso dalis Lietuvos jaunimo rekordų plaukiant nugara.

„Su juo visada konkuruoju, jis yra viena priežasčių, kodėl judu į priekį“, – sakė Vilniaus plaukikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas