Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karjera Europoje baigta rekordiniu triumfu – ispanas neturi lygių, Maskvoje laimingi ir Rusijos čiuožėjai

Europos čempionatas Maskvoje rusams kol kas labai sėkmingas. Iš šešių medalių penki priklauso jiems. Niekas ir nelaukė iš rusų aukso vyrų varžybose. Čia karaliaus sosto daug metų neužleidžia ispanas Javieras Fernandezas. Čiuožėjas, kurio karjerai tėvai paaukojo visas gyvenimo santaupas, vėl džiaugėsi aukščiausios prabos medaliu ir dabar ruošiasi svarbiausiam karjeros startui.
Javieras Fernandezas
Javieras Fernandezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Legendinis rusas Jevgenijus Pliuščenka Europos čempiono titulą yra iškovojęs septynis kartus. Šis dešimtmetis turi kitą neprilygstamą talentą – ispaną J.Fernandezą. Europos čempionu jis tampa šeštą kartą iš eilės. Paskutinį kartą Europoje prieš 80 metų tą padarė austras Karlas Schaferis.

J.Fernandezo sėkmės istorija nė kiek nepanaši į tų čiuožėjų, kurie sugebėjo greitai įsiveržti į elitą. Ispanui reikėjo nueiti nepaprastai ilgą kelią ir štai keli neįtikėti faktai: Javieras debiutiniame Europos čempionate užėmė 28 vietą, antrajame 17, trečiajame 11 vietą. Jam prireikė septynių metų, kad taptų Europos čempionu ir devynių metų, kad taptų pasaulio čempionu!

AFP/„Scanpix“ nuotr./Javieras Fernandezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Javieras Fernandezas

J.Fernandezui tai buvo dvyliktas ir jau paskutinis Europos čempionatas. Ispanijos ledo žvaigždė pranešė, kad po olimpinių žaidynių baigs savo įspūdingą karjerą.

Ar trečias kartas nemeluos?

26-erių ispanas dar nebuvo gimęs, kai Ispanija paskutinį kartą iškovojo olimpinį medalį. Didžiausias J.Fernandezo troškimas pagaliau padovanoti šaliai olimpinį apdovanojimą. Du pirmieji bandymai buvo nesėkmingi. Sočyje šis ledo genijus liko per žingsnį nuo podiumo – turėjo tenkintis ketvirtąja vieta.

Galbūt trečias kartas nemeluos. „Tai būtų kažkas labai ypatingo man ir mano šaliai, Ispanijos sportui, Ispanijos dailiajam čiuožimui. Dėl daugybės priežasčių tai būtų neįtikėtinas laimėjimas. Vykstu į Pietų Korėją padaryti geriausia, ką galiu. Tikiuosi man pavyks pasinaudoti savo patirtimi ir pasimokyti iš praeities klaidų“, – kalbėjo J.Fernandezas.

VIDEO: 2018 EC Javier FERNANDEZ FS ESP

Europos čempionatas Maskvoje jam tapo puikia generaline repeticija. Bet kas jau kas, o Javieras puikiai žino, kad olimpinėse žaidynėse bus nepalyginamai sunkiau ir jo laukia milžiniškas iššūkis.

„Šiame Europos čempionate siekiau dar labiau patobulėti. Žinau, kokias klaidas čia padariau. Aš pažįstu save ir žinau, kad olimpiadoje to nepakartosiu. Varžybos bus beprotiškos. Dėl medalių kausis daug gerų čiuožėjų ir niekas nieko prognozuoti negali“, – įsitikinęs J.Fernandezas.

Dar vieną aukso medalį iškovojęs sportininkas iš Maskvos grįš į Torontą, kur daug metų gyvena ir treniruojasi.

Lieka paskutinės savaitės iki olimpinių žaidynių ir paskutinės dienos pasiruošti svarbiausiam ketverių metų, o kai kam ir visos karjeros startui.

Viešbutyje pamiršo pačiūžas

Ispanijos čiuožėjas Maskvoje surinko 295,55 taško ir užtikrintai aplenkė visus varžovus. Jis buvo pirmas tiek trumpojoje, tiek laisvojoje programoje.

„Būti šeštą kartą Europos čempionu... tai dar vienas puslapis, kuris bus įtrauktas į dailiojo čiuožimo istoriją. Tai nuostabu. Galiu didžiuotis savimi ir tuo, ką nuveikiau per karjerą“, – su žiniasklaida džiaugėsi niekada geros nuotaikos neprarandantis čiuožėjas.

Sidabro medaliu pasidabino rusas Dmitris Alijevas (274,06 tšk.), bronzos – kitas rusas Michailas Koliada (258,90 tšk.).

Beje, naujasis vicečempionas finalo dieną patyrė nemažai streso. Jis ne tik susimaišė kada vyksta jo paskutinė treniruotė, bet ir pamiršto viešbutyje pačiūžas.

„Buvo daug streso. Susimoviau kaip reikiant, bet net ir be treniruotės sugebėjau pademonstruoti gerą pasirodymą. Sunkiai dėl to kovojau ir man pavyko“, – teigė D.Alijevas.

Latvijos čiuožėjas Denisas Vasiljevas (243,52 tšk.) liko ketvirtas. Po trumposios programos jis buvo trečias. Latvijai tai geriausias istorijoje rezultatas vyrų čiuožime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito