Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ledo ritulio rinktinės stiprybė – stebukladarys treneris

„Mes ir patys savęs dažnai paklausiame, ar gali taip būti“, – iki šiol Lietuvos ledo rinktinės treneriu Berndu Haake stebisi žaidėjai. Specialistas iš Vokietijos dirba be jokio atlygio. Maža to, ne tik neprašo, bet ir duoda. „Aš neturiu vaikų, todėl galiu tuos pinigus skirti ledo rituliui“, – nusišypso pagarbą Lietuvoje užsitarnavęs strategas.
Lietuvos ledo ritulio rinktinės treniruotė
Lietuvos ledo ritulio rinktinės treniruotė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

B.Haake Lietuvos ledo ritulio rinktinėje sukūrė tokią atmosferą, kokios niekada nėra buvę. Žaidėjai ne tik džiaugiasi, bet ir stebisi. Vokiška tvarka ir naujojo trenerio darbo metodai – kaip tik tai, ko reikėjo nacionalinei komandai.

„Treneris mus pavergė ne tik profesionalumu, patirtimi ar nuoširdumu, – komplimentų treneriui negailėjo rinktinės senbuvis Petras Nausėda. – Jis – tarsi iš fantastikos pasaulio. Visiškas entuziastas, žmogus, su kuriuo visi randa bendrą kalbą. Šis treneris – autoritetas visiems. Lietuvos rinktinei reikėjo naujo vėjo ir tas vėjas buvo Berndas Haake.“

„Mes ir patys savęs dažnai paklausiame, ar gali taip būti, – prisipažįsta Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentas P.Nausėda. – Nesistebėti sunku, kai žmogus svetimoje šalyje dirba be pinigų, atiduoda visą savo širdį, o jėgas, laiką ir pinigus skiria ne tik rinktinei, bet ir vaikų ledo rituliui.“

Darbas įkvepia 

67-erių B.Haake – tikra dovana Lietuvos ledo rituliui. Taip sutartinai kalba visi šios sporto šakos atstovai. 

Lietuvos ledo ritulio rinktinės treniruotė
Lietuvos ledo ritulio rinktinės treniruotė

„Kaip galima nesistebėti, kai vos tapęs nacionalinės rinktinės strategu jis iškart leidosi į keliones ir aplankė daugumą užsienyje žaidžiančių Lietuvos ledo ritulininkų. Ir tą jis darė savo asmeninėmis lėšomis“, – pasakojo Lietuvos ledo ritulio federacijos generalinis sekretorius Tomas Budrauskas. 

Pats B.Haake savo darbais nesipuikuoja. Jis prisipažįsta, kad ledo ritulys – gyvenimo aistra, o darbas Lietuvoje – išskirtinis iššūkis.

„Net ir būdamas savo amžiaus turiu privačius rėmėjus“, – juokiasi B.Haake. 

„Šis darbas mane įkvepia. Visi žaidėjai sunkiai dirba, jie – mėgėjai, dirba ar studijuoja, bet turi aistrą ledo rituliui. Tai svarbiausias dalykas. Ne pinigai“, – tikina treneris iš Vokietijos. 

Per savo karjerą B.Haake dirbo trenerio asistento darbą Vokietijoje, trenerio – Italijoje, laimėjo Vokietijos čempionatą, dukart – Italijos pirmenybes. Penkerius metus dirbo su Vokietijos rinktine, vėliau – JAV, Kanados, Norvegijos. Dalyvavo šešiose olimpiadose. 

Vėliau jis nusprendė padėti vystyti ledo ritulį ten, kur jis nėra toks populiarus – Ispanijoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje.

„Savo karjeros pabaigoje mėgaujuosi geru maistu ir puikiais žmonėmis. Neturiu problemų dėl kalbos, nes visur galiu susikalbėti angliškai“, – džiaugiasi B.Haake.

Tikslas – išlikti I divizione

Naujojo stratego vadovaujama Lietuvos rinktinė balandžio 13 dieną išvyksta į Ukrainą, kur kausis pasaulio I diviziono B grupės čempionate. A grupėje lietuviai grumsis su Ukrainos, Lenkijos, Olandijos, Rumunijos ir Estijos komandomis. 

Mūsų šalies komandai negalės padėti net šeši lyderiai – prie rinktinės dėl besitęsiančių čempionatų neprisijungs puolėjai broliai Donatas ir Tadas Kumeliauskai, Arnoldas Bosas (Temirtau „Arystan“, Kazachtanas), Jungtinėse Amerikos Valstijose besimokantis didžiausias šalies talentas Pijus Rulevičius (Vaterlo „Black Hawks“). Darius Lelėnas (Kongsvingerio „Knights“, Norvegija) negalės atvykti dėl asmeninių priežasčių, o sunkią peties traumą vis dar gydosi Povilas Verenis (Liepojos „Liepajas metalurgs“, Latvija).

Tačiau net ir nukraujavusi Lietuvos ledo ritulio rinktinė išlieka optimistiška. Ji turi vienintelį tikslą – neužimti paskutiniosios vietos ir išsilaikyti I diviziono B grupėje. 

„Ukraina, Lenkija ir Olandija bus pagrindinės favoritės, o prieš rumunus ir estus trūks plyš reikės laimėti“, – sakė 36-erių Šarūnas Kuliešius, kuriam tai bus jau 18-tasis pasaulio čempionatas karjeroje. 

„Turime būti realistai. Ukraina nori pakilti į viršų, skiria daug pinigų ir daro trijų savaičių treniruočių stovyklą. Lenkijai padeda net keturi rusų treneriai, Olandija sulauks keturių žaidėjų iš JAV ir Kanados. Dėl išlikimo kausimės su Estija ir Rumunija. Pagrindinis tikslas – neiškristi iš šio diviziono“, – teigė treneris B. Haake.

Ukrainoje vyksiantį turnyrą lietuviai pradės sekmadienį dvikova su Lenkija. Vėliau jų laukia rungtynės su Olandijos, Ukrainos, Rumunijos ir Estijos rinktinėmis.

Trečią savaitę iš eilės mūsų šalies atstovai treniruojasi Elektrėnų ledo rūmuose. Po rekonstrukcijos temperatūra arenoje siekia 7 laipsnius šilumos, todėl Lietuvos ledo ritulio rinktinės nariai juokauja: „Dabar bent jau snarglys neprišąla.“

Lietuvos ledo ritulio rinktinės sudėtis pasaulio čempionate:

Gynėjai:

Mindaugas Kieras 

Nerijus Ališauskas

Justinas Vėželis

Artūras Katulis

Karolis Kubilius

Rolandas Aliukonis

Petras Nausėda

Puolėjai:

Darius Pliskauskas

Aimas Fiščevas

Aivaras Bendžius

Deividas Kazlauskas

Algimantas Visockas

Daniel Bogdziul

Andrejus Židkovas

Martynas Šlikas

Dovydas Kulevičius

Šarūnas Kuliešius

Vytautas Jagelavičius

Vartininkai:

Mantas Armalis

Nerijus Daukševičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento