Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sočio olimpiadoje Lietuvos atstovus bus galima skaičiuoti ant rankų pirštų, o latviai ir estai savo delegacijas skaičiuos dešimtimis

Lietuvoje orams šaltėjant jau rugsėjo pabaigoje, o Latvijoje krentat sniegui, žiemos sporto šakų atstovai jau pradėjo lemiamas kovas dėl savo svajonės – galimybės pasirodyti vasario 7-23 dienomis vyksiančiose Sočio olimpinėse žaidynėse. Vilčių išsikovoti išsvajotą kelialapį į kitų metų žiemos olimpiadą dar nėra praradę ir tuzinas Lietuvos sportininkų, tačiau geriausiu atveju į Sočį vyks 9 atletai.
Čempionato akimirka
Čempionato akimirka / Donato Lazausko nuotr.

Lietuvos žiemos sporto atstovus Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) kuruojanti 1988-ųjų Kalgario olimpinė čempionė Vida Vencienė sako tikinti, kad lietuviai su gera sėkmės doze dar turi vilties išsiųsti maksimalų sportininkų skaičių – devynis. Tiesa, šis skaičius skamba liūdnokai, žinant mūsų kaimynų – latvių ir estų olimpinių misijų skaičių. Kelialapį iškovojus Latvijos ledo ritulininkams, šios šalies delegaciją sudarys apie 50 sportininkų. Estijai olimpinius medalius Rusijoje sieks iškovoti apie 30-mt žiemos sporto šakų atstovų.

Po prezidentės sprendimo vilties neprarado

Šiomis dienomis V.Vencienė įtemptai stebi dailiojo čiuožimo atstovę 18-metę Ingą Janulevičiūtę, kuri Vokietijoje kaunasi dėl išsvajoto kelialapio į Sočį.

Vida Vencienė
Vida Vencienė

„Kol kas viskas labai gerai. Ji ne daug pralaimi savo varžovėms ir penktadienį dar gali pataisyti savo situaciją. Pirmąją varžybų dieną jos pasirodymas buvo nuostabus – be klaidų ir pagerinti asmeniniai rezultatai. Dabar ji užima 15-ąją vietą, o kelialapius iškovos šešios pirmos sportininkės. Bet kadangi tarp jų yra sportininkių, kurios jau užsitikrinę kelialapius, tai praktiškai reikia užimti bent devintąją vietą. Labai tikiuosi, kad taip ir bus ir turėsime istorinį pasiekimą“, – merginos sėkme tiki V.Vencienė.

Labai skaudu, kai sportininkai yra verti, turi visas galimybes, o negali dalyvauti dėl tokios nuostatos konstitucijoje. 

Jeigu I.Janulevičiūtei ir nepavyktų nuvykti į Sočį, V.Vencienė neabejoja, kad tai daug žadanti jauna sportininkė, kuri būtinai kovos dėl patekimo į kitas olimpines žaidynes.

Lietuvos dailiojo čiuožimo pora Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas yra iškovoję kelialapį į Sočį, tačiau jo „išgryninti“ galimybių kol kas nematyti.  Ši pora buvo vieninteliai Lietuvos atstovai, kurie nuo pavasario turėjo bilietą į Sočį. „Taip, tas pilietybės klausimas užkirto kelią, tačiau aš vis dar tikiuosi, kad kažkaip ši situacija gali išsispręsti. Labai skaudu, kai sportininkai yra verti, turi visas galimybes, o negali dalyvauti dėl tokios nuostatos Konstitucijoje. Aš vis tiek dar viliuosi, kad kažkas pasikeis...“, – po nepalankaus Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimo optimizmą išlaikė V.Vencienė.

Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias
Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias

Greitojo čiuožimo viltis – Agnė Sereikaitė

Kita 18-metė, Lietuvos greitojo čiuožimo atstovė Agnė Sereikaitė, atsakymo į klausimą, ar keliaus į žiemos olimpines žaidynes, dar turės palaukti. Šiuo metu ji varžosi Kinijoje vykstančiame pasaulio taurės etape. Lietuvė šeštadienį čiuoš įvairių distancijų pusfinaliuose bei bandys prasibrauti į finalus.

Tačiau lemiami startai, po kurių paaiškės, ar perspektyvi sportininkė vyks į olimpines žaidynes, prasidės lapkričio mėnesį. Agnė Sereikaitė nepaprastai svarbius taškus rinks pasaulio taurės etapuose Turine ir Maskvoje. Būtent šiose varžybose surinkti taškai bus sumuojami ir lems kelialapių dalybas. Lietuvei reikia prasibrauti tarp 32-iejų geriausiai kovojančių greitojo čiuožimo atstovių.

V.Vencienė tikisi, kad su suaugusiais besivaržančiai aštuoniolikmetei viskas susiklostys sėkmingai: „Niekada nežinai, kas gali atsitikti – trauma ar kiti malonumai. Tačiau reikia tikėtis, kad Agnei pasiseks ir ją išvysime Sočyje. Jos rezultatai yra neįtikėtinai geri ir ji to verta.“

Agnė Sereikaitė
Agnė Sereikaitė

Vidos Vencienės pėdomis

Pati V.Vencienė yra pelniusi aukso bei bronzos medalius 1988-ųjų žiemos olimpinėse žaidynėse (tuomet sportininkė atstovavo Tarybų Sąjungai). Sočio olimpinėse žaidynėse jos pasiekimų įkandin seks slidininkai Vytautas Strolia ir Ingrida Ardišauskaitė. Būtent jie anksčiau šiais metais laimėjo ir V.Vencienės slidinėjimo taurės varžybas Ignalinoje.

Abu sportininkai teoriškai turi kelialapius į Sočį, tačiau jiems vis tiek privalu rinkti taškus ir rodyti gerus rezultatus. Anot V.Vencienės, galima džiaugtis, kad jiems pasirengimas klostosi sėkmingai ir,galbūt, jie stebins Sočyje. Kadangi abu slidininkai yra jauni, jie karjeras turėtų tęsti ir po ketverių metų.

Dianai Rasimovičiūtei – ketvirtos olimpinės žaidynės

Lietuvos žiemos sporto rinktinė Sočyje turės ir itin patyrusią sportininkę – jau ketvirtose olimpinėse žaidynėse startuosiančią biatlonininkę Dianą Rasimovičiūtę.

„Diana jau yra stabili sportininkė, kuri aukščiausio lygio varžybose užima 25-30 vietas ir gali vadintis elitine biatlonininke. Ji siekia pačių aukščiausių tikslų ir jeigu tik viskas susieis į vieną, auksinį, tašką jai gali labai pasisekti.“ – patyrusios sportininkės sėkme tiki V.Vencienė.

Vyrų garbę olimpinių žaidynių biatlono trasoje gins Tomas Kaukėnas. Jam tai bus vos pirmosios olimpinės žaidynės, tačiau pasaulio čempionatas įrodė, kad vaikinas gali varžytis su pačiais stipriausiais.

Vida Vencienė prisimena, kad dabar 23-metis sportininkas, dar būdamas paauglys po pralaimėtų varžybų tikino: „Aš vis tiek būsiu pasaulio čempionas.“ Pati olimpinėse žaidynėse medalius skynusi slidininkė tiki, kad jaunuoliai su tokiu užsispyrimu gali eiti toli.

Diana Rasimovičiūtė
Diana Rasimovičiūtė

Kalnų slidininkus ugdyti sunku dėl prastų sąlygų

Dvejose olimpinėse žaidynėse jau startavęs kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas Sočyje jau nepasirodys. Šiuo metu Lietuva turi vieną vietą olimpinėse žaidynėse, į kurią pretenduoja trys panašaus pajėgumo sportininkai.

Žinoma, mes vis tikimės, kad gal šįkart parvešime medalių. Iš vasaros olimpinių žaidynių lietuviai veža ir veža medalius, mes ir norime pelnyti tokią garbę...

Anot V.Vencienės, jų galėtų būti ir daugiau: „Talentų mums netrūksta, tačiau sąlygų yra nepakankamos, kad juos išugdytume. Čia kalbu ir apie nepalankų klimatą, ir treniruotes. Aš tikiuosi, kad galbūt atsiras sportininkų, iš tų šeimų, kurios išvyksta gyventi į šalis, kuriose geresnės sąlygos. Reikia džiaugtis tėvų pastangomis, nes visos žiemos sporto šakos – beprotiškai brangios.“

Latviai ir estai – toli priekyje

Galime kalbėti apie žiemos sporto šakų šalis, kuriose sportininkai garbinami taip pat kaip vasaros olimpinių žaidynių. Tačiau, Lietuvos žiemos sporto atatovų pajėgos stipriai atsilieka ir nuo panašias klimato sąlygas turinčių kaimynių – Latvijos ir Estijos. Latvijos ledo ritulio rinktinė iškovojo istorinę galimybę dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

„Latvijoje jau seniai yra gilios žiemos sporto tradicijos, o estai turi tiesiog „nerealias“ sąlygas treniruotis. Jeigu mes tokias turėtume, ir mūsų rezultatai būtų geresni. Žinoma, mes vis tikimės, kad gal šįkart parvešime medalių. Iš vasaros olimpinių žaidynių lietuviai veža ir veža medalius, mes ir norime pelnyti tokią garbę...“ – apie lietuvių perspektyvas kovojant dėl aukščiausių apdovanojimų kalbėjo olimpinė čempionė.

Praėjusioje – 2010-ųjų Vankuverio olimpiadoje – kovojo tik 6 Lietuvos delegacijos nariai: mūsų šalies garbę gynė  biatlonininkė D.Rasimovičiūtė, slidininkai Irina Terentjeva, Aleksejus Novoselskis, Mantas Strolia, Modestas Vaičiulis ir kalnų slidininkas Vitalijus Rumiancevas. Geriausiai pasirodė D.Rasimovičiūtė, kuri moterų sprinte užėmė 25 vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento