Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mergaitės ar moterys? Jaunųjų Rusijos talentų bumas keičia dailųjį čiuožimą

Neišsenkantys Rusijos čiuožimo lobiai ant ledo stebina nuolat. Kasmet į elitą įsiveržia vis jaunesnės ir stipresnės Rusijos mergaitės. Kai kas tą vadina grubokai – „trumpo galiojimo terminu“, kurio gniaužtuose atsiduria beveik visos geriausios Rusijos čiuožėjos. Dailiojo čiuožimo bendruomenė nebetyli. Ketinama suaugusiųjų varžybose įvesti naują amžiaus limitą.
Aleksandra Trusova
Aleksandra Trusova / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Alina Zagitova

Dailiojo čiuožimo pasaulyje verda diskusijos. Moterų varžybose jau ne vienerius metus niekas negali prilygti 14–16 metų mergaitėms. Ant ledo tiesiog dominuoja jaunoji čiuožėjų karta su ryškiausiais Rusijos talentais priešakyje.

Kai per Pjongčango olimpines žaidynes buvo kalbama, kokia įdomi turėtų būti rusių Jevgenijos Medvedevos ir Alinos Zagitovos kova po ketverių metų Pekine, tai toks scenarijus mažai tikėtinas – į tarptautinę sceną jau pasiruošusios žengti naujosios kartos Rusijos čiuožėjos. „Keturgubų šuolių“ kartos atstovės.

Kaunas praėjusį rugsėjį jau pamatė vieną iš tokios kartos čiuožėjų. 15-metė Aleksandra Trusova drebino čiuožimo pasaulį Kauno „Žalgirio“ arenoje atlikdama net tris keturgubus šuolius.

VIDEO: Alexandra Trusova (RUS) | Ladies Free Skating | Kaunas 2018

Jos įkandin seka Ana Šerbakova. Dar viena penkiolikmetė, kuri sukūrė didžiausią sensaciją, nugalėdama Rusijos nacionaliniame čempionate.

Šalyje kilo nemažai aistrų, ar teisingas buvo Rusijos federacijos sprendimas leisti mergaitėms nuo 14 metų varžytis suaugusiųjų čempionate. Atsitiko taip, kad visą pjedestalą okupavo tos, kurios dar per jaunos įžengti į tarptautinę suaugusiųjų areną, bet savo rezultatais pranokstančios savo vyresnes konkurentes.

Tiek A.Trusova, tiek A.Šerbakova dominavo Rusijos čempionate ir paliko už nugaros abi olimpinių žaidynių prizininkes Aliną Zagitovą ir Jevgeniją Medvedevą.

VIDEO: Anna SHCHERBAKOVA .FS -- Russian Nationals 2019

Beveik už visų ryškiausių jaunųjų čiuožėjų stovi „Geležine ledimi“ vadinama trenerė Eteri Tutberidzė.

Čempiones lyg konvejeris štampuojanti Rusijos trenerė savo ledo talentais galėtų aprūpinti mažiausiai trijų šalių rinktines.

„Mergina ant rutulio“

Neišsenkančių E.Tudberidzės talentų kalvėje yra ir 12-metė mergaitė, kuri dar per jauna varžytis tarptautinėje arenoje, bet jau prilygsta elitui. Tai – Kamila Valijeva. Išskirtinė mergaitė su išskirtine programa ant ledo. K.Valijeva įkūnija „Merginą ant rutulio“ iš garsaus Pablo Picasso paveikslo.

Pati E.Tudberidzė savo sekėjams instagrame paskelbė, kad tai geriausia, jos nuomone, programa šį sezoną.

Čiuožėjos programoje skamba Fernando Velazquezo muzika. Mažąjį ledo šedevrą Kamila atliko Maskvos taurės varžybose ir surinko 73,45 balo.

Galime palyginti – su tokiu rezultatu K.Valijeva dabar Minske vykstančiame Europos dailiojo čiuožimo čempionate po trumposios programos užimtų antrą vietą ir nusileistų tik olimpinei čempionei Alinai Zagitovai.

VIDEO: [73.45] Камила ВАЛИЕВА / Kamila Valieva - Moscow City Cup - Junior Ladies SP - January 12, 2019

Kalbama, kad Kamila ruošiama 2022 metų Pekino žiemos olimpinėms žaidynėms. Tada jai bus beveik 16 ir ji jau turės teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

9-metės sensacija

Visą dailiojo čiuožimo pasaulį prieš keletą dienų sudrebino vaizdo įrašas, kuriuo pasidalijo Rusijos čiuožimo legenda Jevgenijus Pliuščenka.

Susipažinkite, Sofija Titova. Tai 9-metė mergaitė, kurią treniruoja garsusis olimpinis čempionas.

J.Pliuščenka įamžino, kaip ši mažylė ant žemės atlieka trigubą akselio šuolį. Devynmetė ore nesunkiai apsisuka tris su puse karto.

Pats J.Pliuščenka pripažįsta, kad nėra matęs nieko panašaus: „Gyvenime nesu matęs tokio amžiaus vaiko, kuris sugebėtų atlikti tokį šuolį. Aš pats ant žemės trigubą akselį pirmą kartą atlikau būdamas vienuolikos.“

Kai kurie čiuožimo ekspertai pastebi, kad toks šuolis ant žemės daro dar didesnį įspūdį, nei ji tą padarytų ant ledo, ir taip pat pastebi, kad tokio sudėtingumo šuolis ant žemės gali stipriai pažeisti mažylės kelius.

Gerbėjai nori matyti moteris, o ne mergaites?

15min žiniomis Tarptautinės čiuožimo federacijos kongrese bus siekiama įtvirtinti naują taisyklę, kuri leistų sportininkams Europos ir pasaulio čempionatuose startuoti tik nuo 17 metų.

Pakeitimus neabejotinai skatina vis stiprėjanti Rusijos mergaičių karta. Tai sukelia dideles diskusijas. Garsus Rusijos treneris Aleksandras Žulinas nėra patenkintas, matydamas, kad ant ledo dominuoja jaunutės čiuožėjos. Jis ant ledo norėtų matyti subrendusias moteris.

„Tos jaunos mergaitės dar būna tokios plokščios, kad atrodo lyg berniukai. Pažiūrėkite, kokio amžiaus mergaitės tapo pastarųjų olimpinių žaidynių čempionėmis. Akivaizdu, kad jos nusipelno didelės pagarbos. Bet, mano nuomone, jos tiesiog pataikė su laiku. Man, kaip vyrui, kur kas įdomiau stebėti subrendusias moteris ant ledo“, – Baltarusijos portalui Tut Sport kalbėjo A.Žulinas.

Kaip pavyzdžius jis pateikia 31-erių italę Caroliną Kostner ir 23-ejų kanadietę Kaetlyn Osmond. Esą tai yra dailiojo čiuožimo elitas, klasika.
Tuo metu A.Žulino manymu, A.Zagitova ir J.Medvedeva vis dar yra per jaunos šiam sportui.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Jevgenija Medvedeva ir Alina Zagitova varžosi Rusijos dailiojo čiuožimo čempionate Saranske.
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Jevgenija Medvedeva ir Alina Zagitova varžosi Rusijos dailiojo čiuožimo čempionate Saranske.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas