Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estų klubo žaidėjas iš Rusijos paliko Lazdynų ligoninę nusivylęs: „Tai nebuvo malonu“

Pirmą kartą Vilniuje surengtas Kontinentinės ledo ritulio taurės turnyras Vilniuje paliko dvejopus prisiminimus Estijos klubui Tartu „Valk 494“. Estijos čempionai laimėjo abejas rungtynes ir liko patenkinti turnyro organizacija, bet liko nustebę dėl to, kad tarp rungtynių Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje Lazdynuose apsilankęs ledo ritulininkas grįžo neištyrus jo traumos.

Po rungtynių – į ligoninę

Ledo ritulininkų susidūrimas ant „Pramogų“ arenos ledo per Vilniaus „7bet Hockey Punks“ ir „Valk 494“ rungtynes privertė sunerimti Estijos komandą.

Legionierius iš Rusijos Danilas Galimulinas taip stipriai susitrenkė, kad įtarė kaulų lūžį peties srityje.

„Jis buvo nuvežtas į ligoninę, kur prašė padaryti rentgeno nuotrauką, tačiau buvo paprašytas parodyti draudimo polisą, – 15min pasakojo Tartu komandos vadovas Olegas Litvjakovas. – Jis parodė dokumentą, draudimas europietiškas. Jam buvo atsakyta, kad „draudimas negalioja“.

Žaidėjas nustebo, nes turi teisę gyventi Estijoje dvejus metus, o prieš gaunant dokumentą, leidžiantį gyventi ir dirbti Europos Sąjungoje, reikia apmokėti draudimą.

Elektroniniu formatu per telefoną draudimas buvo parodytas ne tik gydytojui, bet ir direktoriui. Bet jam vis tiek pakartojo, kad draudimas negalioja ir pasiūlė pirmiau susimokėti. Tačiau žinote, jam skaudėjo petį, jis pradėjo galvoti ką daryti ir galiausiai nusprendė išsikviesti taksi ir grįžti atgal į viešbutį.“

Lūžio nebuvo, liko tik nuoskauda

Estijos klubo vadovas džiaugėsi, kad situacija baigėsi pakankamai gerai – Tartu komandos gydytoja pati darsyk perčiupinėjo žaidėjui skaudančią kūno vietą. Ji nutarė, kad lūžio veikiausiai nėra, tad nebūtina ir daryti rentgeno tyrimų.

„Panašu, kad tai buvo stiprus pečio sumušimas, atsiliepęs ir kaklui. Ledo ritulyje tai pasitaiko, dėl to pykčio nelaikome. Vienintelis nemalonus incidentas, kad ligoninėje žaidėjui buvo pasakyta, kad jokie draudimai neveikia“, – stebėjosi O.Litvjakovas.

Jis teigė, kad iš pradžių pats norėjo darsyk važiuoti į Lazdynų ligoninę aiškintis. Bet vėliau emocijos atvėso, nors žaidėjas ir liko nusivylęs.

„Aišku, kad jo reakcija nebuvo maloni. Kai tau labai skauda, kai lauki pagalbos, esi įsitikinęs, kad draudimas galioja, o tau sako priešingai: kad esi sukčius ir važiuok iš čia. Tai nebuvo malonu“, – pasakojo Estijos klubo vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kontinentinės taurės rungtynės: Vilniaus „Hockey Punks“ – Tartu „VALK494“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kontinentinės taurės rungtynės: Vilniaus „Hockey Punks“ – Tartu „VALK494“

D.Galimulinas patikino, kad bendraujant ligoninėje bėdų dėl kalbos barjero nekilo, abi pusės susišnekėjo rusiškai. Vis dėlto Estijos komandos atstovai tikėjosi, kad pirmąją pagalbą gaus bet kurioje pasaulio šalyje.

„Mano supratimu, pirmiau pasirūpinama paciento sveikata, o tada jau atsiunčiama sąskaita. Mes juk nenorėjome darytis plastinės operacijos ar kažkaip ilgai gydyti. Tik norėjome gauti pirmąją pagalbą, – kalbėjo O.Litvjakovas. – Tačiau po muštynių mojuoti kumščiais neverta. Liko trauma, tad nieko čia nebepadarysi, reikia judėti pirmyn.“

Ligoninės atstovė: ne ES šalių piliečiams paslaugos yra mokamos

Lazdynų ligoninės atstovė Asta Bagdonavičienė teigė, kad visiems pacientams, atvykusiems patiems ar atvežtiems greitosios medicininės pagalbos tarnybų į Skubios pagalbos skyrių, ligoninė užtikrina būtinosios medicinos pagalbos teikimą. Būtinosios pagalbos apimtį ir kategorijas nustato pacientą apžiūrėjęs gydytojas.

Būtinoji pagalba teikiama nemokamai keliais atvejais:

  • Visiems nuolatiniams šalies gyventojams, neatsižvelgiant į jų draustumą;
  • Laikinai Lietuvos Respublikoje gyvenantiems ir teisėtai dirbantiems užsieniečiams;
  • ES/EEB šalių piliečiams, laikinai viešintiems mūsų šalyje, pateikus jų draustumą patvirtinančius dokumentus: galiojančią E kortelę arba vieną iš E formos (E111, E106, E121) pažymą.

Tačiau užsieniečiams, ne ES/EEB šalių piliečiams, laikinai viešintiems Lietuvoje, būtinosios pagalbos paslaugos yra mokamos.

„Tikėtina, kad šiuo atveju paciento draudimas užtikrina nemokamą būtinąją pagalbą Estijoje, kaip teikiama nemokama būtinoji pagalba Lietuvoje gyvenantiems ir teisėtai dirbantiems užsienio piliečiams, – sakė ligoninės dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vadovė. – Užsieniečiai kartais painioja savo turimą privatų draudimą su vadinama „mėlynąja“ Europos sveikatos draudimo kortele, suteikiančia teisę į nemokamą būtinąją pagalbą.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė

Anot A.Bagdonavičienės, jei privatus draudimas numato būtinosios pagalbos ar kitų sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimą, tokiu atveju pacientas vis tiek turi sumokėti vizito ligoninėje metu, o vėliau susigrąžinti išlaidas iš savo draudėjo. Kitas pastaruoju metu neretai pasitaikantis variantas – kai draudimo kompanija iš anksto susisiekia su ligonine informuodama, kad atvyks jų apdraustas asmuo, ir garantuoja su jo vizitu susijusių išlaidų apmokėjimą.

Estai gyrė turnyro rengėjus

Nepaisant incidento Lazdynų ligoninėje, Tartu klubas liko patenkintas turnyru Vilniuje.

Kontinentinės taurės varžybų, kurios oficialiai laikomas antruoju pagal pajėgumą ledo ritulio turnyru Europoje po Čempionų lygos, pirmajame atrankos etape „Valk 949“ pirmosiose rungtynėse 8:3 įveikė Vilniaus „7bet Hocket Punks“, o antrosiose 6:1 pranoko Islandijos klubą „Skautafelag Akureyrar“.

Lietuvos vicečempionai „7bet Hockey Punks“ užėmė antrąją vietą, 12:6 įveikę Islandijos čempionus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kontinentinės taurės rungtynės: Vilniaus „Hockey Punks“ – Tartu „VALK494“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kontinentinės taurės rungtynės: Vilniaus „Hockey Punks“ – Tartu „VALK494“

Pirmąją vietą turnyre, kuriame dar turėjo žaisti, bet neatvyko Belgrado „Crvena zvezda“, užėmę estai liko dėkingi varžybų šeimininkams.

„Organizacija buvo labai puiki. Šarūnas Kuliešius („7bet Hockey Punks“ vadovas) mus priėmė labai šiltai, miestas priėmė šiltai, – sakė O.Litvjakovas. – Nors tuo metu lijo, visai komandai gyventi ir žaisti Vilniuje labai patiko. Atsiprašėme paskui Šarūno, kad įveikėme šeimininkus, bet gal jie nugalės mus kitą kartą. Visa organizacija buvo gera, buvo patogu gyventi šalia arenos, maitinimas, viskas veikė kaip laikrodis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant