Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čiuožėja Isabella Tobias: „Pirmą kartą prieš pasaulio čempionatą esame tokie ryžtingi“

Jau šį trečiadienį Londone (Kanada) prasideda svarbiausios dailiojo čiuožimo varžybos metuose – pasaulio čempionatas. Geriausi pasaulio ledo meistrai kovos ne tik dėl medalių, bet ir olimpinių kelialapių. Lietuvos vėliavnešiais taps šokių ant ledo pora Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas bei čiuožėja Inga Janulevičiūtė.
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas / RIA Novosti nuotr.

Pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatas vyksta kasmet, tačiau pirmenybės Kanadoje bus išskirtinės ir svarbiausios per pastaruosius ketverius metus. 164 sportininkai pasiners į olimpinių kelialapių dalybas, todėl daugelis iš jų jaus papildomą spaudimą ir jaudulį. 

Lietuvos čiuožėjai I.Tobias ir D.Stagniūnas Londone startuos turėdami saujelę olimpinės vilties. Net ir iškovotas kelialapis, neatvers taip išsvajotų vartų į Sočio žiemos olimpinės žaidynės. 

Planetos pirmenybėse jiems būtinai reikia patekti tarp 19 geriausių porų – tiek yra tiesioginių bilietų į Sočį. Visgi ne rezultatai, o lietuviškas pasas buvo ir bus didžiausia Lietuvai atstovaujančių porų kliūtis.

22-ejų amerikietė ir 27-erių lietuvis sausio 7-ąją išgirdo žaizdą atvėrusį verdiktą – Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė nesuteikė Isabellai pilietybės išimties tvarka. 

Vėliau šalies prezidentė kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šis atsakytų, ar galima tik įstatymu, nekeičiant Konstitucijos, užsieniečiams išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę. 

D.Grybauskaitės teigimu, šiuo metu pilietybės suteikimo tvarka yra griežta, o visuomenėje vykstančios permainos keičia žmonių lūkesčius. Todėl būtinas aiškus atsakymas, ar norint išplėsti Lietuvos Respublikos pilietybės teikimo galimybes, pakanka Pilietybės įstatymo pataisų, ar tam būtina keisti Konstituciją.

Konstitucinis Teismas savo išvadų dar nepateikė, o Lietuvos čiuožėjai mintis apie pilietybę nustūmė į šalį. 

Tiki prietarais

Sekmadienį jie jau išvyko į Kanadą ir pirmadienį pradėjo treniruotes didžiausioje Londono ledo arenoje. 

Naujienų portalui 15min.lt I.Tobias atskleidė, kad kartu su Deividu labai sunkiai ir atsakingai ruošėsi planetos pirmenybėms. Ne olimpinis kelialapis ir net ne rezultatai suteiks daugiausia motyvacijos Kanadoje, prisipažino amerikietė.

Turėsime pirmą ir vienintelę galimybę šį sezoną čiuožti tokiai didelei auditorijai.

„Mes mylime savo darbą ir visas savo jėgas čempionate atiduosime dėl tų, kurie mus taip stipriai palaikė visus šiuos metus. Apie rezultatus dabar galvoju mažiausiai. Be to, nenoriu kalbėti apie rezultatus, nes esu labai prietaringa ir nenoriu savo žodžiais prisišaukti nesėkmės (šypsosi). Žinau viena, kad esame puikiai pasirengę, pastarąsias savaites nuo ryto iki vakaro šlifavome paskutiniąsias detales“, – 15min.lt kalbėjo I.Tobias. 

Europos čempionatą Kroatijoje dėl ligų praleidę Lietuvos atstovai dabar bandys atsigriebti Kanadoje. „Turėsime pirmą ir vienintelę galimybę šį sezoną čiuožti tokiai didelei auditorijai. Tai pačios svarbiausios varžybos visiems pasaulio čiuožėjams, svarbiausios jos yra ir mums. Norime padovanoti savo gerbėjams pačias geriausias emocijas“, – kalbėjo I.Tobias. 

Geras ženklas – teisėja iš Lietuvos

I.Tobias peršalimas ir D.Stagniūno nugaros skausmai užkirto kelią į Zagrebą, tačiau Lietuvos ledo šokėjų pora nekelia baltos vėliavos.

„Dabar jaučiamės puikiai. Svarbiausia, kad Deividui susitvarkė nugara. Mūsų svajonės vis dar gyvos ir stipresnės nei bet kada anksčiau. Mes pasiruošę kautis. Galbūt tai pirmas kartas, kai į pasaulio čempionatą vykstame būdami tokie ryžtingi, tokie užsispyrę“, – 15min.lt pasakojo amerikietė. 

Mūsų svajonės vis dar gyvos ir stipresnės nei bet kada anksčiau.

Šį sezoną pora tik du kartus startavo tarptautinėse varžybose. Itin gerai I.Tobias ir D.Stagniūnui sekėsi Vokietijoje. Bavarijos taurės varžybose Oberstdorfe vasario mėnesį jie laimėjo sidabro medalius ir sulaukė aukščiausių teisėjų įvertinimų per savo karjerą. 

„Buvome labai laimingi iškovoję tą trofėjų. Jis suteikė daugiau pasitikėjimo savo jėgomis. Kanadoje trokštame būti dar stipresni”, – neslėpė čiuožėja. 

Šokių ant ledo varžybos prasidės ketvirtadienį. Tik po burtų traukimo ceremonijos paaiškės kelinti savo trumpąjį šokį atliks I.Tobias ir D.Stagniūnas. Laisvoji programa ir medalių bei olimpinių kelialapių dalybos čiuožėjų lauks šeštadienį.

Įdomu, kad šokių ant ledo varžybose po ilgos pertraukos teisėjaus mūsų šalies atstovė Laimutė Krauzienė. 

VIDEO: I.Tobias ir D.Stagniūno pasirodymas Vokietijoje

Olimpinio kelialapio sieks ir 17-metė

Moterų varžybose šiame pasaulio čempionate, kaip ir praėjusias metais Nicoje (Prancūzija), Lietuvai atstovaus 17-metė Inga Janulevičiūtė. Mergina tik paskutinę minutę įšoko į planetos pirmenybių traukinį. ISU sumažinus reitingo taškų kartelę, lietuvei pakako savo per sezoną sukauptų taškų tam, kad patektų tarp 40 kvalifikuotų dalyvių.

Teisę atlikti laisvąją programą turės tik pirmąsias 24 vietas trumpajame šokyje užėmusios dailiosios lyties atstovės.

I.Janulevičiūtė tiki, kad jai gali pasisekti. Be to, tai būtų pati geriausia gimtadienio dovana merginai iš Vilniaus. Šeštadienį, kuomet moterų varžybose vyks lemiamos kovos, jai sukaks 18 metų. 

„Šį kartą gal bus šiek tiek lengviau nei tuomet, kai debiutavau pasaulio čempionate, tačiau aš visuomet jaudinuosi“, – ištarė kukli čiuožėja. 

Paskutinę savaitę prieš pirmenybes ji praleido Kaune, žiemą taip pat buvo išvykusi į kelias stovyklas užsienyje, bet labiausiai jai įstrigo treniruotės Prancūzijoje. „Niekur nėra tokių gerų sąlygų kaip Prancūzijoje. Ten puikus ledas, arenoje šilta, su manimi dirbo tikri profesionalai ir labai geri treneriai“, – pasakojo I.Janulevičiūtė. 

Olimpinis kelialapis jai neatrodo nepasiekiamas. Kad ir kaip sunku bus jį iškovoti, čiuožėja viliasi, kad ją lydės sėkmė. „Svarbiausia bus geriausiai kaip tik galiu atlikti trumpąją programą. Jei pateksiu į laisvąją programą būsiu labai, labai laiminga“, – sakė viena geriausių mūsų šalies čiuožėjų. 

15min.lt pateiks jums karščiausias naujienas iš Kanados. Aptarti rezultatus kviečiame mūsų sporto grupėje „Facebook“ tinkle. 

VIDEO: Ingos Janulevičiūtės treniruotė Kaune

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento