Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IOC sprendimas gali išprovokuoti Vladimirą Putiną

Rusija laukia sulaikiusi kvapą: antradienį šalis gali būti diskvalifikuota iš Pjongčango olimpinių žaidynių – tai būtų stiprus smūgis Vladimirui Putinui ir jo valdomai valstybei.
Rusijos prezidentas V.Putinas ir IOC prezidentas Th.Bachas.
Rusijos prezidentas V.Putinas ir IOC prezidentas Th.Bachas. / „Scanpix“ nuotr.

Sprendimas dėl Rusijos bus priimtas šį antradienį Lozanoje, kur likus mažiau nei devynioms savaitėms iki vasario 9 dieną Pietų Korėjoje prasidedančių žaidynių susirinko Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba.

14-os narių valdyba, tarp jų du amerikiečiai, jau gavo kol kas konfidencialias išvadas iš IOC specialaus komiteto, tyrusio, ar Rusijos vyriausybės agentai organizavo dopingo programą 2014 m. Sočio olimpinėse žaidynėse.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.

IOC prezidentas Thomasas Bachas, Vokietijos teisininkas, sprendimą dėl Rusijos turėtų paskelbti antradienį vakare.

Kita vertus, sprendimas gali būti negalutinis. Rusija gali apskųsti IOC sankcijas Tarptautiniam sporto arbitražui.

Bausmės variantai:

  • Rusija visiškai diskvalifikuota iš olimpinių žaidynių Pjongčange.

  • Kai kurie Rusijos atletai varžysis, jei įrodys, kad yra švarūs ir laikėsi tarptautinių antidopingo taisyklių. Jie būtų neutralūs atletai ir varžytųsi su olimpine vėliava. Jei laimėtų olimpinį auksą, jiems nebūtų grojamas Rusijos himnas. Pagal tokias taisykles, kai kurie Rusijos atletai varžėsi praėjusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate rugpjūtį.

V.Putinas yra pareiškęs, jog abu šie variantai būtų skaudūs ir galėtų išprovokuoti rusų boikotą.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Sočio paraolimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas Sočio paraolimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje
  • IOC gali liepti septynioms žiemos olimpinių sporto šakų vadovybėms nuspręsti individualiai. Toks kompromisas buvo taikomas 2016 m. Rio De Žaneiro olimpinėms žaidynėms.

  • Skirti Rusijos olimpiniam komitetui piniginę baudą. Milijonai dolerių galėtų būti skirti antidopingo organizacijų plėtrai pasaulyje.

Tačiau tarptautinių antidopingo organizacijų asociacijos iNADO vadovas Josephas de Pencier pareiškė, kad finansinė bausmė būtų netinkama. „Taip nusiųstume visiškai netinkamą žinią, – sakė J.de Pencier. – Susimoki ir žaidi toliau.“

J.De Pencier: Taip nusiųstume visiškai netinkamą žinią. Susimoki ir žaidi toliau.“

Dopingo skandalo eiga

Raudonas dopingo signalas užsidegė Rusijai 2013 m. liepą prieš Maskvoje rengiamas pasaulio lengvosios atletikos pirmenybes. Britų laikraštis „The Mail“ pranešė apie Grigorijaus Rodčenkovo ir jo vadovaujamos Maskvos antidopingo laboratorijos nuodėmes. Tačiau tada mažai kas sureagavo.

2014 m. gruodį, praėjus 10 mėnesių po Sočio olimpinių žaidynių, Vokietijos televizijos kanalas parodė žurnalisto Hajo Seppelto sukurtą dokumentinį filmą apie Rusijos sportininkų dopingo vartojimą, parodant slaptai filmuotus liudininkų kadrus.

Pasaulio antidopingo agentūra vėliau paskyrė komisiją, vadovaujamą Richardo Poundo, ilgamečio IOC nario. Komisijoje buvo ir Richardas McLarenas. Po jų pateiktų išvadų 2015 m. lapkritį ir 2016 m. sausį buvo diskvalifikuota Rusijos lengvosios atletikos federacija, antidopingo agentūra ir Maskvos laboratorija.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) valdyba susirinko į posėdį Lozanoje.

R.Poundo komanda apklausė G.Rodčenkovą ir nustatė, kad jis buvo svarbus asmuo, manipuliuojant uždraustų medžiagų mėginiais, klastojant dopingo testų rezultatus ir dengiant atletus.

G.Rodčenkovas išvyko į JAV ir 2016 m. gegužę „New York Times“ dienraščiui papasakojo, kaip būdamas Sočio žaidynių laboratorijos direktoriumi padėjo Rusijos atletams sukčiauti. Jis teigė, kad 15 iš Rusijos laimėtų 33 medalių buvo nešvarūs.

„Twitter“ nuotr./Grigorijus Rodčenkovas (kairėje)
„Twitter“ nuotr./Grigorijus Rodčenkovas (kairėje)

WADA paskyrė R.McLareną atnaujintam tyrimui. Po dviejų mėnesių jis pateikė kitas išvadas, papildytas G.Rodčenkovo parodymais.

„Tai negalėjo būti vykdoma kelių atskirų žmonių, ar vieno departamento“, – pareiškė R.McLarenas praėjusią savaitę apie Rusijos dopingo programą.

Tada IOC sudarė dvi komisijas. Viena, vadovaujama IOC nario Deniso Oswaldo, pagal R.McLareno surinktus įkalčius tikrino Rusijos sportininkų Sočyje bylas. Antra, vadovaujama buvusio Šveicarijos prezidento Samuelio Schmido, turėjo nustatyti, ar egzistavo institucinė konspiracija.

D.Oswaldo komisija paskelbė verdiktą praėjusį mėnesį. Nuo tada 25 rusai buvo diskvalifikuoti, jų rezultatai Sočyje anuliuoti, jie diskvalifikuoti iš olimpinių žaidynių iki gyvenimo pabaigos. 11 medalių buvo atimta. Vienas rusas išteisintas.

S.Schmidas gavo 50 puslapių medžiagos iš G.Rodčenkovo savo tyrimui. Visa tai turėjo būti pristatyta IOC valdybai pirmadienį.

Sočio programa

G.Rodčenkovas pasakojo, kad kai kurie Rusijos sportininkai Sočio olimpinėse žaidynėse naudojo greitai veikiantį „Duches“ kokteilį, kuriame buvo įplakti pasirodymą keičiantys steroidai.

Per žaidynes atletai buvo apsaugomi keičiant jų mėginius – vietoj nešvarių buvo teikiami mėnesiais anksčiau daryti mėginiai.

Vėlai naktį mėginiai buvo keičiami per „pelės landą“ saugomame Sočio laboratorijos testų kambaryje.

Slaptieji agentai rado būdų, kaip sukeisti buteliukų turinį ir grąžinti juos švarius, – teigė G.Rodčenkovas.

Į pravalytus mėginius buvo pridedama druskos, kad jie taptų švaresni. Kai kuriose Rusijos moterų ledo ritulio komandos žaidėjų mėginiuose buvo aptikta vyriško DNR, kai mėginiai buvo ištirti dar kartą.

„Scanpix“ nuotr./Dopingo mėginiai.
„Scanpix“ nuotr./Dopingo mėginiai.

Rusai viską neigia

Rusija neigė valstybės remiamos dopingo programos egzistavimą. Šalies vadovai apkaltino G.Rodčenkovą, pavadindami jį nesąžiningu darbuotoju. Rusija nori susigrąžinti mokslininką iš JAV, kuris jis yra saugomas liudininkas.

„Niekada nebuvo ir nebus jokios valstybinės programos, susietos su dopingu“, – tvirtino Rusijos vicepremjeras Vitalijus Mutko praėjusį penktadienį prieš pasaulio futbolo čempionato burtus Maskvoje.

V.Mutko, buvęs sporto ministru 2014 metais, figūruoja R.Poundo ir R.McLareno tyrimuose, taip pat G.Rodčenkovo ranka rašytuose dienoraščiuose, kurie irgi pateikti IOC. D.Oswaldo komisija juos pavadino reikšmingais įrodymais, o „New York Times“ išspausdino dienoraščio ištraukas praėjusią savaitę.

V.Mutko penktadienį teigė, kad jis buvo susitikęs su IOC komisijomis „daugybę kartų“, ir pripažino diskvalifikacijos iš olimpinių žaidynių riziką. IOC pernai blokavo jo akreditaciją Rio olimpinėms žaidynėms.

Tačiau V.Mutko lieka Rusijos futbolo federacijos prezidentas ir pasaulio futbolo čempionato organizacinio komiteto vadovas.

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova ir Vitalijus Mutko
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova ir Vitalijus Mutko

Rio precedentas?

Th.Bacho vadovaujama valdyba nediskvalifikavo Rusijos prieš Rio olimpines žaidynes, perduodama teisę spręsti sporto šakų vadovybėms. Tada daugiau nei šimtas Rusijos atletų buvo išbraukti iš rinktinės, kurią sudarė apie 400 sportininkų.

Tuo metu kalbėta, kad Th.Bashas pasigailėjo Rusijos, nes yra V.Putino draugas.

Tačiau praėjusį mėnesį Th.Bachas užsiminė, jog yra „svarbių skirtumų“ šįkart.

„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomasas Bachas.
„Scanpix“ nuotr./Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomasas Bachas.

Kas priims sprendimą?

IOC valdyba susirinko Lozanoje. Susirinkimui vadovauja Th.Bachas, taip pat du D.Oswaldo komisijos nariai – jis pats ir Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis.

Valdyboje taip pat yra S.Schmido komisijos narys Robinas Mitchellas bei du amerikiečiai: Anita De Frantz ir Angela Ruggiero, ledo ritulininkė, iškovojusi keturis medalius. Taip pat ir buvęs šuolių su kartimi pasaulio ir olimpinis čempionas ukrainietis Sergejus Bubka.

Tarptautinės slidinėjimo federacijos prezidentas Gianas Franco Kasperas atstovauja žiemos sporto šakoms.

„Scanpix“ nuotr./A.Ruggiero ir D.Oswaldas.
„Scanpix“ nuotr./A.Ruggiero ir D.Oswaldas.

Visa valdyba susitiks su pasaulio dailiojo čiuožimo čempione iš Rusijos Jevgenija Medvedeva, kuri prisidėjo prie Rusijos delegacijos, atvykusios prašyti švelnesnių sankcijų.

G.Rodčenkovo advokatas Jimas Waldenas teigė, jog jo klientas tikisi, kad „Rusija prisipažins ir pradės skubiai dirbti, kad galėtų grįžti į pasaulio sporto bendruomenę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito