Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ypatinga Lietuvos Ichtiandro istorija – arogantiškas gatvės chuliganas tapo rekordininku

Mindaugas Kreivėnas dabar yra Lietuvos rekordininkas, neseniai su mono ląstu panėręs į iš pirmo žvilgsnio sunkiai įsivaizduojamą 107 metrų gylį. Tačiau Egipte įsikūrusio 40-mečio gyvenimas ne visada buvo apsuptas įstabaus povandeninio pasaulio grožio ir mėgstamo darbo. „Aš buvau agresyvus ir arogantiškas personažas“, – neslėpė nardymo meistras, nuėjęs ilgą vingiuotą kelią per Didžiąją Britaniją, Rusiją ir Egiptą bei išgyvenęs sunkią galvos traumą, kol rado ramybę ir pasiekė šalies rekordus po vandeniu. Iš pradžių labiau nei panerti į vandens gelmes, jam reikėjo panerti į save.
Mindaugas Kreivėnas yra Lietuvos nardymo į gylį rekordininkas.
Mindaugas Kreivėnas yra Lietuvos nardymo į gylį rekordininkas. / Asmeninio albumo nuotr.

Dabar Mindaugas Kreivėnas, draugų ir net tėvų vadinamas ir Gus, gyvena Dahabe.

Egipto miestelis, esantis pietrytinėje Sinajaus pusiasalio dalyje prie Raudonosios jūros Akabos įlankoje, arabų kalba reiškia „auksą“.

Jame nepristatyta penkių žvaigždučių viešbučių ir nėra „viskas įskaičiuota“ principu paremtos pramogų industrijos. Tačiau per kelis kilometrus nuo Dahabo yra aukso spalvos smėlio lagūna, ten jau yra ir prabangesnių viešbučių teritorija.

Daug žmonių iš viso pasaulio atvyksta, kad patektų į nardymo rojų.

Koraliniai rifai, nuostabios margaspalvės žuvys vilioja daug turistų, o dalis jų atkeliauja tam, kad išmoktų panerti į vandenį. Panerti giliai į vandenį.

Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Kreivėnas yra Lietuvos nardymo į gylį rekordininkas.
Asmeninio albumo nuotr./Mindaugas Kreivėnas yra Lietuvos nardymo į gylį rekordininkas.

Tam yra Mindaugas Kreivėnas, gebantis per trumpą laiką paaiškinti laisvojo nardymo paslaptis, ir pats siekiantis rekordų gražiame, bet daug kam menkai pažįstamame, o iš pirmo žvilgsnio ir pavojingai atrodančiame sporte.

Suprasti akimirksniu

  • Laisvasis nardymas (free diving) – sportas, kuriame neriama gilyn arba į tolį vienu įkvėpimu po vandeniu sulaikius kvėpavimą;
  • Gilyn nardoma atvirose vandenyne – dažniausiai jūroje ir ežeruose;
  • Į tolį įprastai neriama baseinuose, kur taip vyksta ir statinė rungtis – būti kuo ilgiau po vandeniu nejudant

Prieš porą mėnesių 15min rašė apie nėrimo į tolį Lietuvos rekordininkę Eveliną Navašinskaitę, kuri stebina rezultatais nardydama plaukimo baseine.

M.Kreivėnas yra vienas kiečiausių nardymo į gylį meną įvaldžiusių meistrų pasaulyje, nors didžioji jo gyvenimo dalis labiau primena pragarą nei rojų.

Būdamas 26-erių jautėsi aplaužytas ir sudaužytas

Kėdainiuose gimęs, bet nuo 2 metų iki 20 metų Klaipėdoje augęs Mindaugas Kreivėnas visada buvo neramus vaikis.

Jis sunkiai baigė vidurinę mokyklą uostamiestyje, nes paauglystėje nuolat painiojosi į problemas dėl drausmės.

Jaunystėje užsidegdavo nervai, kai atrodydavo, jog mokytojai pažymius pila dėl drausmės pažeidimų, o ne dėl mąstymo. Be to, tuo metu skyrėsi vaikino tėvai.

„Galima sakyti, kad augau gatvėje. Buvau gatvės chuliganas. Pastoviai kildavo problemų su teisėsauga, vyko išgėrinėjimai, nesąmonės šlaistantis su draugais“, – savo vingių kupiną gyvenimo istoriją pradėjo M.Kreivėnas.

Klaipėdoje jis įgijo jūreivio-virintojo specialybę, o paskui iš Lietuvos iškeliavo ieškoti laimės į Didžiąją Britaniją, kur įsidarbino statybose metalo konstrukcijų surinkėju. Taip dirbo ir blaškėsi dar maždaug aštuonerius metus.

„Galbūt dėl išsilavinimo, o gal ir dėl aplinkos, kuri mane formavo, man trūko pakantumo. Aš buvau agresyvus ir arogantiškas personažas, – per pokalbį su 15min atvirai pasakojo M.Kreivėnas. – Susidoroti su emocijomis man buvo sunku. Kažkuriuo momentu suvokiau, kad viskas slysta iš po kojų – sunku ir darbe, ir asmeniniuose santykiuose, sunku laikyti ryšį su tėvais, draugais. Buvo bėdų ir dėl sveikatos, nes darbas buvo nelengvas – kilo problemų su nugara, keliu.

Vieną rytą pabudau ir pagalvojau: Koks šūdas. Man 26-eri, o aš jau aplaužytas, sudaužytas, visi manimi skundžiasi. Per ilgai mąsčiau, kad aplink vien kvailiai, o aš vienas protingas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius