Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Drąsesnis rusas: NHL ledo ritulininkas kritikavo Rusiją ir V.Putiną

NHL klubo „Calgary Flames“ gynėjas Nikita Zadorovas viešai pasisakė prieš Rusijos vykdomą karą Ukrainoje. Tai vienas retų atvejų, kai Rusijos sportininkas išdrįsta kalbėti apie tai viešai.
Nikita Zadorovas
Nikita Zadorovas / „Scanpix“ nuotr.

Nikita Zadorovas atsisakė tylėti.

28 metų ledo ritulininkas davė interviu žinomam Rusijos žurnalistui Jurijui Dudui, kuri turi per 10 mln. sekėjų Youtube kanale.

„Man gaila jaunų žmonių. Labai gailiuosi. Vietoj toj, kad augintume jaunąją kartą, mes siunčiame juos mirti“, – per naują interviu sakė N.Zadorovas.

VIDEO: Задоров – русский хоккеист, который не молчит / Zadorov – Russian hockey player who is not silent

Savo poziciją – prieš tėvynainių vykdomą karą Ukrainoje – šis ledo ritulininkas išreiškė nuo pat 2022 metų vasario, kai Rusija pabandė užimti ir pradėjo bombarduoti Ukrainą.

„Flames“ gynėjas tada įsidėjo nuotrauką savo instagrame, parašęs „karui – ne“. Jis vylėsi, kad taip kam nors padės pakeisti nuomonę dėl karo.

„Tai – šlykštu. Kaip gali sėdėti restorane Maskvoje, kai žmonės yra bombarduojami?“

N.Zadorovas gimė Maskvoje ir pats buvo Rusijos centrinės armijos sporto klubo CSKA žaidėjas.

Nuo tada, kai rusai užpuolė Ukrainą, jis nebesilankė savo gimtinėje. Iš dalies ir dėl to, kad bijojo būti paimtas į kariuomenę, iš dalies ir dėl to, kad pats pasisako prieš karą.

„Tai – šlykštu. Kaip gali sėdėti restorane Maskvoje, kai žmonės yra bombarduojami? Aš taip negaliu. Man gėda“, – sakė jis.

„Scanpix“ nuotr./Nikita Zadorovas
„Scanpix“ nuotr./Nikita Zadorovas

Ledo ritulininkas pripažino, kad pradėjo įdėmiau sekti įvykius savo tėvynėje, kai Rusija okupavo Krymą.

Jis pasakojo, kad vartininkas Sergejus Bobrovskis siūlė sudaryti bendrą pareiškimą NHL žaidžiančių rusų ledo ritulininkų vardu dėl karo.

Tačiau, anot N.Zadorovo, žaidėjai yra susiskaldę į dvi stovyklas. Galiausiai, jiems nepavyko susitarti dėl pareiškimo.

„Viena yra propagandos stovykla, o kita buvo sveiko proto stovykla“, – įvardino jis.

Tik keli Rusijos sportininkai per pusantrų metų yra viešai pasisakę prieš karą.

Garsiausias Rusijos ledo ritulininkas NHL Aleksandras Ovečkinas yra žinomas kaip Rusijos karo ir Vladimiro Putino rėmėjas, o žaisdamas už Atlanto – tyli.

N.Zadorovas teigė, kad A.Ovečkinas turi savitą nuomonę apie karą: „Tai – jo sprendimas. Aš gerbiu jį kaip vieną geriausių Rusijos ledo ritulininkų, bet mes nesutinkame dėl politinių klausimų ir gyvenimo vertybių.“

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Ovečkinas
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Ovečkinas

N.Zadorovas įsitikinęs, kad kai kurie dabartiniai Maskvos CSKA ir Sant Peterburgo SKA žaidėjai nepalaiko karo. Tiesiog jie bijo ką nors pasakyti.

„Deja, žmonės pastato savo moralę žemiau už norą pamaitinti savo šeimą“, – sakė ledo ritulininkas.

Jis pats neabejoja, kad artimiausiu metu negalės grįžti į Rusiją dėl tokio interviu. Žaidėjas įsitikinęs, kad Rusijoje, kur oficialiai uždrausta kalbėti apie rusų vykdomus karinius nusikaltimus Ukrainoje ir vadinti tai karu, jam bus pritaikytos tam tikros sankcijos dėl tokio atvirumo.

Tačiau dėl to jis nepergyvena. N.Zadorovas norėtų tapti pavyzdžiu kitiems jauniems Rusijos žaidėjams, kad šie nebijotų prabilti.

„Scanpix“ nuotr./Nikita Zadorovas
„Scanpix“ nuotr./Nikita Zadorovas

Interviu N.Zadorovas priminė, kad Rusija yra neturtinga šalis, kurioje paprasti žmonės neturi pakankamai pinigų. „Mes nusiritome atgal per 20 metų, o gal ir 30“, – sakė jis ilgame interviu.

Jis pripažino, negalintis pakęsti Rusijos valdžios ir ypač šalies diktatoriaus Putino.

„Kas kas mane išgirs, pakeis nuomonę. Aš vis tiek tikiu, kad kažkada pasibaigs tai, kas jau 23 metus vyko su prie mūsų prezidento, ypač kas vyko pastaruosius devynerius metus. Tikiuosi, kad tai pasibaigs ir Rusija pats demokratiška ir stipri ekonomiškai šalis. O ne kleptokratija“, – sakė N.Zadorovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas