Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai Pekine: Šveicarijoje užaugęs kalnų slidininkas Andrejus Drukarovas tikisi nustebinti

Prieš ketverius metus kalnų slidininkas Andrejus Drukarovas buvo jauniausias Lietuvos atstovas Pjongčango olimpinėse žaidynėse. Antrąją savo olimpiadą pasitinkantis dvidešimt dvejų metų Lietuvos atletas į Pekiną atsivežė kur kas daugiau patirties, kuri šioje sporto šakoje – neįkainojama.
Andrejus Drukarovas
Andrejus Drukarovas / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

2018 metais Pjongčange lietuvis slalomo rungtyje užėmė 41-ąją vietą, o Didžiojo slalomo lenktynėse finišavo 59-as.

Šiemet mūsų šalies sportininko lūkesčiai kur kas didesni.

A.Drukarovas pastarojo olimpinio ciklo metu padarė didžiulę pažangą ir neslepia, jog Kinijos sostinėje norėtų ne tik nustebinti, bet ir užfiksuoti rezultatą, kuris įeitų į Lietuvos kalnų slidinėjimo istoriją.

Iki šiol geriausią rezultatą didžiausioje žiemos sporto šventėje pasiekęs lietuvis – 1998-aisiais Nagane greitojo nusileidimo rungtyje 25-ąją poziciją užėmęs Linas Vaitkus.

Lietuvos kalnų slidininkų rezultatai olimpinėse žaidynėse
Sportininkai Rezultatai
Linas Vaitkus Naganas 1998 Greitasis nusileidimas – 25 vieta, Kombinuotas – nefinišavo
Vitalijus Rumiancevas Turinas 2006 Slalomas – 44 vieta, Didysis slalomas ir Super G – diskvalifikuotas
Vitalijus Rumiancevas Vankuveris 2010 Didysis slalomas – 59, slalomas – nefinišavo
Rokas Zaveckas Sočis 2014 Didysis slalomas – 63, slalomas – nefinišavo
Ieva Januškevičiūtė Sočis 2014 Didysis slalomas – nefinišavo, slalomas – nefinišavo
Andrejus Drukarovas Pjongčangas 2018 Didysis slalomas – 59, slalomas – 41
Ieva Januškevičiūtė Pjongčangas 2018 Didysis slalomas – 54, slalomas – 43

Italijos Bormio mieste su vietos specialistu Corrado Castoldi dirbančiam kalnų slidininkui Lietuvos nacionalinė slidinėjimo asociacija oficialiai Pekine yra suplanavusi 25–35 vietas.

Paties sportininko toks ambicingas tikslas nė kiek nebaimina. Skirtingai – didelę pažangą pastaruoju metu padaręs A.Drukarovas viliasi, jog šiose olimpinėse žaidynėse gali būti vienu labiausiai nustebinusių sportininkų.

„Į Pekiną Andrejus išvyko labai geros nuotaikos, nes šis sezonas buvo ypač stiprus. Jis rodė stabilius rezultatus, rinko didžiausius FIS reitingo taškus savo karjeroje, du kartus laimėjo nacionalinius čempionatus Latvijoje ir Sakartvele.

Sausio pradžioje vykusiose pasaulio taurės varžybose Adelbodene (Šveicarija) apmaudžiai suklydo prieš pat pirmo greitojo nusileidimo finišą ir nebuvo klasifikuotas, bet jo laikas trasos pabaigoje buvo net puse sekundės geresnis nei 30-ąją vietą pirmam bandyme užėmusio sportininko. Visa tai rodo gerą formą ir didžiulį potencialą. Iki pirmųjų istorijoje taškų FIS pasaulio taurėje trūko ypač nedaug“, – apie A.Drukarovo perspektyvas su 15min kalbėjo LNSA kalnų slidinėjimo komitetui vadovaujantis advokatas Mindaugas Banelis.

Jo teigimu, Andrejus per kelis pastaruosius metus stipriai patobulėjo ir dabar jau galima teigti, jog yra visiškai šalia kalnų slidinėjimo elito ar netgi jau priklauso jam.

„Jo reitingas ir rezultatai Pekine leidžia tikėtis geros startinės pozicijos. Manau, jog ji bus ne žemesnė nei 35. Jei anksčiau sporto funkcionieriai į olimpines žaidynes išleisdami mūsų kalnų slidininkus sakydavo, jog svarbiausia yra finišuoti, tai kalbant apie Andrejų viskas yra kitaip. Sportininkas tikisi išspausti maksimumą, nėra ką slėpti – į Pekiną jis vyksta turėdamas didžiulę motyvaciją parodyti aukščiausią rezultatą, koks tik yra buvęs Lietuvos kalnų slidinėjimo istorijoje“, – pažymėjo M.Banelis.

Jis užsiminė, kad pats sportininkas sau kelia dar aukštesnį tikslą ir norėtų prasibrauti netgi į pajėgiausių kalnų slidininkų dvidešimtuką.

„Slalomo milžino rungtyje parodyti tokį rezultatą tikrai yra nemažai. Žinoma, labai daug kas priklausys ir nuo sėkmės. Kalnų slidinėjimas – techninė rungtis, kurioje viską lemia smulkmenos ir mažiausios klaidos“, – svarstė M.Banelis.

Aleksandr Pustovit nuotr./Andrejus Drukarovas
Aleksandr Pustovit nuotr./Andrejus Drukarovas

Nepaisant jauno amžiaus, A.Drukarovas jau yra giliai įleidęs šaknis prie pat Italijos sienos esančiame pietiniame Šveicarijos kantote Tičine.

Liucernos universitete sportininkas studijuoja teisę ir visiškai be akcento kalba itališkai, tačiau tai mažai turėtų stebinti – iš Lietuvos į Komą sportininko mama persikėlė, kai jam tebuvo metukai.

„Tais laikais užsidirbti pragyvenimui Lietuvoje buvo beveik neįmanoma. Atvykdavau pas mamą kiekvieną vasarą. Buvau laimingas vaikas ir turėjau progą susipažinti su Kampione d'Italija, Luganu“, – yra pasakojęs lietuvis.

Pirmuosius žingsnius su slidėmis būsimas olimpietis žengė Blenio slėnyje būdamas penkerių. Iš pradžių A.Drukarovas išbandė lygumų slidinėjimą, tačiau, anot paties atleto, „nebuvo didelis talentas“.

„Man kur kas labiau patiko kalnų slidinėjimas, mėginau ir snieglenčių sportą, buvau pamišęs ir dėl rogučių. Išbandžiau viską, nes man patiko sklandymo ir greičio pojūtis“, – vietos dienraščiui „La Regione“ yra pasakojęs A.Drukarovas.

2009 metais A.Drukarovas persikėlė į Šveicariją, Andermatą. Čia įsidarbino jaunuolio mama, čia jis ėjo į pradinę mokyklą.

Būdamas vienuolikos jis pradėjo dalyvauti vietinėse kalnų slidinėjimo varžybose. Sportininkas persikėlė į Luganą, kur lankė vidurinę mokyklą.

Čia jį treniravo specialistas iš Komo, kurį subsidijavo Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija. Federacija sportininkui pradėjo padėti tuomet, kai jam tebuvo dar šešiolika.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Andrejus Drukarovas
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Andrejus Drukarovas

Lūžis A.Drukarovo karjeroje įvyko 2020-aisiais, kai po sėkmingų startų Šveicarijos taurės varžybose, šuolio reitinge Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijai ir „Swiss Ski“ pavyko susitarti, kad A.Drukarovas būtų integruotas į šio klubo didžiojo slalomo B komandą.

Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija apmoka didžiąją dalį išlaidų, įskaitant asmeninį trenerį, tačiau sportininkui padeda ir privatūs rėmėjai.

Pekine A.Drukarovas startuos slalomo ir didžiojo slalomo rungtyse.

Tvarkaraštis:

Vasario 13 d. – didysis slalomas

Vasario 16 d. – slalomas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas