Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auksas tirpsta: su Rusijos komanda triumfavusi 15-metė čiuožėja įtariama dopingo vartojimu

Kamila Valijeva tapo Pekino žiemos olimpinių žaidynių sensacija dailiojo čiuožimo komandinėse varžybose, kai 15-metės įspūdingas pasirodymas ant ledo padėjo laimėti auksą Rusijos olimpinio komiteto komandai. Tačiau medalių ceremonija buvo atidėta, o K.Valijeva tikriausiai negalės varžytis asmeninėse varžybose Pekine. Dabar aiškėja didžiausio šių olimpinių žaidynių skandalo detalės.

Rusijos dailiojo čiuožimo komanda turėjo atsiimti aukso medalius dar antradienio vakarą.

Tačiau medalių įteikimo ceremonija buvo nukelta, Tarptautiniam olimpiniam komitetui neatskleidžiant tikrųjų priežasčių.

Trečiadienio vakarą paaiškėjo, kas nutiko: insidethegames.biz pranešė, kad Tarptautinė čiuožimo federacija pripažino, jog taip įvyko dėl K.Valijevos dopingo testo, daryto prieš Pekino olimpines žaidynes.

„Valijeva nebus įleidžiama į asmenines varžybas, o komandinis auksas bus atimtas iš visos Rusijos rinktinės“, – skelbė ir „Sport-express“, remdamasis savo šaltiniais.

Tiesa, vėliau tas pats didžiausias Rusijos sporto portalas paneigė savo skubotą informaciją dėl K.Valijevos diskvalifikacijos ir atimto komandinio aukso, atsiprašęs skaitytojų ir pridūręs, kad sprendimai gali būti priimti ketvirtadienį.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva

15-metė K.Valijeva pakerėjo dailiojo čiuožimo aistruolius, kai savaitgalį Pekine per komandines varžybas atliko nepakartojamą pasirodymą.

Rusijos dailijo čiuožimo princesė pirmoji olimpiadoje atliko keturgubą šuolį.

J.Valijeva pirmavo ir trumpojoje, ir laisvojo čiuožimo programose.

Insidethegame.biz paskelbė, jog jaunosios čiuožėjos organizme rasta medžiaga dar nėra tiksliai žinoma, tačiau sklinda patikinimai, jog dopingo rūšis nėra tokia, kuri gerokai keistų jos pasirodymą, o labiau yra gydomojo pobūdžio. Nėra aišku, ar medžiaga vartota per varžybas.

„Sport-express“ rašo, jog K.Valijevos organizme rastas draudžiamas preparatas yra skirtas širdies veiklai ir naudojamas „kardiologijos problemoms gydyti.“

„Scanpix“/AP nuotr./Kamila Valijeva
„Scanpix“/AP nuotr./Kamila Valijeva

Padėtis komplikuota, nes pagal pasaulinės Antidopingo agentūros taisykles K.Valijeva yra „apsaugota asmenybė“.

Toks statusas reiškia, jog antidopingo taisykles pažeidęs asmuo nėra pasiekęs 16-os metų amžiaus, tad rusė negali oficialiai būti identifikuojama kalta dėl antidopingo taisyklių pažeidimo.

Teigiama, kad jau darbuojasi teisininkų komandos. Jei K.Valijeva bus diskvalifikuota, bausmė veikiausiai bus mažesnė nei tuo atveju, jei ji būtų vyresnė nei 16 metų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva

K.Valijevos populiarumas pastaruoju metu augo kaip ant mielių. Jos sekėjų instagrame skaičius jau pasiekė 345 tūkst, jaunoji sportininkė jau atsidūrė ir ant Rusijoje leidžiamo „Vogue“ žurnalo viršelio.

Po jos pasirodymo Pekine Holivudo žvaigždė Alecas Baldwinas pasveikino atletę: „Ačiū tau, Kamila Valijeva, už tavo dovaną, širdies plakimą stabdantį grožį.“

K.Valijeva po starto pasakojo, jog jos tikslas laimėti olimpinį aukso medalį gimė dar tada, kai jai tebuvo treji metai.

Pirmadienį atlikusi savo pasirodymą ji pelnė 30 taškų, t. y. daugiau nei antrą rezultatą fiksavusi japonė Kaori Sakamato.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva

K.Valijeva buvo per jauna varžytis pernai pasaulio čempionate Švedijoje, bet Europos pirmenybėse praėjusį mėnesį Taline ji tapo pirmąja moterimi, kuri surinko daugiau nei 90 taškų trumpojoje programoje, pasiekusi pasaulio rekordą (90,45 balo) ir laimėjusi titulą.

Ji buvo laikoma stipria favorite laimėti Pekine aukso medalį ir asmeninėse varžybose, kurios vyks antradienį (trumpoji programa) ir ketvirtadienį (laisvoji programa). Dabar jos pasirodymo galimybės nėra oficialiai žinomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas