Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Isabella Tobias: „Puoselėjau per daug vilčių tapti Lietuvos piliete“

„Mes buvome šokiruoti ir sugniuždyti“, – taip prieš kelias savaites, išgirdusi neigiamą Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės verdiktą nesuteikti pilietybės išimties tvarka, jautėsi Isabella Tobias. Susitaikyti su sprendimu reikėjo laiko.
Isabella Tobias
Isabella Tobias / Luko Balandžio nuotr.

21-erių čiuožėja, gimusi Niujorke, išgyveno sudėtingų akimirkų per pastaruosius  metus. Pastarosios savaitės taip pat atnešė daug nusivylimo. „Nepaisant to, kad esame geriausi Lietuvos žiemos olimpinio sporto atstovai, aš nebuvau išskirtinė šalies visuomenei. Negalėjau integruotis į šią valstybę taip, kaip numato įstatymas. Teisiškai, tai suprantama, tačiau galimybių integruotis paprasčiausiai nebuvo“, – sakė I.Tobias.

Prašymą suteikti Lietuvos pilietybę išimties tvarka JAV čiuožėja pateikė praėjusių metų spalį. Gruodžio 20 dieną I.Tobias pilietybės komisija pakvietė į pokalbį, ji turėjo išlaikyti kalbos egzaminą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias

„Per testą nebuvo jokios anglų kalbos, jokio vertimo. Viskas buvo parašyta lietuviškai, – pasakojo mergina, kuri lietuvių kalbą mokėsi ilgiau nei metus. – Surinkau 58 iš 60 balų, todėl egzaminą man pavyko išlaikyti.“

„Tuomet aš asmeniškai pasikalbėjau su komisijos nariais“, – tęsė I.Tobias. „Šalia buvo vertėjas. Pirmasis klausimas, kurį man uždavė skambėjo taip: „Kodėl tu sieki Lietuvos pilietybės?“ Klausimą aš supratau ir ėmiau atsakyti lietuviškai, bet manęs paprašė kalbėti angliškai. Galbūt todėl, kad jausčiausi laisviau reikšdama savo mintis.“

Per susitikimą aš verkiau. Maldavau...

„Per susitikimą aš verkiau. Maldavau. Sakiau, kad mes su Deividu atidavėme visą savo kraują, širdį ir ašaras už kovą dėl Lietuvos. Mes nenuleidome rankų tada, kai mirė Deivido mama (ji mirė nuo vėžio po 2012 pasaulio čempionato), kai patyrėme traumų. Mes atidavėme viską, ką galėjome“, – icenetwork.com kalbėjo I.Tobias.

Šokių ant ledo atstovė puikiai žinojo, kad pradėjusi čiuožti su lietuviu, neturės jokių garantijų į lietuvišką pasą. Tik šis dokumentas atvertų kelią į 2014-ųjų žiemos olimpines žaidynes Sočyje.

Bet I.Tobias buvo nusiteikusi optimistiškai. Nepaisant to, kad Lietuvos pilietybės negavo pirmoji D.Stagniūno partnerė, optimistiški buvo ir jos treneriai – Igoris Špilbandas ir Marina Zueva. 

RIA Novosti nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas
RIA Novosti nuotr./Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas

„Katherine Copely nesimokė lietuvių kalbos. Komisija nė karto nekvietė tos merginos į pokalbį. Mes jautėme, kad mūsų istorija su Deividu bus kitokia. Ypač po to, kai laimėjome bronzos medalius „Grand Prix“ ir patekome į dešimtuką Europos čempionate“, – prisiminimais dalijosi I.Tobias. 

Sužinoję, kad istorija vis dėlto pasikartojo, Deividas ir Isabella buvo priblokšti, tačiau priėmė sprendimą tęsti kovą dėl olimpinio kelialapio. 

Davėme vienas kitam pažadą, kad neišsiskirsime iki 2014-ųjų.

Tiesa, kitą savaitę vyksiantį Europos dailiojo čiuožimo čempionatą Lietuvai atstovaujanti pora praleis. Priežastis – Deivido nugaros trauma, kurią čiuožėjas gydosi jau keletą mėnesių.

„Anksčiau aš puoselėjau per daug vilčių tapti Lietuvos piliete. Buvo per daug entuziazmo. Dabar visą savo dėmesį sutelksime į čiuožimą ir treniruotes. Jeigu sunkiai dirbsime, rezultatai kalbės patys už save.

Kai su Deividu pradėjome čiuožti, davėme vienas kitam pažadą, kad neišsiskirsime iki 2014-ųjų. Šio pažado mes nelaužysime, o kas bus vėliau – parodys laikas“, – tikino I.Tobias. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?